Sidor

lördag 29 april 2017

Malmö-Rom-Malmö

Kanske inte lika enkelt som att byta kanal på TVn, men visst är det märkligt hur vi rätt kvickt kan byta en verklighet mot en annan. Jag lämnade ett kallt Malmö. Trädgården suckade och stönade. (Eller var det kanske jag?)

Det är den 19 april och tulpanen är vackert frusen på ett vedmodigt vis.

Ormöga - Omphalodes verna - har också klätts i frost.

Dagen efter, den 20 april, landar jag i Rom. Hotellet ligger i Trastevere och är valt på grund av sitt läge. Men framförallt är det trädgården som lockar.

Underbara Rom. Från takterassen kan man se åt olika håll. Ögonen söker efter och registrerar kända byggnader. Men också helhetsintryck, en stad med lugn - och intresseväckande - siluett.

Än mer givande är det att vandra runt. Ofta söker sig blicken uppåt. Gud? Nja, nu tänker jag framförallt på takterasserna ;o)

Jag fortsätter att titta upp då jag vandrar i Villa Borghese, det är pinjeträden som fascinerar.

Blomstrande grönska.

Grönskan och trädgårdarna är också Rom. Tillsammans med allt det historiska, storslagna och minnesvärda. Hon låtsas oberörd, det är en konst då en fågel landat på ens huvud. 

Hemma igen. Går rundan i trädgården, noterar ditt och datt. Vid dammen. Ormbunkarnas uppvaknande är magiskt.

Solen är stundom bländande. Här är det julros och fingertandrot - Cardamine enneaphyllos - som anas i det skarpa ljuset.

Så mycket att göra! Fix och don väntar, men jag väljer att vila blicken på narcisserna. Jodå, det stämmer. Det är Thalia.

Jag tar en borste och börjar sopa stenläggningen. Det är alldeles för soligt för att göra det jag egentligen borde göra.

I kylen ligger två paket nematoder och väntar. En mot sniglar, en mot öronvivlar. Bäst före datum har passerats, men inte med många dagar. Först var det alldeles för kallt och kylan höll i sig. Sedan... Rom. Så kommer fredagen, som inleds med gråväder. Jag vattnar ut och känner mig nöjd då arbetet är gjort. Hoppas på... regn.

Vaknar till... regn. Lördag. Idag. Står inomhus och kikar på utomhus. Så glad för regnet, tack!

Det regnar mycket, det regnar mindre. Små uppehåll. Jag går ut med kameran, innan droppar blir till regn igen. Vita kungsängsliljor - Fritillaria meleagris 'Alba' - vid dammen.

Oj, vilket långt inlägg det här blev. Nåja, en bild till,, den är tagen nyss. Det vita löjtnantshjärtat - Dicentra spectabilis 'Alba' - visar nu sina karaktäristiska blommor.

Regn regn regn. Hela dagen. Nu visar klockan tjugotvåminuter över fyra och regnet har slutat. Solen anlänt. Fågelkvitter. Nej, jag kan inte sitta här, får avsluta detta och gå ut och njuta den där speciella luften som bjuds nu.


Blommig fredag bjuder denna vecka oss att skildra arbetsinsatser. Ja, jag vet inte, men visst innehåller detta inlägg en del om sådant. Om arbete som väntar och till slut blir gjort. Om vädret som samarbetar. Ibland.

Fler inlägg, se länk.








lördag 15 april 2017

GLAD PÅSK!

Regnet slår mot fönsterrutorna. Det är rätt kallt, vinterjackan hänger återigen på kroken. Nära till hands. På vissa ställen i landet har det snöat, så vem är jag att klaga? Ja, det kunde ha varit värre, men gör denna sanning något bättre egentligen? Kanske. Kanske inte. Nåväl, hoppas på värme, sol och vindstilla. Men, som sagt, regn. Egentligen ett rätt välkommet regn, som trädgården behöver och nu får.

Morgon inför afton. Jag ska... Men först ett här och nu som låter mig njuta mitt kaffe i en tillvaro som löftesrikt bjuder ett sedan, som inte pockar på för att hinnas till och med. Det är en lyx det där, det här. Att både ha stunden själv och en gemenskap som väntar. 

Både och. Att kunna plocka en bukett och ändå ha fler blommor i trädgården att njuta. Häromdagen: Blå pärlhyacineter, några vita. Vitsippa tillsammans med en blå balkansippa, som inte riktigt slagit ut. Blå scilla och en stjälk botanisk tulpan. Den senare gjorde lite ont att plocka, för har inte så många att någon egentligen går att undvara. En pensé, inte att förglömma.
Muscari botryoides, Muscari botryoides Album, Anemone nemorosa, Anemone blanda, Scilla siberica, Tulipa turkestanica & Viola cornuta.

Förra helgen tömde jag pallkragarna på övervintrade perenner, som sattes i krukor i "väntrummet". Nja, det är inget riktigt rum, men en hörna bakom en häck. Nu ska jorden förbättras och sedan är det dags för odling av ätbarheter. Några gamla englasfönster, som jag fyndat på loppis, kan skapa en drivbänk. Nej, min köksträdgård imponerar varken i storlek eller stil, men i den lilla lilla trädgården rymmer den möjligheter som uppskattas stort.


I en av pallkragarna, ramslök. Jag låter några knoppar gå i blom och hoppas på frösådder.
Allium ursinum

Bilden ovan togs i måndags, då måste solen ha lyst. Onsdagen bjöd på regn, droppar på fänrikshjärtats vackra blad.
Dicentra formosa

Gråväder, gråväder. Sjömanshjärtat, som står vid den lilla stenlagda platsen nära dammen, visar många knoppar och en del blommor. Även här underbara blad.
Dicentra cucullaria

Igår cyklade jag ner till fältet och lät Viggo springa fritt. Strax rullades det runt. Hela han lyste av glädje och strax spriddes en doft, jag menar odör, som vittnade om att mattan inte endast bestod av gräs. Väl hemma, påskbad.
Taxus

Apropå doft. Under eftermiddagen plockade jag några vita violer, tänk att något så litet kan dofta så stort. Om man kommer nära.
Viola odorata var. Alba

De vanliga påskliljorna glittrar glatt gula tillsammans med några röda tulpaner och blå scillor. Bland allt det gröna.
Narcissus pseudonarcissus

Åh, ser nu att veckans Blommiga fredag handlar om överblick. Hm. Alltså, förra bilden visar örtplanteringen, som för några veckor sedan lyste av vintergäck och snödroppar. Vad mer? Köksträdgården längs muren, just det. Överblick i rum, kan ju också var i tid. Den första bilden, buketten. Någon dag senare har tulpanen tröttnat, men balkansippan öppnat sig. 


Buketten har vissnat och slängts. Så fort det kan gå. Den lilla vasen diskades för att återigen fyllas. Nya pärlhyacinter plockades. Nu får de sällskap av en liten vit lungört (som också har underbara blad).
Pulmonaria officinalis

Ännu en bukett plockades igår. Små narcisser, som jag tycker är fantastiska i färg, form och uttryck. De heter Narcissus 'Lemon Drops". Vasen står i fönstret och där bakom anas trädgården. Det mörkt gröna är buxbom. De tre gula "plopparna"? Påskliljorna, som visades på bilden tidigare. De ljusa partierna är grusgångar. Det diffust gröna? Vårgrönska!
Narcissus 'Lemon Drops'

Regnet regnar. Ett regn som inte regnar är ju inget regn. Finns väl inget stillastående tillstånd för ett regn, eller? Ungefär som en vind, den måste... vina. Till skillnad mot snö, som både kan vara stilla och falla. Och smälta. Hoppas på det senare hos er som fått snö de senaste dygnen. Hoppas på värme. Ja, och hoppas vi alla får en riktigt

GLAD PÅSK!



Fler inlägg, se länk.




lördag 1 april 2017

Fredag blir lördag

Vågar jag? Jag tar vårkappan, men lägger - för säkerhets skull - en kofta i väskan. Beger mig till bussen, till tåget till... Anländer. Går den korta biten, men märker att morgonens mildväder nu känns riktigt varmt. Är inomhus till den sena eftermiddagen, då det är dags för hemresa. Står och väntar på tåget en stund. Kappan är öppen, jag fryser inte. Inga vantar, ingen mössa. Oj! Tåget, som avgått från Göteborg, är fullproppat med folk. På väg hem, på väg bort. De som vardagspendlar och de som ska ut på äventyr. Jag lyssnar på andras samtal...

Några unga kvinnor pratar högt om studierna. Om tentan, vars resultat inte kommer att ges förrän efter helgen. Flera suckar. En del mer ängsligt än andra. Om lärarna, de korkade och orättvisa. Om... Så övergår de att tala om helgen. Nu flödar samtalet med en annan energi. En av de mer talföra berättar att hon "kommit på" att det finns småflaskor med vin att köpa på Systemet. "Så bra om man bara vill ha ett glas!" Åh, så förståndigt, tänker jag. Men strax förstår jag att det handlar om ett glas kvällen före den stora festkvällen imorgon. Aha! De flesta nickar gillande, men en skakar på huvudet: "Nä, bara ett glas! Det är ju först efter två tre som det är gott!" Då säger den talföra: "Ibland märks det att du är såååååå ung!" 

Jag låtsas läsa. Så kommer vi till Malmö, många resenärer ska vidare till Kastrup och Köpenhamn. Men jag hoppar av, går ut från stationen och känner ingen kyla då jag möter den tidiga kvällen. Åh! Så ligger koftan kvar i väskan, ligger där än. 

Fredag blir lördag. I den tidiga morgonen släpper jag ut Viggo i trädgården. Jag fryser inte. Ett plötsligt regn. Stora vattendroppar, som inte känns kalla. Som ett... sommarregn. Det upphör strax. Fågelkvitter. Utomhus lockar, men först en morgon i långsamt tempo. 

Morgon har blivit förmiddag. Så fort tiden går ibland. Solen har anlänt. Jag går en runda och betraktar trädgården via kameran. Scillor finns lite överallt.

Gräsmattans skick? Ärligt talat, detta är inte det värsta stället... ;o)

 Snödropparna ger upp efter lång och trogen tjänst. Påskliljorna lyser gula, här en liten.

Andra narcisser på gång. Trädets stam står där det står. Men det är skillnad att se det bruna omgivet av grönska än i det vintervita, vintergrå.

Vita scillor.

Blåsippor.

Trädgården genomgår ett skifte. Nu säger jag farväl till vintergäck och snödroppar. De flesta av krokusarna är också mycket trötta.

Annan blomning är på gång. I en balja, som stått utomhus hela vintern, en tulpan. Det är tidigt, men kan förklaras av att den står i skyddat läge nära huset.

Men jämte all blomning, det mest betydelsefulla ändå: Bladverk! Från vänster till höger: Schersmin, rödbladig fläder, ros (Henry Hudson) och perovskia (rysk salvia).

Det finns mer att se. Rundan kan vara länge i den milda väderleken. Tog inte ens på mig något ytterplagg innan jag gick ut. Det sägs bli fjorton grader klockan tretton, sexton femton. Fönstret står öppet och inomhus känns luften som kommer in rätt sval. Koftan? Perfekt!


Fler inlägg, se länk.