Sidor

onsdag 30 april 2014

En grön vägg. Så småningom.

Trädgårdarna är små. Grannhus och tomter ligger nära inpå. Den tidigare syrénhäcken med det låga staketet framför var inte en lugn och harmonisk bakgrund att vila blicken på, utan andra intryck pockade på. Nu lämnade nyss byggarna och jag kikar på resultatet. Det är ett plank som ska få gråna. Här ska klättra växter, bl a murgröna. En grön vägg. Så småningom. Men inte än. 

Viggo inspekterar. Här syns också mina växtstöd som jag placerat som hinder för raska fötter. Byggarna var hänsynsfulla och gick omvägar hit och dit. I bakgrunden syns "planteringen", där jag flyttat de flesta av växterna inför bygget.

De flyttade växterna ligger huller om buller nedanför trädets stam. Blombladen drösslar och dammens yta är vit.

Från den lilla uteplatsen sett. Solen är skarp.

I jorden fanns stora stenbumlingar. Kanske kan de användas som inslag i någon plantering eller i/vid dammen. Nu får de ligga där de ligger i väntan på.

Tänk när väggen är grön... Nåväl, nu vackert med skuggorna.

Hur det såg ut tidigare? Några bilder från häromdagen. 

Längtar efter att växter ska göra planket till en grön vägg, en mjuk vägg. Det kommer ju att ta en del tid, kanske jämte det långsamväxande plantera snabbväxande klättrare. Vilka då? Kom gärna med förslag, tack! 

Om någon har revor av murgröna och andra klättrare att dela med sig av, hojta! Tack!


Glad Valborg!




tisdag 29 april 2014

Trädgård är liv. Och död.

Låt mig inte störa
Låt mig inte se
Låt mig ändå göra
det som måste ske

Ännu två liljebaggar har nu gått hädan. Resolut, utan tvekan. Trädgård är liv. Och död. 




söndag 27 april 2014

Små små djur...

Söndag, morgon. Lugn och ro. Solen har tittat fram. Lockande. Men först en runda bland bilderna jag tog igår. Trädgårdslördag med försommarkänsla. Lavendelrundeln ska klippas. 

Jag klipper rätt försiktigt denna gång. Morgonsolen blir till förmiddagsdito, det är rätt varmt. Två små plantor har dött under vintern, tomrummen kommer snart att vara fyllda, så inga problem. Gödslar lite och vattnar. Så nöjd.

Jag hukar där jag klipper och ser att buxbomshäcken är rufsig.

Jag får sällskap. Trevligt!

Senare under dagen kikar jag nöjt mig omkring. Frid och fröjd. Nästa runda med saxen blir att klippa buxbom, som tack och lov inte drabbats av någon sjuka. Än. Några vita tulpaner i blom, andra visar bara knopp. Än. Frid och fröjd. Som sagt.

Men då jag kommer närmare de blommande tulpanerna, ser jag detta! 

Vem där? Är detta en av dessa vivlar som skadar? HJÄLP!!! 

Om så, beställa nematoder! Ska nog göra det hursomhelst, så mycket åts på grönskan förra året. Vattnade ut nematoder i höstas, men ska nog ta en runda till. Våren har ju kommit fort, hoppas jag inte gör detta för sent, men kanske bättre sent än aldrig ändå.

Apropå små djur som gör skada: Igår plockade jag en liljebagge. Igen.

Det gick mycket lätt med en mugg med hett vatten under blomman och så bara puttade jag ner baggen däri. Plums!

Nu kikar jag på ännu en bild som togs igår. Varför tog jag den? Bilden visar ett lite tuggat tulpanblad och salvia som grönskar. Snart kommer myntorna att dominera platsen. Vad såg jag då, som jag inte ser nu?

Jo, nu ser jag! Och minns. Den vita fjärilen flög hit och dit, men ville inte sätta sig någon längre stund. Så lät den sig då ändå fångas med kameran, då den slog sig ner på vintergäcken. För att strax flyga iväg igen.

Små små djur... Till glädje och sorg, till lek och förtret. De flesta är välkomna, så är det ju. En del mer än andra. Här en lite suddig Viggo på gräsmattan. Hans gräsmatta, där fruktträden bjuder skön skugga i solgasset.

Jaha, beställa nematoder, nu ska vi se.. Vet du något om det där krypet på den vita tulpanen, så är jag mycket tacksam för din hjälp. För vill helst inte att just dessa smådjuren, som - tror jag - gör skada, blir flera.




fredag 25 april 2014

Vår eller sommar eller vad du vill

Våren är förbi. Sommaren har anlänt. Enligt Expressen, enligt SMHI. Jaha, fast jag tycker nog ändå att det är vår ännu. Så sent som igår kom vinterjacka och mössa till användning, då vi begav oss till hundfältet. En förnuftig, jojo, klädsel, som lockade fram avundsjuka blickar hos huttrande och muttrande hundägare. Idag värme. Vårvärme, jag insisterar. För våren är en så löftesrik tid, jag vill hålla kvar den lite till. Några bilder från alldeles nyss.

Här kunde finnas fler tulpaner... Några lyser i mitt-på-dagen-solen.

Narcissen 'Thalia'.

I rosenhäcken denna mörka tulpan. 

Plockar några narcisser och tulpaner, sätter i glas.

Ut igen! I vrån, där jag förvarar växter på väg in i eller ut ur trädgården, ser jag att det lyser blått. Ett loppisfynd från förra året, en planta ormöga: Hejsan!

Solen lyser. Den värmer. Solen på trappan lyser också, men bland det glatt gula finns en del visset. Plocka, plocka.

Det blir allt grönare, allt frodigare. Lyfter blicken, nu blommar päronträdet. Här syns också grannens björk grönska i bakgrunden.

En underbar tid, kalla den vår eller sommar eller vad du vill. Aklejorna visar knoppar, så också en del pioner. Rosorna visar grönt, blåregnets bladverk spricker ut. Så mycket är på gång, på språng. Så även jag. Nu byter jag inomhus mot utomhus en stund!



För fler inlägg, klicka här!






onsdag 23 april 2014

Jag tror fel

Jag har lagt ut gift, jag har plockat och plockat och... tror nästan att jag plockat dem alla, men jag tror fel. Vet inte om just snäckorna är de glupskaste, undrar om de där åkersniglarna inte är värst ändå. Mördar? Spanjorer? Inte setts till. Med tillägget än, för två sågs spankulera omkring här i trädgården förra sommaren.

Jag tror att jag tar en vacker och harmonisk bild på kungsängsliljan, som lyser vit där under rosenbuskarna. Jag tror att jag kommer att vila blicken, njuta och känna frid. Jag tror fel. Det enda ögonen ser, då jag kikar på bilden nu, är...

...denna rackare, liljebaggen. "Bli kvitt liljebaggar!" Så lyder en bloggrubrik som jag finner då jag söker. Intressant. Länk!

Jag kan inte låta bli att tänka på stekta ägg då jag ser dessa tusenskönor. Nej, jag vet inte, jag är inte riktigt förtjust, även om stekta ägg annars gillas. De vita pärlhyacinterna ser trötta ut. Jag tror - helt rätt! - att jag ska stoppa något annat i krukorna. Vad? 

Dessa vita (!) primulor fyndade jag på växtloppis förra sommaren. Trodde jag. Då. Nu vet jag annat, men de är ju rätt söta ändå.

 Inga myror än på pionknoppen. De är nog snart där. Tror jag.

Jag tror att jag reparerar den runda gräsmattan, då jag sår, göder och vattnar. Koltrasten vet bättre och njuter såväl frukost, lunch som middag på denna gröna "tallrik".

I trädgården kan jag hoppas och tro, men sällan riktigt veta. Jag kan ana och nästan förutspå, men säker är jag inte. Det är på gott och ont. Mest gott, tror jag. Ja, tror mig veta.





måndag 21 april 2014

Vårtecken 20 april

Våren är nu en självklarhet, vintern känns mycket avlägsen. Fast den varma jackan finns fortfarande till hands, ibland kan vinden vara kall. På hundfältet igår hade en ägare shorts, röda. Vita ben, alldeles kritvita. Också det ett vårtecken. I trädgården blir det allt grönare. En del av det som blommade för en vecka sedan är nu visset, som de tidiga narcisserna och tulpanerna. Annat tar över. Blicken vandrar, stannar upp en stund för att sedan söka sig vidare.

Framförallt... det har blivit så grönt. En mängd gröna nyanser, speciellt då solen leker. Nedan är det bladen på den mörkt blå stjärnhyacinten - Camassia leichtlinii 'Coerulea' som fångat ljuset. När blommar den? Det kan bli fint där de står i ett hav av flocknäva - Geranium cantabrigense 'St. Ola'. En så bra marktäckare den är! Allt under rosornas grenverk, som nu också visar grönt. I bakgrunden buxbom, som behöver klippas. Ja, här finns att göra.

Grönt, grönt, grönt.

Nere vid dammen dyker nu kungsängsliljor upp bland alla scillor.

Även blodörten - Sanguinaria canadensis - kikar fram här.

Jag dröjer mig kvar nere vid den lilla platsen under äppleträdet. Dammen är under städning, jag har börjat tömma den på vatten, som blir bra gödning. Illaluktande och stinkande. Nu vore det bra att vara täppt i näsan.

Utsikt från korgstolen. Här syns den låga vattennivån. Den vita kabbelekan - Caltha palustris var. alba - blommar nu.

Från gräsmattan.

Från den lilla köksträdgården. Tänk när planket är täckt med grönska...

I pallkragen grönskar det av bladpersilja, som överlevt vintern. Några vårblommare har också hamnat här. 

 Jag återvänder till korgstolen och låter blicken vandra bland sippor och vivor.

Sjömanshjärtat - Dicentra cucullaria - är på gång.

Jag lyfter blicken, äppleträdet grönskar. Nej, inte riktigt än. Det är rosen Mme Alfred Carriere som ännu står för bladverket. 

Men snart så...

Vårbommande narcisser, pärlhyacinter och tulpaner pryder trädgården här och var. Bland annat. Då jag promenerade runt la jag märke till att brunnävan - Geranium phaeum - börjat blomma så smått.

 En absolut favorit. En annan favorit kan anas här =o)



För fler vårtecken, klicka här!