Sidor

lördag 28 juni 2014

Fredag en lördag morgon

Jag blickar tillbaka på gårdagen, då en del blev gjort i trädgården. En del ogjort, i väntan på tid, hand, tanke, känsla... Och eller. Nåja, här några bilder från en fredag så här en lördag morgon. Det som möter mig vid kökstrappan är stockrosorna i morgonljus.

Jag planterar jordgubbsplantor som jag fått - Tack! - i amplar som jag inhandlade i Simrishamn i torsdags, en dag som bjöd på ihållande regn, åska och hagel. Försöker få till amplarna, men inte blir det särskilt vackert. Nåväl, blir nog bättre när jordgubbarnas gröna blad och röda bär flödar över kanterna. Vänta, vattna, vänta, vattna. Bild? Nej, men bild från köksträdgården blir det ändå, en kruka käckt på svaj.

Fingerörter står och väntar på att ta plats i trädgården.

De indiska som går i rödrosa nyanser är svårplacerad, de har lite för varma toner för att passa där eller där eller där. De får stå kvar i kruka. Den klart gula likaså. Den vita ska jag ta mig en funderare kring. De som fick nya platser var flera plantor av den blekgula styvfingerörten - Potentilla recta sulphurea 'Citrina'.

Jag beskar den rufsiga rosen Charles de Mills, som hängde över sina grannar och lät några av fingerörterna bosätta sig här. 

Ja, de hamnade alltså framför rosen, bakom lavendeln. Nej, de syns inte nu. En grusgång ringlar sig däremellan, den syns inte heller på bilden. Men såväl fingerörter som gång fanns där igår. Det vet jag!

En liten bit bort lyser jättedaggkåporna - Alchemilla mollis - också ljust gula. Jag beskär dem rätt hårt. Så blir grusgången både möjlig att se och gå på.

 Daggkåpa i glas. Den - i mina ögon - vackraste av sommarens buketter.

Vasen är på väg in i huset, men får stå och vänta på trappan. Lavendeln? En självsådd i en spricka.

Jag är tillbaka bland växterna som står krukade. Var ska denna blå gräsfibbla - Catananche caerulea - hamna? Jag vandrar runt med krukan, hur blir nu blomman? Blir den blåaste blå? Eller drar den mot lila? Kommer den att prata väl med lavendeln?

Jag placerar krukan på marken. Den får stå där ett tag och så får jag vänta. Och se.

Jag bär också runt på en kruka med franska blåmunkar - Jasione laevis. Blomman känns riktigt blå, inget lila här. Tror jag. Kanske vacker mot den mörkt röda alunroten? 

Men nu ser jag det jag inte såg igår! Ggggrrr! 

I den tidiga kvällssolen lyser fortfarande stockrosen vid trappan. Dofterna blandas, lavendel och schersmin. Med flera. Humlorna surrar. De flyger runt, runt, runt. Landar en stund, för att strax flyga igen. 

Viggo har landat i solen. Mitt i röran.

Röran finns kvar därute. Det gjorda och ogjorda också. Morgonen har nästan blivit till förmiddag, så dags att diska den nu tomma kaffemuggen, väcka morgontrött hund och låta denna lördag ta sin början...








18 kommentarer:

  1. Åh vilket härligt inlägg...underbara bilder!
    Önskar dig en skön lördag!
    Sommarkram,
    Titti

    SvaraRadera
  2. När trädgård är som bäst... eller?
    Kram

    SvaraRadera
  3. Så härliga sommarbilder! Här har vi knappt sommar i år... Inte än iaf ;)
    Och det märks verkligen på stockrosorna som knappt visat knopp här !?

    Kul inlägg och snygga bilder!

    Ha det gott!

    //Veronica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack!
      Här är vädret lite si och så, växlande mellan regn och åska, och så tittar solen fram då och då. Hoppas sommaren kommer till er snart, ja, varför inte redan idag?
      Allt gott!
      /Katarina

      Radera
  4. Stockrosen är jättevacker! Jag har gjort ett försök med stockrosor i år igen, men det blir nog ingen höjdare - i år igen:-)
    Låter så skönt med en lördagsmorgon som glider in i förmiddag. Nästa vecka är jag själv hemma, jag hoppas att jag får lite sådan tid då!
    Kram
    Elin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här växer de ju vilt i kvarteren och trädgårdarna. Min svägerska plockade fröer från stockrosor på trottoarerna och de har etablerat sig i deras trädgård. Dock, har hört att namnsorter kan vara knepiga, inte provat själv.
      Härligt med tid som inte är bokad, på väg till/från osv, utan bara det där vara. Ha det riktigt gott och njut!
      kram
      Katarina

      Radera
  5. Njuter av din lördag eller om det är fredag eller både ock!! Spelar ingen roll - regnet har vräkt ner mer eller mindre i två dar. Välbehövligt för växterna och mig... lite annat blir gjort också. Men vad var det du såg? Fel färg? Den citrongula kul att se - fröerna åker i jord i höst :)

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, härligt när dagarna flyter in i varandra, när klocka och kalender kan läggas åt sidan. Bra med regn- och ruskväder ibland... Nu gråväder och det passar, för jag måste fixa med papper till en revisor. Vad jag såg? Nej, det är väl en liten lus som sitter där? Så mycket löss i år! Den citrongula är underbar, en favorit. (Bland andra, ha ha!)
      kram
      Katarina

      Radera
  6. Så där har jag det också när jag försöker hitta hemvist till nya plantor, men lavendeln frösår sig minsann inte. Jag har gett hoppet om dem över huvud taget.
    Jomän, här har det blivit ampelgubbar och glass till em.fikat idag. Hoppas dina plantor hunnit växa en del så du också får smaka några redan i år.
    Kram
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lavendel verkar inte självklart enkelt överallt. Här i kvarteren verkar den stortrivas, är det läget eller jorden? Både och?
      Mina plantor har bjudit några bär, fantastiskt söta och smakrika. De är ännu rätt små plantor, men de växer.. Lovande! =o)) (Jag ska inventera om här finns ngt du vill ha, men just nu lite mellanläge i trädgården, känns det som. Återkommer.)
      kram
      Katarina

      Radera
  7. Lovely färg på din stockros! De är allt vackra stockrosorna, men mina blev så rostangripna så jag tog bort dem :( Några frösådda stackare längs uppfarten är de enda som finns kvar. Klarar du dig från rosten?

    Underbara bilder - och texter. Precis som alltid!

    Kram Tamara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack för snälla och generösa ord. Som alltid! =o))

      Nej, stockrosorna blir angripna. Det kan vara löss, rost etc. De växer ur springor i markbetong, på trottoarer etc. Här i kvarteren är de rena ogräsen, dyker upp överallt. Men ofta blir bladen angripna, tyvärr. Rensar bort det värsta, men låter dem stå kvar för blommornas skull.

      kram
      Katarina

      Radera
  8. Det är inte ofta fingeröreter blir samtalsämne eller dyker upp på bloggar. Jag har den karminröda indiska runt en pion så den klättrar in i pionen och förvandlar den till en oigenkännlig buske på sensommaren. En annan väller över silverarv. Det var inte planerat, det är en frösådd som gör så. Du som älskar vävarväxter som kan tänka själva kommer att jubla över dina fingerörter! Det gör jag.
    Kram
    Marta

    SvaraRadera
  9. Du har så rätt! Den måste "prata" med någon annan! Satte krukorna mitt i havet av myntor (visar mestadels endast grönt fortfarande) och och, nu blev fingerörterna till något helt annat. Härligt! Ja, vet inte riktigt om deras framtida hemplats är bland örterna... men jag ser dem absolut på ett annat sätt. Tack vare dig! Tack, tack!
    kram
    Katarina

    SvaraRadera
  10. Kul! Hur mycket du påverkar mig i mitt trägårderande låter sig inte sägas i en liten kommentar. Jag älskar att följa ditt sökande.
    Kram
    Marta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh! Härligt! Givande och tagande! Fast mest ett delande, för den som ger får och den som får ger... Inga förluster, bara vinster. Det är rätt fantastiskt när "nördar" möts =o))
      kram
      Katarina

      Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!