Sidor
▼
torsdag 22 september 2011
Min trädgård - en skiss
Här är en skiss av min trädgård. Den är inte skalenlig, men jag tror ändå att den kan ge en viss känsla. På sidan 'Min trädgård' har jag lagt in förklaringar och även börjat lägga in en del bilder.
onsdag 21 september 2011
fredag 16 september 2011
tisdag 13 september 2011
Än här. Än där.
I min trädgård finns en liten skulptur i brons. Den har ännu inte fått sin givna plats, utan vandrar runt. Än här. Än där. Kanske ska den vara i dammen, ja, så att de stiger upp ur - eller för all del ner ner i - vattnet. Kanske i någon plantering, rätt skymd, så att man får titta noga för att se. Men just nu så står den och spejar i pergolans vägg.
Skulpturen heter 'Växa' och är gjord av Josefine Axelsson, som bl a gör fantastiska verk utifrån virkade lappar. Ja, och titta också på hennes bronsteckningar! länk
måndag 12 september 2011
Hurså?
Även om det vimlar av särskrivningar till förbannelse, så behövs det ju faktiskt en ibland. Hurså? Hur så?
Underbar iris fyndad på växtloppis. Jeansblå i färgen. Skir och vacker. Nu samlat frön. Ska jag så nu eller kanske vänta?
En liten stund senare: Jag fått svar från kunniga och hjälpsamma medlemmar på AoT-forumet. Tack tack!
Ett råd är att jag ska så direkt och sedan låta krukan stå ute tills det gror. Provar nog detta, men sparar några frön och testar vårsådd också. Både hängslen och livrem alltså =o)
Dessutom, kan jag inte räkna med att mina frösådda plantor blir exakta kopior av moderplantan, det kan bli lite hursomhelst. Vill jag ha likadana som moderplantan måste jag dela den. Mer info finns i tråden, se här: länk
söndag 11 september 2011
Att gilla läget
Att gilla läget, att ta det lite som det kommer. Att acceptera förutsättningarna och göra det bästa av det. Att inte vara så kräsen, utan helt enkelt hitta ett sätt. Så gör en del. Stockrosorna är mästerliga på detta. En lavendel växer mellan stentrappan och markens betong. På husets fasad av gammalt limhamnstegel och kalkbruk, ja, där grönskar det också...
torsdag 8 september 2011
Echinacea... men vilken är vilken?
Jag har, enligt sparade etiketter, planterat tre olika Echinacea purpurea: 'Magnus', 'Ruby Giant' och 'Vintage Wine" i min trädgård. Men, vilken är vilken? Och stämmer verkligen etiketterna med vad jag har? Tänker speciellt på C. Tror att A kan vara 'Magnus'. Men när jag googlar runt så blir jag osäker.
Osäkerheten kvarstår kring namnen, men kanske är det rätt gissat, se namnen nedan. Ja, och fått reda på i en tråd på AoT-forumet att fröna kan ge vilket resultat om helst, då jag har flera sorter i rabatten. Echinacea purpurea Mix. That's it!
A
Den som har störst blomma. Stjälkarna förgrenar sig. Blanka blad.
Förmodligen 'Magnus'
Förmodligen 'Magnus'
B
Inte samma förgrening av stjälken som A och matta blad.
Förmodligen 'Vintage Wine'
Förmodligen 'Vintage Wine'
C
Lägsta växten av de tre. Matta blad.
Förmodligen en pallida, men osäker.
Förmodligen en pallida, men osäker.
onsdag 7 september 2011
"Rose is a rose is a rose is a rose."
...skrev Gertrude Stein. Men vilken ska bli "the rose"? Iallafall för i år. Ja, för nu röstas det på AoT's rosforum. Jag har röstat på tre (man får rösta på fem). Det första krysset satte jag framför en engelsk katedral. Jag har den i min trädgård. Mitt andra kryss gick till en man, en upptäcksresande. Han finns också här. Det tredje hamnade framför en skönhet som bär namn efter Gertrude Jekylls egen trädgård. Denna har jag inte. Än...
Winchester Cathedral Bjuder på enstaka blommor så här in i september. |
Henry Hudson |
söndag 4 september 2011
Topp toppitoppi topp topp...
Nja, riktigt så gick väl inte Thore Skogmans låt, men hade han mött en Blodtopp, så hade han nog skrivit en hyllningssång. Tror jag.
Blodtopp & Pimpinell - Favoriter i trädgården! Bekantskapen inleddes med den vanliga Sanguisorba Officinalis - Blodtoppen - för flera år sedan. Mötte den på Åbergs och föll handlöst. Fortsätter att falla än. Nu är plantan stor och dominerar i slutet av sommaren en del av örtagården. Frösådda plantor har getts plats på olika ställen i trädgården och även blivit gåvor till andra. Jag har även en lägre variant av denna vanliga. Den är mer kompakt i växtsättet. Vet inte namnet på den låga.
Sanguisorba Officinalis |
Sanguisorba Officinalis |
Blodtoppen möter andra växter med självklarhet. I augusti och september är dess storhetstid. Då lyser det mörkt röda i mötet med såväl himmel som annat växande i örtagården och andra planteringar. Olika väderlek ger olika intryck. Blev många bilder. =o)
Full sol i örtagården |
Mulet |
Blåsigt |
Möte med Perovskia |
Möte med Eucaplytus |
Möte med Rosa Glauca |
Senare under hösten blir den varmt brun. Småfåglarna gungar medan de äter de mogna fröna. Tyvärr ingen bild på fröställningarna, men hoppas bilden visar hur vackert det varmt bruna är mot det svalt grågröna...
Senhöst |
Nya i trädgården är Sanguisorba Officinalis 'Blackthorn', Sanguisorba Tenuifolia 'Stand Up Comedian', Sanguisorba Obtusa och Sanguisorba Menziesii. Här har jag lånat bilder från andra, då mina plantor än så länge inte är riktigt etablerade.
Sanguisorba Menziesii Bild hämtad från www.mathildestien.dk |
Sanuisorba Officinalis 'Blackthorn' Bild hämtad från www.mathildestien.dk |
Sanguisorba Tenuifolia 'Stand Up Comedian' Bild hämtad från www.mathildestien.dk |
Sanguisorba obtusa Bild hämtad från Wikipedia |
Det finns ju flera sorter. Hade så gärna besökt Caroline Mathildestiens Staudeplantskole någon gång. Mött (och handlat av =o) henne på Garden Living i Hilleröd, och hon har ett lockande sortiment (och även inspirerande bilder). Tyvärr skickar hon inte till Sverige. Men hon sa att hon gärna öppnar plantskolan efter överenskommelse. Ja, så om vi samlar ihop oss några stycken, så borde vi väl kunna förverkliga detta!
Apropå rubriken.. ja, varför inte lite Dag Vag? MUSIK!