Sidor

fredag 29 juni 2012

I kvällssolen smått magisk

Linaria purpurea 'Canon J. Went' - purpursporre - lyser nu upp planteringen framför ligusterhäcken. Blommorna skimrar i ljust rosa toner till ett bladverk som går mot lite grått. I kvällssolen är den smått magisk.

Inte bara jag är förtjust. Även humlorna, som surrar runt bland spirornas alla små blommor.

Inledningsvis oansenlig, ingen man lägger märke till när annat pockar på uppmärksamhet. Men strax någon som lyser mot den mörka ligusterhäcken.

Jag har fått några småplantor från de fröer jag plockade förra året. Verkar okomplicerad att föröka, dock vet jag inte hur "barnen" blivit ännu, då de fortfarande bara visar bladverk. Vill någon ha frön, kommer jag ju att plocka i år igen, så det kommer nog att finnas att få.

Ska ju finnas fler sorter, bl a den vita Linaria purpurea 'Springfield White'. Bildgooglar och ser en som går mot purpur, men också någon som mer går mot blått, kanske lavendel. Den där lavendelblå är ju en önskeplanta. Någon som har frön?





torsdag 28 juni 2012

Några första... och en sista gång

Allt har en första gång. Och sista. Trädgårdslivet inte undantaget. Igår kväll såg jag för första gången hur krolliljan - Lillium martagon - bjöd på blomning. Längst ner i trädgården, där grannens uthusvägg fortfarande lyser vit. Ska bli grönklädd så småningom. De två plantorna som inhandlades på växtloppis förra sommaren har stått krukade sedan dess. Nyss planterats. Nu blomning och knoppar som lovar mer. 

En sista gång, för denna sommar, är den blå irisens - Iris sibirica - blomning. En enda blomma var kvar länge. Men igår var även den försvunnen. Nu är det frökapsar på gång och jag ska noga samla vartenda frö och försöka flerfaldiga. Så att hela planteringen lyser blå nästa sommar. Eller kanske sommaren därefter. En ny första gång att vänta.

Nu blommar stäppsalvian - Salvia nermorosa 'Caradonna'. Små plantor som inhandlades i våras, såg inte mycket ut för världen, men de verkar så sakteliga ta sig. Går ut på nätet och ser att de kan bli sisådär 60 cm höga och även rätt omfångsrika. Inser att jag har planterat dem alldeles för tätt och behöver flytta en del. Ska jag göra det nu eller sedan?

De snart utblommade brunnävorna - Geranium phaeum - är riktiga solfångare. Den nyklippta buxbomshäcken ser smått risig ut, men ingen sjuka. Än. Den gröna rosen - Rosa viridflora - skymtar bland flocknävorna - Geranium 'St Ola'. I förgrunden, till vänster, kermesbär - Phytolacca americana.

Längst till höger på bilden ovan, ungefär i mitten, skymtar något ljust. Det är praktnävan - Geranium 'Derrick Cook', som blommar för första gången. En bonusgåva vid beställning, dvs inget jag valt. Men det borde jag ju, tänker jag nu. Ibland överträffas ens förväntningar. Ibland är det ju på andra hållet, men mer sällan än ofta.

tisdag 26 juni 2012

Även näsan tar sig en tur

Uppehållsväder. Blicken vandrar. Även näsan tar sig en tur. Trädgården är nu full av dofter och rosenhäcken är en av de främsta parfymörerna. Här blandas dofterna av Geschwinds Nordlandsrose, Winchester Cathedral och honungsros.

Starkt doftande är schersminen 'Belle Etoile' - Philadelphus. Busken, som jag stammat upp och som nu blivit ett litet träd, är vacker även efter blomningen med sitt friska gröna bladverk. 

Nej, nu öppnar sig himlen. Igen. Parasollet blir återigen ett paraply till skydd mot allt det våta. Får ge upp och gå in. Fortsätter trädgårdsturen framför datorn. Bilderna visar form och färg. Men inget doftar, förutom kaffet i muggen på skrivbordet. Nåväl, vad minns jag som doftar i trädgården? Sjävklar är väl kaprifolen. Den vilda blommar, plockad som sticklingar ute i naturen och som nu klättrar i pergolan.

Rosen, tror det är Louise Odler, som är en stickling från en gammal och kasserad planta (för mycket sjukdomar) blommar där den står i sin kruka. Endast två blommor på den lilla plantan, men de doftar rätt mycket och gott. Frågan är om jag ska ge den en ny chans. Kanske plantera i skuggläge, den ska ju tåla det. 

Säker doftgivare är ju lavendeln. Börjat blomma nu och snart kommer hela rundeln att lysa av färg och doft. Taxen, här bakom några lavendelstrån, doftar ofta av just lavendel, mynta eller rosmarin då han gärna busar runt bland örterna.

Ja, taxen "äger" i trädgården och rusar runt, runt, runt med sin favoritboll. I bakgrunden den rosa pionen som börjat blomma nu. Doftar den? Vet inte. Bilden avslöjar det inte. Regnet smattrar mot fönsterrutan.

måndag 25 juni 2012

Ett tillstånd av lila fluff

Kryddsalvian (Salvia officinalis) är lockande för humlorna. De nyss så pigga och vackra blommorna har nu övergått till ett tillstånd av lila fluff.

söndag 24 juni 2012

Gör inga förändringar, utan bara njuter

Nu fokus på lavendelrundeln i grusträdgården. Vilken sorts lavendel? Jag vet inte. En del fanns här i trädgården, dock på annan plats. Annan har kommit till. Tror att iallafall en del av plantorna är 'Hidcote Blue'. I rundeln finns också hjärtpenstemon - Penstemon ovatus. I år blommar den frejdigt både här och i rosenhäcken. Ser fram emot att plocka många frön för fler plantor. Dessa frösådder har redan en rad mottagare som väntar och även en del platser hos mig som ska fyllas.

Bilden ovan är tagen för någon vecka sedan och violirisen - Iris sanguinea 'Snow Queen' blommar fortfarande. Ej så på bilden nedan, som är tagen häromdagen. Nu börjar purpursporren - Linaria purpurea 'Canon J. Went' lysa upp i bakgrunden. Såväl iris som sporre ska ges egna presentationer här, för de är väl värda att lyftas fram. Men nu handlar det om rundeln.

Nu har jag klippt av jättedaggkåpans blommor - Alchemilla mollis, för det blev för mycket gult "fluff" för det andra som växer i planteringen. Dock, det gula samsas annars väl med penstemonen, som är lockande för humlor med flera.

Detta är en av de första planteringarna som gjordes, hela grusträdgården var så gott som täckt med gräsmatta tidigare. Jag trivs så bra med denna rundel, den känns självklar och är givmild år från år. Gör inga förändringar, utan bara njuter. Snart även av lavendelns härliga doft.



Hjärtpenstemonen finns även planterad vid rosornas fötter. Lutar sig mot grusgången, lite tunga av regnet, men även för att fånga ljuset. Ska nog flytta fram plantorna något. Många blommor. Många fröer, som sagt...



fredag 22 juni 2012

Himlen är "oskyldigt" grå

Det vankas regnväder. Det borde ha varit midsommar igår, för då sken solen hela dagen och kvällen var varm. Men nu är det midsommar idag. Ja, så får väl tänka positivt: Det är bra med regn, det är bra med regn, det är bra... För trädgårdens alla växter blir således midsommar en blöt fest. 

Öppnar fönstret och betraktar på avstånd. Den vita pionen blir tung i allt det våta. Ja, det blir lite huller om buller i planteringen och bilden blir oskarp det ser jag ju. Men rätt färglatt, det grå till trots.

Ha en riktigt glad midsommar!


torsdag 21 juni 2012

Vingar uppåt sträck!

Vatten betyder liv. Dammen lockar och dess sluttning verkar vara den perfekta platsen för vattengympa i kvällssolen. Är det kanske linggymnastik? Eller visar den första bilden en slags variant på yogans solhälsning? Hursomhelst så verkar inte koltrasten låta sig störas av den solande taxen på gräsmattan strax intill. Fredlig samexistens. För en stund. Namaste.