Sidor

fredag 15 februari 2013

Kärlek

I begynnelsen var den stora okunskapen och den bristfälliga erfarenheten. Men Lusten trängde undan tveksamheten och spaden sattes i marken. Leken inleddes utifrån känsla och skaparglädje, snarare än genomtänkta skisser och andra förberedelser, som man kanske "bör" göra. 

Bilden nedan visar en av de första växterna som jag planterade i trädgården, blodtoppen - Sanguisorba officinalis. En då okänd växt jag mötte på ett av mina första besök på Åbergs plantskola. Kanske var det då jag blev riktigt intresserad av växter, att det fanns så mycket, så många variationer. Kärleken till sanguisorborna har fortsatt, jag har nu flera. Bilden visar även en sådan med namnet 'Blackthorn".

Nåväl, åter till hur det hela började! Några tankar fanns ändå: Jag önskade en örtagård nära huset, att örterna lätt skulle nås från köket. Jag ville också ha en rund gräsmatta. Jag inspirerades av Ulla Mohlin då jag besökte henne i hennes hem och trädgård för flera år sedan och då sett den vackra runda mattan av kattfot. Att överhuvudtaget försöka bryta upp det fyrkantiga och skapa mer organiska former var också viktigt. Ja, och att det skulle bli olika rum, att man inte skulle se allt med en gång, utan att det skulle bli väggar, tak och gångar som ledde en än hit och än dit. Men inga skisser. Mycket liten kunskap och i stort sett ingen erfarenhet. Det var så kärlekssagan inleddes... och så fortsatte det. 

Den första bilden visar örtplanteringen i förgrunden och "grusträdgården", dvs den delen av trädgården där gångarna är av småsingel. Lavendelrundeln grävdes och planterades tidigt, tror det var första sommaren. I den växer också en penstemon som också var bland de första inköpen. Minns tydligt att John Taylor från Slottsträdgården här i Malmö visade en rätt ängslik plantering (ja, det var innan jag "lärt känna" Piet Oudolf) och där var den bland flera andra. Några år senare, då jag kommit att intressera mig mer för växternas namn, skickar jag ett mail till John T och undrar, med hjälp av en bild, vad den heter. Jodå, det kom ett vänligt svar, namnet ska vara hjärtpenstemon - Penstemon ovatus. Det var nog då, tillsammans med en massa andra möten i olika sammanhang, som jag förstod den vänliga och generösa stämning som råder bland "det gröna folket". 

Singelgången nedan förbinder gräsmatta med grusträdgård. Jag älskar dessa gångar. Barn kallar det en labyrint och så kan det nog upplevas om man inte är så lång. På andra bilden anas gången mellan ligusterhäck (med bakomliggande köksträdgård) och rosenhäck. Denna singelgång leder också till gräsmattan. Att kunna vandra på olika vis, ja, jag vet inte vad det är med det, men jag älskar det.

I början föll jag handlöst för det söta. Det riktigt sockersöta. Sådant som lyser och tar plats. Ja, se rosorna på bilden ovan. Men jag har alltmer även börjat tycka om andra uttryck, kanske mer vilt och inte så insmickrande. Ibland svårt att upptäcka. Den gröna rosen - Rosa chinensis var. viridflora 'Green Rose' tillhör dem. Hos mig i rosenhäcken tillsammans med nävan - Geranium cantabrigiense 'St Ola' och rosen Charles de Mills. Ja, här växer också flera aklejor och även favoriten anagramsbräcka - Tellima grandiflora - som inte syns på bilderna.

Andra exempel är kermesbäret - Phytolacca americana - som "pratar" väl med svart nysrot - Veratrum nigrum. Här klättrar honungsrosen i päronträdet, en skir och ljus kontrast till det tyngre och mörka. Här finns också en del blå-lila inslag, bl a den grå frossörten - Scuttelaria incana - som var synnerligen klen i somras. Hoppas på att den piggnar till för älskar den. Också =o)

Generositeten, ja, jag nämnde den tidigare. Många växter i trädgården är gåvor. En del som frön, bland annat via AoT-forumets fröbibba. Andra som småplantor, däribland den vackra vivan från trevliga Märit (bloggen Mariehem i Skåne). Ja, och annat som goda råd och tips, exempelvis rosen Mme Alfred Carriere, som nu klättrar och bildar vägg och tak vid den lilla uteplatsen.

De olika miljöerna, de olika växterna. Möten med människor. Hundar som springer runt, runt, runt. Liv och rörelse. Och lugn. Avslutningsvis behöver självklart trädgårdens invånare nämnas, som ju också ger trädgården liv. För det mesta fredlig samexistens. Här ett exempel då dammen bjuder upp till vattengympa. 

Nu ska vi se, vi är faktiskt i den senare delen av februari nu. Alltså något närmare våren än igår. Sakta men säkert...






Fler inlägg på temat?
Se Blommig fredag hos Bland rosor och bladlöss



30 kommentarer:

  1. Så fint du skriver och så är det man växer med sin insikt och lärdom.
    Ha en fin helg
    Kram Meta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Meta, tack. Ja, visst är det så: Det är inte "bara" växterna som växer i våra trädgårdar, det gör vi också... =o)
      Ha en fin helg du också!
      kram
      /Katarina

      Radera
  2. Skønt indlæg :-) Tak for dine tanker omkring haven. Sanguisorba er jeg også meget, meget glad for, og specielt 'Blackthorn' synes jeg er køn og anderledes end de andre.

    Bra helg :-)

    Kh. Marlene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack! Ja, och min underbara 'Blackthorn' är ju faktiskt dansk, inhandlad på Garden Living, och den är alldeles speciell till såväl färg som form - Ett fynd!!!
      Ha det riktigt gott du också!
      /Katarina

      Radera
  3. Ett kärleksfullt inlägg till din trädgård. Så fint och intressant.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack! Roligt att du promenerade hit och stannade en stund.
      Ha det riktigt gott!
      /Katarina

      Radera
  4. Genomtänkt och många vackra bilder. Den där Charles de Mill har jag spanat på ett och den gröna rosen var ju en riktig läckerbit! Blodtopp tillhör också en växt jag har funderat på, kanske får det bli ett inköp i år. Trevlig helg. /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan,
      Charles de Mills är fantastiskt vacker, dock, lite synd att blommorna nickar något. Lite klena grenar. Nu växer min bland andra rosor som kan stötta. Den gröna rosen, ja, det gör inte mycket väsen av sig, men är ett roligt inslag. Blodtopp... ja, jag är nu lite galen i dessa sanguisorbor, så om du frågar mig om du behöver en, ja, då vet du nog svaret... =oP
      Ha det gott!
      /Katarina

      Radera
  5. Otroligt vackra bilder och härligt inlägg. Blodtopp har jag inte men tycker så mycket om den.
    Ha en härlig helg!
    Kram Hélena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hélena, det finns flera olika sanguisorbor och de är - i mitt tycke - så vackra. Men, nu är jag något av en sanguisorbanörd... =oP
      Ha det gott!
      /Katarina

      Radera
  6. Så vackra bilder! Blodtopp försökte jag fröså förra året men det blev inget. Får nog köpa en färdig planta:)).
    Så många fina rosor, nävor och annat du har.
    Roligt att se:)).
    Ha det gott.
    Kram Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack. Mina blodtoppar brukar fröså sig och ge några småplantor. Om så även i sommar ger jag dig gärna en. (Ja, erbjudandet gäller ju givetvis er andra också.) Hör av dig/er isåfall.
      Ha det gott!
      /Katarina

      Radera
  7. Underbara bilder och härlig tolkning...=)
    Trevlig helg !

    Kram Ninni

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack! Roligt att du kikade in här!
      Ha det gott!
      /Katarina

      Radera
  8. Kärleken till trädgården är ren och sann. :))

    SvaraRadera
  9. Den gröna rosen var ju riktigt häftig! Det har jag aldrig hört talas om eller visste fanns... Galet läcker och speciell!

    Må gott!

    //Veronica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den är speciell. Och lättplacerad. Samsas väl med annat, tar inte mycket plats (såväl fysiskt som visuellt), men när man väl ser den, ja, då syns den =o)
      Ha det gott!
      /Ktarina

      Radera
  10. Underbart inlägg på temat!!!
    Ha en underbar helg!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack!
      Roligt att du kikade förbi!
      Ha det gott du också och så hoppas vi på att våren kommer riktigt snart...
      /Katarina

      Radera
  11. Ett riktigt härligt inlägg.
    Superfina bilder.

    Trevlig helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack!
      Ja, och nu blev jag så nyfiken att jag var "tvungen" att promenera bort till dig. Oj, så fint du har det!!
      Trevlig helg!
      /Katarina

      Radera
  12. Mycket trevligt inlägg! Längtar nu ännu mera efter att få besöka din trädgård.
    Det var en fin bild på sommarviva, som du visar där i raden av alla vackra växter! Tack för det gulliga omdömet!


    Kram Märit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack..
      Ja, o Märit... rena rama sanningen bara... hihi =o)
      Vi ses!
      kram
      /Katarina

      Radera
  13. Vilken trevlig berättelse om din trädgårdserfarenhet. För mig som är nybörjare var det mycket inspirerande att läsa!
    Ha en skön helg,
    Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina, välkmmen hit!
      Ja, och tack för dina värmande ord.
      Nyfiken - som jag nu är - så promenerade jag bort till dig... Vilken vacker plats! Härligt!
      Ha det gott!
      /Katarina

      Radera
  14. Vackert och fint om din trädgård, jag får lust att komma på besök:-) Sanguisorbor och alla Piet Oudulf inspirerade växter, du borde åka till Anne Stines Stauder på Själland om du inte redan har varit där! kram Sophia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, och du är varmt välkommen! (Kanske sommarkurs - foto - här, eller helt enkelt bara när du har vägarna förbi...) Hört talas om Anne Stines Stauder, undrar om jag kanske handlat av henne på Garden Living... kan vara så. Det verkar som Själland har flera plantskolor som just har det där "oudolfska"... en utflykt bör, nej, måste göras!
      kram
      /Katarina

      Radera
  15. Vad fin din trädgård ser ut att vara jag lägger mig som följare hos dig.
    Har just mailat dig :-)
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack. Vad roligt att du vill följa. Jag lägger till dig bland min blogglista, om du nu inte redan är där...
      Ja, och toppen med mailet o att jag får använda bilder från din blogg. Den där du mailade länk till.. oj! =o)
      kram
      /Katarina

      Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!