Sidor

måndag 30 april 2012

Med fötterna i dammen ser jag...

Igår fortsatte jag att arbeta med dammen. Tömde det sista och plockade ut de få växter som var däri. Undrar om näckrosen har överlevt. Nu ser det bara ut som lera i behållaren. Får väl se. Började bygga stöttning, så att växter som ska vara närmare ytan och även stenar/grus inte kasar ner. Inser att jag inte alls grävt så tydliga och stabila terasser som jag trodde. Nåväl, började med den djupare delen av dammen och använde förutom sten också grus. Vattenfylldes så att iallafall näckrosen täcktes. Låter plasthandtaget på byttan sitta kvar tills jag ser att den lever. Om inte, isåfall lätt att lyfta upp. Ska skaffa mer växter till dammen innan arbetet fortsätter och dammen vattenfylls ytterligare. Återkommer med "rapport". 

Med fötterna i dammen ser jag på vad som finns i dess närhet. Scillorna, börjar bli riktigt trötta nu, men lyser fortfarande blått. Några kungsängsliljor. Tidigare visat bilder på dem, men de är ju så fina, så här kommer en till:

Vid den lilla stenlagda uteplatsen, som ligger i anslutning till dammen, växer några sippor under äppleträdet.

Dammen skuggas delvis av två fruktträd. De kommer att spricka ut i blom när som helst. I bakgrunden grannens björk som visar grönt.

lördag 28 april 2012

Full aktivitet i trädgården. Utan mig.

Idag regnar det. Perfekt egentligen för allt som jag planterade och sådde därute igår. Även om jag väljer att kura inomhus, så råder det förmodligen full aktivitet i trädgården. Utan mig. =o)

Igår gjorde jag iordning två pallkragar, dvs de tömdes på vinterförvarade växter och sedan fick de  gödning från dammen (jodå, än finns det lite av sörjan kvar att ta av) och en del jord därpå. Sedan plantering av de förskolade bönorna och även direktsådd av annat ätbart. Nu återstår två pallkragar att fixa.

Rosenhäcken har, i och med att singelgångarna anlades, fått utökad markyta. Tanken är att det är växter som direkt möter singeln, dvs ingen tydlig kant. Igår planterade jag, förutom en hel del frösådda akejor etc, flera sticklingar från den marktäckande nävan, som redan finns här.  Nävorna som var bonus för beställningen på odla.nu fick också plats. (Heter 'Derrick Cook', är inte jätteförtjust i dem när jag ser bilden, men får väl se hur de tar sig irl.)

Ja, igår planterades en del växter, både egna sådder, tidigare inköp och de som kom från odla.nu. Framförallt fick rabatten framför pergolan äntligen påfyllnad av bland annat lammöron (behöver fler), rysk martorn, blå bolltistel och lite annat från pallkragarna. Sedan tidigare finns här vit bolltistel, flera agaphantus (blå), vit blodtopp, blå stormhatt, vit stormhatt, blå isop, irisar, tulpaner, pärlhyacinter och en låg buxbomskant. Kommer förmodligen att flytta om och komplettera efterhand, men iallfall bättre än innan. Funderar på att tillföra något vinrött i planteringen. Ja, som sagt, får byggas på allteftersom.

Ja, så det får gärna regna idag. Också bra för gräsmattan, som såg så eländig ut. Bra om det får bli lite blött så att gräsfröna gror och gödningen tränger ner och gör sin verkan. Ja, så låt det regna idag. Skulle kunna ta hand om frösådderna i köket. Hur går det med dem egentligen? Återkommer! =o)





fredag 27 april 2012

En orange period?

Picasso hade ju en blå, kanske har jag en orange? Som nybliven trädgårds"mästare" så kommenterade en försäljare på en växtloppis med "Ah, så du är i den fasen" då jag valde och valde bort utifrån färg. Tror att jag då mest ville ha blått, men inte gult. Orange var nog inte att ens tänka på. Förutom ringblommor, för de har jag aldrig kunnat tacka nej till.
Kanske är jag då i en orange fas, möjligtvis övergående eller här för att stanna. Vet inte. Igår på Plantagen fyndade jag växter till extrapris. Det blev, förutom några lammöron (Stachys byzantina) också några orange hornvioler (Viola 'Rocky f1 pure Orange'). Detta till det facila priset av 19,90 kr stycket. 

Hornivolerna är verkligen orange. Eller brandgula. Ett ord man inte hör så ofta längre. Nåväl, växtskylten lovar blomning från april till september. Ej ätbar. Men, ska inte hornvioler gå att äta? Eller är det bara vissa? (Startar en tråd på AoT-forumet, för där finns kunniga forumister som säkert kan svara.)

Tidigare i våras inhandlades orange små penséer. Här planterad i kruka från Gränsfors. (Är onekligen lite av en kruknörd =oP). Blommorna blir nästan självlysande i solen.
 

Mer orange! Mer brandgult!

Vore fint med lite orange tulpaner nu. Vackert mot allt det gröna på gång. Men sedan, till sommaren, vad finns då i denna kulör? Letar bland bilderna och hittar mer än jag trodde. Men vill gärna ha mer, såklart. Har du tips på vackert orange, eller brandgult om du så vill, så dela gärna med dig.
Ringblomma
Rosenkvitten
Påfågelöga på rudbeckia
Nypon
Daglilja, som skulle bli enfärgat ljusgul enligt loppisförsäljaren...

Daglilja, som skulle... se ovanstående bildtext, suck.
Kaprifol
Krasse
Echinacea 'Hot Summer'



torsdag 26 april 2012

I bubblan speglas... Ser du?

Förra inläggets sista bild är den första bilden här. Det jag inte noterade då, utan först såg då jag klickade upp bilden, var att bubblan speglar omgivningen. Ser du? Det är framförallt äppleträdet som syns. Jag gör några närbilder, så kanske det blir tydligare.
I en annan bild, en annan bubbla. Lite annan vinkel. Här ser jag mig själv (rätt suddigt)  ståendes till vänster om trädet. Bakom är en vitmurad vägg. Till höger syns grannens höga björk, stammen är alldeles svängd. Ej så i den bubbla vi brukar kalla verkligheten.

Läget med dammen? 

Ifall någon undrar: Jodå, under gårdagen blev det en hel del jobb gjort. Dammen är nu tömd på mer än hälften av vattnet och allt det andra som nu låg däri, som istället blivit gödning runtom i trädgården. Det stinker, detta pga att fallfrukten jäser och bildar alkohol, har jag fått veta via en tråd på AoT-forumet. Nåväl, ska inte vara någon risk att djur och växter blir berusade. Ja, och odören ska försvinna. Ser fram emot det. Förhoppningsvis även från mina händer, för handskarna läckte. I veckan slutförs arbetet med att tömma och rengöra dammen. Ja, och sedan påbörjas det roligare, fixa dammens kanter och även med växter och stenar i själva vattnet.

onsdag 25 april 2012

Tjohoo! Väder!

Regn. Välbehövligt. Egentligen perfekt trädgårdsväder för att omplantera, så och gödsla. Ja, varför inte dra på sig stället och stövlarna? Lämna det varma, torra och bekväma inomhus och gå utomhus till...
...det blöta, men inte så kalla. Bäst på att dra fördel av regnet är nog jättedaggkåporna - Alchemilla mollis - som låter dropparna bilda pärlor på bladen. Inte riktigt lika förtjusta av det blöta är de botaniska tulpanerna - Tulipa turkestanica - som syns i förgrunden. Singelgången, som i torrläge kan upplevas som grå, blir nu flerfärgad.
Pionerna är verkligen på gång och den röda färgen som doftpionens skott bjuder på är anslående. Till höger på bilden skymtar rosenbusken 'Henry Hudson'.
På andra sidan rosen syns tulpanen 'Angelique' bland grönska från såväl gårdagens vintergäck som morgodagens ängsnäva och aklejor. Grenverken, som senare i vår och sommar knappt syns, tillhör - förutom rosen - också en schersmin och några liguster.
Jag tar skydd från regnet och ställer mig under uteplatsens tak. Blickar mot pergolans vägg: Dripp, dropp, dripp, dropp. Tvingar mig ut i det blöta igen, går runt väggen till den lilla grusplanteringen. Pärlhyacinterna lyser blått.
Vänder helt om och kikar mot rosenhäcken. Här narcisser under rosen 'Winchester Cathedral'. De har samma hukande uttryck som trötta resenärer i en busskur kan ha. I väntan på...
Går runt rosenhäcken och från gräsmattan ser jag den röda sockblomman - Epimedium rubrum. Den är inbäddad i annan grönska, här finns bl a aklejor, nävor och fänrikshjärtan.
Måste ju se hur det ser ut i närheten av dammen, mitt sorgebarn, som ska bli... Regnet tilltar, det blir inte många bilder tagna. Nåväl, ser att gullvivorna börjat slå ut tillsammans med en del annat. Mycket på gång och när regnet övergår till sol, så kommer det att bli händelserikt i trädgården. Kastar en blick på kungsängsliljorna vid dammen, de visade knoppar i lördags och har utvecklats en hel del, men ännu inte slagit ut.
Kan ju inte undgå att se själva dammen och det som är däri. Det luktar illa av fallfrukten som legat där hela vintern. Även blad och grenar simmar omkring, några har lagt sig till ro. Regndropparna bildar bubblor som blir till ringar på vattenytan. Det är ju egentligen väldigt fult alltihop, men på något vis lite vackert ändå. Såhär i regnet. 
Idag är det egentligen en perfekt dag att rensa dammen! Att hälla dammens vatten (och innehåll) som gödsling här och var i trädgården och låta regnet göra sitt. Inte oväder, utan Tjohoo! Väder! 

tisdag 24 april 2012

Röd sockblomma

Sockblomman - Epimedum rubrum - är felplanterad, den ska inte vara här, utan ska flyttas. Varför? Dels står den för soligt, dels står den för trångt. Men nog bäst att vänta med omplanteringen tills efter blomning. Hursomhelst, så vackert det skira bladverket är i kvällssolen. Sockblomman trängs här med en kaprifol som klättrar på spaljén.






måndag 23 april 2012

Kungsängsliljor

Älskar dem! Har sått så många. Flera omgångar. Ger inte upp. Ja, det borde jag kanske, för det är ju inte något stort antal som kommer upp. Men de som visar sig är så välkomna. Med kameran i lördags gladdes jag åt några vid dammen.
Jag har även några vita, svåra att fånga på bild. Nåväl, de växer strax intill den gröna rosen - Rosa Viridflora. I bakgrunden den - än så länge - friska buxbomshäcken. Vågar inte tänka tanken, nej, jag tänker inte tänka den.




söndag 22 april 2012

Bondpionen visar knopp

Lördagen blev en vårdag med värme och sol. Det är händelserikt i trädgården och håller vädret någorlunda de närmaste dygnen så sker något varje timma, ja, varje minut. Många är på gång, sprickfärdiga att visa såväl grönska som blomning. Tog en runda med kameran och blev förvånad att se bondpionen så kraftig. Flera knoppar. De andra pionerna ligger långt efter. Doftpionens intensiva röda färg är nästan självlysande i solen.

lördag 21 april 2012

Attans! Jag missade henne!

Ser på Staudefeens hemsida, länk, att de har Papaver orientale 'Little Patty's Plum' (Bilden visar den vanliga 'Patty's Plum') Ser att de har mycket mer än så. Ja, så jag mailar dem, för att få veta lite mer om den hett eftertraktade och även en del annat. Sedan ska jag lägga Beställningen. Tyvärr kommer svaret att nej, hon är slutsåld. Även annat är slutsålt, tingat och annat jag inte vill veta. 

Så här ser läget ut:
Veronicastrum vir. 'Erica' NY Först klar till sensommaren.
Acanthus mollis NY 
Papaver orientale 'Little Patty's Plum' NY  Slut!
Papaver orientale 'Patty's Plum'  Slut! 
Lysimachia atropurpurea - NY
Paeonia veitchii  NY - Bara en kvar
Astrantia major 'Moulin Rouge' Klar maj-juni, ev är alla tingade.
Jag handlar inget nu, utan väntar tills jag förhoppningsvis möter dem irl på ex vis Garden Living i Hilleröd. Attans att jag missade 'Little Patty's Plum'!

Söker vidare efter den lilla Patty och finner den på Bloms Bulbs, men blir ju rätt dyrt med frakt etc. Suck! Nåväl, länk till sidan Ser att de också har den låga vädden Caucasia 'Miss Willmott', länk till sidan Ännu en suck...

Nåväl, helt lottlös går jag ju inte, utan ägnar denna lördag förmiddag att köpa en del plantor och fröer ändå. En del av det jag sökte på Staudefeen löser sig på annat vis. Den lilla Patty då? Verkar svårt. Kanske dyker den upp. Kanske blir det ett inköp till nästa sommar. Eller, om jag inte kan bärga mig, kontakta Bloms Bulbs ändå. Hm...

Ja, så nedan sådant som dels ska hamna i den plantering jag beskriver i förra inlägget, dels till andra platser i trädgården. Vad det blev? Jo, följande:


Odla.nu - plantor
Papaver orientalis 'Patty's Plum' - Jättevallmo 3 ex 
Echinops ritro 'Tapiow Blue' - Blå bolltistel 3 st
Eryngium planum 'Silverstone' - Rysk martorn 3 st
Salvia nemorosa 'Caradonna' - Stäppsalvia 3 st
Phlox paniculata 'Sherbert Blend' - Höstflox 6 st


Tradera - frön
Vallmo 'Coral Reef'
Vallmo Korn Shirley Dubbel
Vallmo Orient Princess 'Victoria Louise'
Lupin 'Gallery White'
Broccoli 'Summer Purple'


Rara Växter - frön
Lysimachia atropurpurea 'Beaujolais' - Purpurlysing
Stachys byzantina 'Pure Cotton' - Lammöron
Stachys byzantina 'Silky Fleece' - Lammöron - Slutsåld =o( Ska kolla växtloppisar, brukar finnas.
Papaver orientala 'Carneum' - Orientvallmo
Lychnis chalcedonica 'Morgenrot' - Brinnande kärlek
Thymus serphyllum - Backtimjan
Perilla frutescens var. Crispa 'Purple' - Bladmynta

torsdag 19 april 2012

Planering av plantering: Patty's Plum?


Blicken fastnar på en bild från mitt besök på Wisley, det är vallmon Patty's Plum som lockar ögat. Så vacker, speciellt mot den mörka häcken. Och i stor mängd. Vill ha! Ser också att plantor finns till salu på odla.nu. Vill veta mer. Kanske plantera med någon ljusare vallmo? En tråd på AoT-forumet ger mig svar. Som ju föder nya frågor, såsom: Hur stor blir en planta? När blommar den? Hur göra när den har blommat över? Vad ska ta över? Kommer den att krocka med något annat? Ja, när blommar då det där "annat"? 

Jag har ett ställe i trädgården som är rätt åsidosatt, liksom inte blivit till något riktigt bra och jag har inte haft någon klar idé om vad jag vill. Planteringen löper längs syrenhäcken som gränsar till grannen. Framför är den runda gräsmattan. I norr avslutas planteringen med ett päronträd, några schersminer och kermesbär. Speciellt den senare behöver begränsas, då den sprider ut sig hejdlöst. I söder övergår  platsen till halvskugga-skugga under ett päronträd och med syrenhäck och grannens uthus som väggar. I denna skuggiga del försöker jag skapa något i en anda av woodland. Klär uthusväggen med något, så att det blir en grön hörna.

Jag gör en enkel skiss. Svart text, sådant som redan finns, ska nog finnas kvar, men kan också flyttas. Vit text, sådant som behöver skaffas. Ambitionen är att skapa något som är rätt harmoniskt och väcker intresse från vår till höst. Börjar i söder: Eventuellt skulle ormbunkar (som finns i woodlandet) kunna fortsätta en bit upp, så att det blir en mjuk övergång. Såg i Kungsparken här i Malmö att de planterat allium (typ kirgislök) bland ormbunkar, ja, det var fantastiskt vackert. (En plantering rätt nära biblioteket, ifall någon har vägarna förbi.) Vet inte hur rosen, som är en rätt liten och uppstammad Rosa Glauca, kommer att "göra sig" tillsammans med vallmon. Eventuellt flytta henne (ja, det känns som det är en hon =o) söderut, där jag skrivit att något högre behövs. Fast helst bör hon få stå kvar, för hon har blivit lite för ofta flyttad... Riddarsporrar finns redan, likaså blodtoppar (den höga, "vanliga"). Pionerna är några rosa doftpioner och sedan röda bondpioner. Om de inte krockar med vallmon vad gäller blomning så får de ju stå kvar, men annars... Fast tycker mycket om pionernas bladverk. Nåväl, skulle kunna vara OK att flytta dem. Ormroten längst in, skulle kunna krocka med vallmon, men tror att ormroten blommar något senare. Kermesbären, måste hållas efter, men är ju så tacksamma och vackra, kommer att samsas väl. Ja, och så är där också en del stjärnflockor, mest de rätt höga i ljusa vita och rosa toner. 

Kommer detta att bli bra? 
Kan det behövas något annat? 
Vad tror du?


Senare:
En tråd om detta i AoT-forumet: länk till tråd