Sidor

måndag 30 mars 2015

Julrosor

Flera vita julrosor av den vanliga sorten Helleborus niger har inhandlats och planterats. Och dött. Så är det. Om och om igen. Som tur är bjuder släktet andra, mer medgörliga, typer. Ja, och att det finns flera sorter, förstår jag då jag läser här.

Är detta kanske en Helleborus purpurascens? Kännetecken ska vara tidigt i blom, flera blommor på samma stjälk, röd-violetta toner och den ska vara högre än den vita. 
Tillägg: Förmodligen är det inte en purpurascens, kanske en orientalis, som Marit S skriver i sin kommentar. Hursomhelst spännande att veta mer om dessa julrosor, här en sida där mer kunskap finns att hämta.

Vem är du? Minns att den fyndades på Alnarp den 5 maj 2013. Inläggen blir till minnesanteckningar och jag söker efter namnet. Den heter "ljus julros". Varken mer eller mindre. Vet du vilken sort och kanske dess namn på latin?

Under rosenbuskarna växer några olika, som troligtvis är Helleborus orientalis. Eller? (Kungsängsliljorna på bilden är småvissna exemplar, som blommat i kruka och nu planterats. De som sedan tidigare har marken som växtplats sticker upp, men visar ingen blomning än.)

Jag använder några bilder från förra våren. Sol och värme. Jag vill kliva in i bilderna.

En grönblommande julros, som också visades i förra inlägget. Vem kan denna vara då? Förmodligen en Helleborus argutifolius, på svenska korsikansk julros.

Men var har min andra gröna julros - klockjulrosen - tagit vägen? Jag vet att trädgården hyst ett rätt stort exemplar av Helleborus foetidus. Minns att jag flyttade den från en plats till en annan. Var? Regnet och ruskvädret som råder utanför gör att jag lämnar frågan obesvarad, jag får ut och leta en annan gång. Här en bild från arkivet:

Då jag letar efter bilder, finner jag också denna. Detta var inte platsen som den flyttades från. Det vet jag. Ja, så är det kanske här den hamnat? Allra längst ner i trädgården...

Det råder busväder. Regn- och ruskväder. Blåsväder. Men jag kan inte låta bli, jag måste springa ut och kolla. HU! (Tänk ändå vad penséerna klarar...)

Men nu skulle det inte handla om penséer. Jag småspringer ner och möts av... INGET! Jag tror dock det är rätt plats, så plantan har säkert dött. En känsla av sorg och saknad infinner sig. Det här var ju inte kul alls. Nåväl, tröstar mig med en liten loppisfyndad planta.

Den står rätt trångt vid plankets fot och skulle nog må väl av en växtplats med bättre förutsättningar. Jag tror jag vet var... Det blir bra det här. Så småningom.









12 kommentarer:

  1. Svar
    1. Instämmer!
      Underbara, skulle gärna ha fler... =o))
      Allt gott!
      /Katarina

      Radera
  2. Jeg tror ikke den du viser heter H. purpurascens. Den har jeg fra før, og din ligner ikke på min :)
    Jeg tror din på det bilder er en H. orientalis. Jeg har veldig mange av de (under snøen) og mine ligner mye på den du viser på bildet. Jeg er så glad i disse, og skulle gjerne hatt hele hagen full av de :)
    Flotte bilder!

    Ha det godt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ditt svar! Det är alltid spännande att veta vilka som bor i trädgården... Den första kan mycket väl vara en orientalis, dock skiljer den sig åt från mina andra, men variationer kan säkert förekomma. (Kollar vidare och hamnar på denna sida: http://www.julrosor.se/arter/introduktion.asp OJ! Här finns ju en del intressant.)
      Allt gott!
      /Katarina

      Radera
  3. Så många fina julrosor du har. Jag vill också hoppa in i bilderna, in i våren. Jo det är förstås vår här också, men vi ligger ju alltid några veckor efter.

    Och ny profilbild... först var det halva du och nu bara en skugga. Vart ska detta sluta : )

    Önskar fin påskvecka
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Fast... de där riktigt vårlika bilderna med sol... är från förra året. Här blåser kallt, regn- och ruskväder. HU!
      Profilbilden, ha ha! Ja, det var Mia (Mias Trädgård) som kom med idén då hon såg bilden. Kan jag bli grönare? =oP
      Tack o detsamma: Ha det gott!
      /Katarina

      Radera
  4. Bilderna med det varma vår/försommarljuset, underbara, åh, vill också hoppa rakt in i dem. Speciellt en sådan här ruskig och kall vårdag!
    Kram Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Hoppar in i dem och vill inte hoppa ut igen. Nej, denna kyla vill vi inte ha, hu!
      kram
      Katarina

      Radera
  5. Åh vad vackra dom är!! Jag har köpt tre i år jag måste hitta ett bra ställe att sätta dom på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, de är underbara.. skulle gärna ha fler.
      Så roligt med tre nya...
      Ja, och kul att du hittade hit och skrev en kommentar. Så kunde jag vandra till dig och läsa om mässan... men fastnade speciellt för (ja, i) din köksträdgård. Härligt! Nu längtar jag plötsligt efter ringblommor! =o)
      Allt gott!
      /Katarina

      Radera
  6. Fina bilder på dina julrosor. Det är svårt så här i bild bestämma men min vilda gissning är antingen storblommig julros, H. Orientalis - Gruppen eller "bara" hybridjulrosor, Helleborus x hybridus som har inslag av H. orientalis.
    H. purpurascens heter numera H. orientalis ssp. abchasicus.
    För säkerhets skull kan det vara bra att kalla den för H. x hybridus.

    /Anja




    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Intressant! Roligt att veta mer... även om jag nu inser att jag vet väldigt lite =o))
      Börjar förstå att det finns en massa korsningar med olika utseenden. Googlar på hybrid och läser att de vanligtvis är sterila. Isåfall skulle det kunna vara så att både denna och julrosorna i rosenhäcken är hybrider, för inga avkommor har setts. Tänker jag rätt?
      undrar
      Katarina

      Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!