I väntan på regnet placerar jag ut krukorna på grusgångarna, så att den utlovade blötan når dem alla. Flyttar hit och dit. Ställer korgstolar under tak, så att de skyddas mot det himlen ska bjuda. Häller lite myrmedel i några sprickor, sedan får regnet göra sitt. Nu är jag och trädgården beredda. Himlen är mörk. Tar nog inte lång stund nu. Går in. Väntar. Kikar ut och ser att kvällssolen gjort oväntad entré. Går ut. Regnet verkar som bortblåst i den nu svaga vinden. Men låter ändå allt stå som det står. Om ifall att.
Sidor
▼
måndag 30 juli 2012
torsdag 26 juli 2012
Äntligen blivit med...
...blåregn - Wisteria sinensis. Funderat länge, men inte vetat var. Så skapades möjligheten då pergolans kaprifoler fick klippas ner pga sjukdom. Ja, och när jag igår gick inom den lokala plantskolan stod ett stort fint exemplar och liksom väntade på mig. Lite lyxigt att köpa större och inte det ofta - för mig - mer vanliga att ta sticklingar eller köpa småplantor och sedan vänta, vänta, vänta och vänta lite till. Nu planterat och bundit upp, ser fram emot att den - så småningom - klär pergolans vägg och tak. Så mycket bättre med detta skira bladverk än kaprifolen. Känns lättare och kommer förhoppningsvis att ge hela pergolan ett skirare - om än frodigt - intryck.
Än så länge samsas blåregnet med en liten vindruveplanta, som eventuellt ska ledas bort från pergolan och in mot köksträdgården. Dessutom planterat några klena luktärtsplantor, som stod för skuggigt tidigare. Jag hoppas att de ska växa till sig och blomma med de lavendelfärgade blommor som fröpåsen utlovat.
Här står ett liten skulptur, har tidigare visat bilder på den, men så här ser den ut klädd i blåregn. Får väl flyttas om den blir helt dränkt av grönska. Skulpturen heter "Växa" och är gjord av Josefine Axelsson. Här länk till hennes hemsida.
Såg ni snöret? På förra bilden så syns det hänga ner från bildens överkant. Lite retligt, kunde ju ha klippts av därute. Fast går ju att klippa av så här i datorn också. Klipp, klipp...
onsdag 25 juli 2012
Cirsium rivulare 'Atropurpureum'
Högt upp på önskelistan står bäcktisteln Cirsium rivulare 'Atropurpureum'. Minns att jag såg den i flera planteringar på Chelsea förra året. Ja, och har den fortfarande i åtanke, så den är nog ett måste som iallfall bör provas. Googlar och ser att den finns hos Caroline Mathildestien, se länk. Blommar juni-juli, höjd 120 cm, läge: sol. Perfekt! Kostar 50 kr, danska sådana. Hm.. kanske maila och se om de har den kvar. Förra gången jag skulle handla av dem var rätt mycket i katalogen slutsålt. Jag lånar katalogbilden från dem, titta så fin den är!
Var mer kan den finnas? Ser att den används i Drömparken i Enköping. Såklart. Står att den blir ett par meter hög på denna sida. Oj! Men ser sedan att den återigen anges som 120 cm, se länk, på Cramers webshop. 65 kronor, svenska. Här blommar den juni-september, ja, så den verkar ju något bättre än den danska... fniss.
Googlar runt på bäcktistel och hamnar på en blogg med vackra bilder. Se här!
Bilder från Chelsea då? Jodå, nedan några. Dock tagna i dallrande värme och skarp sol, så de gör varken tisteln eller övriga växter riktig rättvisa. Men man ser ju ändå något.
tisdag 24 juli 2012
Nu fast då - Juli 2011
Eller då som nu. Alltså juli förra året. Hur såg det ut? Bläddrar bland bilderna och ser att jag måste ha varit smått besatt av att fotografera fjärilar i lavendelrundeln. Ja, och så en mängd bilder på stockrosor. Pust. Borde rensa bland alla de klick som är så lätta att ta och som sedan får stanna kvar i album. Nåväl, här är några bilder från juli 2011.
Börjar med bilder från den lilla uteplatsen under tak. Här ett prydligt arrangemang med pelargoner på ett loppisfyndat bord. Flera av pelargonerna klarade vintern, där de stod i tvättstugan. Några nya har tillkommit. Ja, det märks ju att detta är ett hem och en trädgård där ordning och reda råder.
Fast kanske inte alltid. Ännu en bild som också visar platsen under pergolan. Hm, borde ju ha beskurit bilden så att bara taxen syns.
Ja, lite så här. Fast, nja, fortfarande sys ju röran. Nåväl, stolt tax med "tuggfrisbee". Till vänster skymtar mitt försök till vertikal plantering i en stålkorg. Gick sådär, men har inte gett upp.
Den lilla upphöjda planteringen, där så småningom grus ska täcka jord, är nyanlagd. Nyinköpta växter fotograferas flitigt. Strandglimmet - Silene uniflora - är i år redan överblommat och har nu blivit till en rätt stor rugge. Mer om det, se inlägg. Den låga blå strandveronikan - Veronica longifolia - blommar också nu. Har i år planterat några frösådda också, men de visar bara grönt. Än.
Höjer blicken mot rosenhäcken, där den lilla klematisen - Clematis viticella - visar några blommor. Den är mycket diskret, så även i år. Skulle gärna vilja ha lite mer fart på den, kanske behöver den gödning. Den stora New Dawn dog under vårvintern. Tyvärr, den var ett vackert komplement till annat. Nåväl, hade tagit stickling som rotat sig, så den är nu planterad. Bara en klen planta än, men hoppas på tillväxt. Kaprifolen här är frodigare än någonsin i år.
Köksträdgårdens ena pallkrage var förra året täckt av krasse. Alltför starkväxande för platsen, tyvärr. Har det hänt något nytt i köksträdgården sedan förra juli? Inte så mycket, lite annat odlas, ja, en förändring skulle väl vara att jag satt armeringsnät som klätterställningar i pallkragar. Ska utökas.
Saknade är de plantor Agapanthus - Afrikas Blå Lilja, som varit på friland under flera år, men som dog denna vårvintern. Förra årets över femtio blommor skapar ju tomrum. Trädgård är inte alltid roligt... Igår var det också en sorgens dag, då jag klippte ner vildkaprifolen som börjat klä pergolan. Sjukdom, den såg för eländig ut. Var tvungen att ta bort allt, för allt var angripet. Nej, trädgård är inte alltid roligt.
En mängd bilder på sådant som då var som nu. Stormhatten - Aconitum - imponerar med sina vackra blommor och den vanliga blodtoppen - Sanguisorba officinalis - leverererar som alltid. En gammal favorit och i albumet så många bilder på den. Ibland - hm, rätt ofta - med insekt.
Finns ju mer. Juli är en lång och innehållsrik månad. Då som nu. Ser flera bilder på rudbeckior/solhattar - Echinacea purpurea - i albumet. I år har de inte slagit ut än, men är på gång. Kanske hinner de innan augusti. Kanske inte. Hursomhelst är de välkomna.
Vill jag känna mig duktig så skulle jag ju visa bilder på hur dammen såg ut förra året i juli, en vattenfylld grop, inget mer. Ett annat exempel skulle kunna vara de gångar av småsingel som i augusti förra året ersatte de stigar som var täckta av (o)gräs. Den där röran då? Den under pergolan, är den kvar även i år? Låt oss tala om något annat..
söndag 22 juli 2012
Nytillskott & Löftesrikt
En runda på Åbergs resulterade såklart i en del nytillskott. Bland annat styvfingerörten - Potentilla recta sulphurea 'Citrina', som är så söt med sina små blekt gula blommor. Fortfarande i kruka, vet inte riktigt var den ska bo. Om OK med halvskugga, så förmodligen nere vid dammen. Här finns redan släktingen kråkklöver - Potentilla palustris, som gärna vill ha blött om fötterna. Dock, tror att styvfingerörten trivs bäst på torra land.
Efter flera år har nu äntligen den svarta nysroten - Veratrum nigrum - börjat visa blommor. Ja, än så länge inget jag faller pladask för, ännu inga glädjetjut som ekar i kvarteret... Nåväl, får sälla sig till de löftesrika, för jag hoppas och tror att den kan mer än detta.
Förra sensommaren inhandlades den vita hängpimpinellen - Sanguisorba tenuifolia 'Stand Up Comedian'. Då en liten planta med några få blommor. Inga utslagna blommor än, men den är helt underbar i den sena eftermiddagssolen. Kommer att bli en favorit. Är redan en.
En annan som verkar lovande är den höstfloxen - Phlox paniculata 'Sherbert Blend'. Undrar hur den kommer att bli? Ja, för jag har aldrig sett den "på riktigt", utan vara via bilder. Det kan bli riktigt fint, eller... Ja, rätt spännande. Den verkar hursomhelst frodas där den står i halvskuggigt läge nere vid den lilla uteplatsen. Ska dofta, tror jag. Hoppas gott.
fredag 20 juli 2012
Kris i köksträdgården
Det råder kristider. Det vet alla och envar som nås av nyhetsflödet. Även köksträdgården är drabbad av kris. Visst bara en liten en och alls ej jämförbar med de stora skeendena, men ändå. En kris är en kris är en kris. Väl? Ja, och här är det inget fel på växtkraften. Hos somliga. Fast för mycket växtkraft hos någon kan bli hämmande för andra som inte får någon chans. Så är det både här som där, i det stora och lilla. Jo, så kris råder och jag har satt samman ett åtgärdspaket. Till handling!
I min lilla köksträdgård dränker nu den starkväxande gurkörten allt i sin omgivning. Omgivande, ja, nu underliggande, bönor etc får inte en chans att frodas och ge den skörd som så hett eftertraktas. Gurkörten är fin, men om den överhuvudtaget ska finnas här i denna minimala köksträdgård, får den växa på "markplan" och inte uppe bland grönsakerna i köksträdgårdens pallkragetorn. Dagens uppgift: Att "befria" de två torn som är invaderade och sedan komplettera med tomatplantor och fler bönplantor. Ja, och så lite mer sallad, kanske persilja... Krisen ger på så vis nya möjligheter. Fast lite synd är det allt om den vackra gurkörten...
Lätt att förföras av bilderna ovan, tveka och kanske inte rensa bort. Nåväl, på bilderna nedan syns dess framfart.
Nu tänker kanske vän av ordning: "Lär hon sig aldrig?". Ja, och detta med tanke på förra årets invasion av krasse i pallkrage. Oj! Även den alltför starkväxande för platsen, även om det på fröpåsen stod att den var lågväxande... Samma sak med de låga ringblommorna, suck! Finns det inte någon försiktigt växande blomma, ätbar och vacker, som passar för pallkrageodling? Någon som vet?