Sidor

Min trädgård

Sidan är under omarbetning!

Det är en liten trädgård, sisådär 150-175 kvadratmeter, som ligger bakom ett gammalt gathus i Malmö, närmare bestämt i de äldre delarna av Limhamn. Andra hus och trädgårdar finns tätt inpå, Öresund är nära. Läget är skyddat i söder, zon 1.

Bakgrund
Trädgården har förändrats. Den suddiga bilden, som är hämtad från mäklarens material, visar en träd-gård som mestadels är gräsmatta. I smala rabatter, som löper längs kanterna, växer bondpion, lavendel, rosor och några hallonbuskar. Tack och lov finns tre gamla fruktträd på tomten.
Varför tog jag inte fler bilder de första åren? Nåväl, i detta inlägg från i mars 2013 försöker jag beskriva trädgårdens tillblivelse.


En skiss
Tillbaka till nuet. Jag tar hjälp av en grov skiss som inte är helt skalenlig, men som förhoppningsvis ändå bidrar till begripligheten. Huset ligger i norr, den lilla dammen i söder.

Gränser
Det är en gammal del av staden, tomterna är små och grannarna nära. Min strävan är att trädgårdens yttre väggar kläs i mjuk grönska. Murgröna, vildvin, klätterhortensia etc är planterade. 

Trädgården möter, förutom det egna huset i norr, fem olika grannar, så här:
I nordväst finns en grannes utbyggnad som följs av ett plank, allt i vitmålat trä. Deras syrénhäck har nu tagits ner (den gröna lodräta linjen) och är ersatt av ett omålat plank, se inlägg.
En annan grannes vita uthusvägg (i trä) utgör vägg i sydväst. Längre österut står ett vitmålat plank, som också blir den lilla stenlagda platsens södra vägg. Dess östra vägg är andra grannars vitkalkade uthus.
Uthusen övergår i en vit mur, som löper längs köksträdgård och pergola,  för att i norr möta det egna uthuset. 


Idé
Det är, som sagt, en liten trädgård och jag inledde mitt trädgårderande utan att ha någon genomtänkt plan, men jag kan nu se att min trädgård genomsyras av:

Växtglädje
Då jag tycker det är roligt med den mångfald av växter som bjuds ägnar jag mig åt "compact gardening" snarare än stilren trädgårdsdesign. Här finns flera olika växter, inte alls alltid i grupper om tre eller fem eller så. Jag lockas av olika släkten och variationerna inom dessa.

Vilda och enkla körsångare
De växter jag faller för är ofta sådana som påminner om (eller i själva verket är) sådana som vi kan finna ute i naturen. Små och enkla blommor, en del kanske är intetsägande för andra, men jag föredrar dessa körsångare framför högröstade solister.

En stilla vals snarare än tango
Jag väljer oftast att låta växter möta varandra på ett rätt lugnt vis. Det är nog inte så mycket dramatik vad gäller färger, här kanske jag är lite väl försiktig, rent av mesig. Men i en liten trädgård med mycket som ska få plats, känner jag att jag behöver detta lugnt. Mesigt? Nja, kanske, men visst finns här en del kontraster och då speciellt i möten mellan det skira och det tyngre, det söta och det som är mera... salt.

Mjuka former bland alla raka linjer
Tomten är fyrkantig och omgivningen består av många raka linjer med platta och hårda väggar. Jag försöker tillföra runda former och göra det hårda mera mjukt och lummigt.

Olika miljöer
Trädgårdens "öppna planlösning" har ersatts med flera olika rum, miljöer, som bjuder olika funktioner och möjligheter.

Flera vägar bär till...
Något annat som skänker glädje i min värld är gångarna, som bjuder flera möjligheter att ta sig runt i trädgården. Att kunna gå på olika vis och att inte se allt med... en gång.


Rum
Inledningsvis var trädgården ett enda stort rum, ja, öppen planlösning à la dagens arkitektur. Genast satte jag igång med att skapa olika rum som bjuder olika miljöer och funktioner. Trädgårdsmöblerna är lättburna och kan flyttas runt utifrån behov.

Platsen närmast huset
Här är marken täckt med gammal betong, något som säkert var vanligt förr, men som nu många tar bort och ersätter med modernare stenläggningar. Jag tycker mycket om den gamla betongen, den får vara kvar.
Det finns möjligheter att göra något mer av platsen, men som det nu är finns här bord och stolar, praktiskt nära trappan som leder till köksdörren.
Här syns det gamla uthuset (som behöver målas) med tvättstuga och redskapsskjul. Till höger skymtar den lilla uteplatsen under tak, på bilden något skymd av ett draperi.

Grusträdgården
Området närmast uteplatsen vid huset karaktäriseras av gångarna som är belagda med småsingel, mer om dess tillblivelse, se inlägg.
Här finns planteringar som domineras av perenner, några kantas av buxbom. En lavendelrundel utgör rondell. Närmast uteplatsen är det mestadels örtväxter. Om detta kan ses i..
Den lilla sittplatsen under tak fanns här då jag flyttade in. Det är en mycket användbar och omtyckt vrå. För att skapa ytterligare möjligheter har jag låtit bygga en pergola, som - så småningom - blir till en lummig plats. Så sakteliga kläs den nu med blåregn. Marken? Här är det också gammal betong, som gör att de olika uteplatserna i grusträdgården hänger ihop. Mer om pergolan, se inlägg.
Grusträdgårdens gränser söderut består av pergolans vägg, rosenhäcken (där det också växer en hel del perenner) samt ett päronträd med omgivande (och underliggande) planteringar.
Några bilder:



Från grusträdgården leder två singelgångar till gräsmattan, medan en gång övergår i stenläggning och leder till den lilla köksträdgården, som i sin tur leder till eller från den lilla uteplatsen vid dammen.

Köksträdgården
Köksträdgårdens gräns mot gräsmattan är en ligusterhäck. Den västra delen av köksträdgården har i skissen blivit större än i verkligheten, förmodligen ett inslag av önsketänkande. På andra sidan den stenlagda gången finns fyra pallkragar, med vardera tre pallkragar staplade, så att odlingarna ges bekväm höjd. Köksträdgården är ju inte stor, jag satsar på att ha uppstammade bärbuskar så att jag kan odla i två plan. Även spaljéer blir viktiga, både längst med muren, men också i pallkragarna. Utveckling pågår.

Lilla uteplatsen - Uggleplatsen
Köksträdgårdens stenlagda gång leder vidare till en liten plats belagd med smågatsten. Den har blivit döpt till Uggleplatsen pga att det bor en liten uggla av trä i äppleträdet. Platsens väggar börjar nu kläs med rosen Mme Alfred Carriére, som också sträcker sig mot äppleträdet och skapar ett tak. Bilden nedan som platsen såg ut i juli 2011.

Dammen
I direkt anslutning till Uggleplatsen ligger dammen. Arbete pågår med att färdigställa dess kanter, så att de känns så naturliga som möjligt. Kanske ska jag lägga i några trampstenar, som förbinder gräsmatta och Uggleplats. Bilder på dammen finns bl a på sidan om projekt och även i olika inlägg. (Ska komplettera denna sida.)

Gräsmattan med dess planteringar och väggar
Gräsmattan är rund och en viktig del av trädgården. Ofta flyttas möbler och filtar hit, då det kan kännas skönt med lummigheten om solen gassar. Planteringarna som omger gräsmattan är i vissa delar rätt ofärdiga, en del ska ändras, annat ska växa till. Bilden nedan är tagen från Uggleplatsen, där gräsmattan nu är möblerad inför släktkalas (2011).

Jag går en runda i trädgården...


...och startar i ett hörn med morgonsol. Den vita doftpionen samplanterades först med margeriter, trodde jag, men det var nog prästkragar, för de frösådde sig vilt och tog strax över. Jag har rensat bort dem, men fortfarande dyker det upp fröplantor. Strax bakom pionen finns en schersmin, tror det är Philadelphus 'Belle Etoile'. Den blommar senare än pionen, har rätt stora blommor vars mitt går i röda toner som "pratar väl" med pionens bladverk. Tyvärr drar schersminen till sig en del löss, så ibland klipps grenarna med blommor ner i förtid. 
I planteringen finns även rosen 'Henry Hudson', som börjar blomma mitt i sommaren och fortsätter in på senhösten. Jag tycker mycket om honom, dock med en liten tveksamhet att då det är mycket fuktigt så kan blommorna dra mot ljust rosa och - tycker jag - se lite blaskiga ut. Men annars en favorit med vackert bladverk. 

Det finns fler växter här, bl a buxbom, ängsnäva och aklejor. Etc etc etc. Ja, och planteringen kantas mot det vita planket av en häck på tillväxt, det är liguster. Mot grusgången kantas planteringen av daggkåpor. Hade gärna ersatt dem med buxbom, för de kan lätt bli lite yviga och risiga, men vågar inte ta in mer buxbom i trädgården pga den svampsjuka som härjar. 


Jag går vidare mot örtagården


Örtagården? Det är väl egentligen bara en plantering, men jag tycker det låter så fint med örtagård så jag tar mig friheten. Här finns det några stenläggingar av gammal tegel. Det är tre små "öar" som  är bra att kunna sätta ner foten på i detta myller av grönt. Kryddväxter finns, förutom här, också ute i andra planteringar samt i köksträdgården. Men nu står vi alltså här och kikar på vad som finns. 

Jag lyfter jag gärna fram min absoluta favorit blodtoppen (Sanguisorba officinalis). Förutom att den pryder sin plats är den jättebra att ta in och sätta i vas. Här finns - sedan i somras - också en annan blodtopp vid namn 'Blackthorn'. Dessutom finns här himmelsspira/rysk salvia (Perovskia atriplicifolia), anisisop (Agastache foeniculum) ocgamander (Teucrium chamaedrys). Slår gärna ett slag för gamandern som är vintergrön.

Olika slags myntor (Menthe) växer också här, mest användbara tycker jag den "vanliga" och den marockanska är. Här finns också olika sorters salvia, timjan (Thymus) och kungsmynta/oregano (Origanum vulgare)Den gamla stora rosmarinen (Rosmarin officinalis) dog den hårda vintern 09-10, men en ny är planterad och jag hoppas att den kommer att hålla och växa sig frodig och stor. Ett pyttelitet lagerträd (Lauras nobilis) finns också här, men jag har denna vintern flyttat det till köksträdgårdens skyddande pallkragar för vinterförvaring, då det var rätt medtaget efter de senaste årens stränga vintrar. 

Vacker är den gröna helgonörten (Santolina rosmarinfolia) med sina bleka blommor. Diskret och vacker är också kyndeln, troligtvis stenkyndel (Calamintha nepeta). Vad finns här mer? Dragon (Artemisia dracunculus), johannesört (Hypericum perforatum) och myskmadra (Galium odoratum). Riktigt pigg och spridningsglad är citronmelissen (Melissa officinalis), men den är förlåten då den är en av de riktigt användbara kryddorna. Gräslök (Allium schoenoprasum) är ett måste och finns både här och i köksträdgården. Jag har även haft den kinesiska (Allium tuberosum) som har en mild vitlökssmak. Ska försöka så den igen. 

I somras planerade jag citrongräs (Cymbopogon citratus), tror knappast att den överlever vintern, men vem vet? Om inte, så köper jag nog en planta ändå, för den är riktigt trevlig. En annan trevlig kryddväxt är koriander (Coriander savitum) som jag planterade för några år sedan och nu dyker upp här och där som fröplantor. Samma sak gör persiljan, såväl den krusbladiga (Petroselinum crispum) som den slätbladiga (neapolitanum) som jag försöker hålla till köksträdgården. Ja, och sedan tillkommer ettåriga basilikor, bl a "den vanliga" (Ocimum basilicum) och thaibasilikan

Olivträdet, som står här på sommaren, är placerat i en korg och vinterförvaras på uteplatsen, där det är rätt skyddat från hårda vindar. Rosen Dagmar Frau Hastrup (Topaz Jewel) brukar också finnas här i en kruka. Hennes plats var från början tänkt på friland i örtagården, hennes blekgula blomfärg är ett vackert inslag. Men hon är så vansinnigt taggig och inte alls lämplig att stöta på vid plockning av kryddor, så därför hålls hon krukad och är en som "ska tänkas på" innan hon får sin riktiga plats.

Ja, det finns säkert några som jag glömt och ska till sommaren inventera och revidera uppgifterna. Men, detta är nog, så gott som, det som brukar finnas. Något som inte finns här längre, men som var riktigt vackert, var en kruka med eukalyptus som mycket väl samsades med kryddväxterna. Tyvärr höll den inte för den kalla vintern, men det var trevligt så länge det varade.

Sommar





Höst & Vinter


Vår



Uteplatsen...

..sträcker sig längst med hela huset. Marken är gammal betong, med en hel del grönt i sprickorna. Förutom (o)gräs så växer här en hel del stockrosor (Alcea rosea). De kommer varje år. Här brukar också gul nunneört (Pseudofuaria jutea) titta fram här och där. En planta dök upp i en spricka i husets tegelfasad. En annan som anammat "guerilla gardening" är en lavendel, som funnit sin plats i en spricka i kökstrappan.

Till vänster om kökstrappan blir det lätt uppsamlingsplats för sådant som ska flyttas. Sen. Inte nu, men sen. Platsen har tidig morgonsol och fungerar ibland som frukosthörna, men är - som sagt - ofta belamrad med saker & ting som ska någon annanstans. Så småningom. Inte nu, men sen... Till höger om trappan är det sol från morgon till eftermiddag.

Huset är ju en del av denna miljö och är ett gathus från sent 1800-tal. Fasaden är limhamnstegel. Fogarna renoverades för några år sedan, och består nu av kalkbruk. Fönster och andra träytor är målade med linoljefärg. Uthusen är vitmålade stenhus. Taken är eternit.

Med ryggen mot huset, kanske sittandes i någon av stolarna, har jag utblick över örterna som följs av planteringar mellan snirkliga grusgångar. Uteplatserna under tak och pergola, med sol senare under eftermiddagen och tidig kväll, finns också i blickfånget. Sikten vidare ut i trädgården är skymd av rosenhäck och annat.

När jag letade efter  bilder på platsen insåg jag att de flesta innehöll människor, som jag inte vill ska synas på bild i detta sammanhang. Ja, så det blev lite "tager vad jag  haver" och så får jag komplettera med fler bilder som skildrar platsen till sommaren.








Ska jag vara ärlig? OK då. Ibland kan det se ut så här:


Den lilla platsen under tak

Jag vänder blicken mot den lilla platsen under tak. Den fanns här vid inflyttningen och jag är mycket tacksam för det. Marken är - liksom uteplatsen vid huset och i pergolan - gammal betong. Taket är en fortsättning på uthusens eternit.

Växtligheten är här, förutom stockrosor som gärna frösår sig i sprickorna, framförallt i korgar och krukor. Det blir lite olika för varje år och tid för tid.

På sommaren har platsen många användningsområden. De senaste vintrarna har olivträdet placerats längst in i hörnan och med lite skyddande "prylar" framför. Det har fungerat. 





Pergolan

I anslutning till den lilla platsen under tak, längs med muren, finns en pergola. Den är rätt nybyggd och det är inte förrän sommaren 2011 som det gröna verkligen började klä in dess stommar och det började kännas trevligt att vara här. Tanken är att det blir ett grönt rum. Eventuellt låter jag det finnas något utkikshål i väggen, så att man kan få utblick mot köksträdgård etc. Den lilla grusplanteringen vid pergolans fot skildras i ett eget avsnitt.

Pergolan kläs framförallt med kaprifol, som jag tagit som sticklingar ute i naturen. Vid pergolans vägg, planterade jag sommaren 2010 en fembladig akebia (Akebia quinata), som ännu (2011) inte har visat någon blomma. Dessutom finns här en vindruveplanta, inte säker på sortnamnet (inhandlad på växtloppis). Även här dyker stockrosor upp där sprickor i betongen finns. Dock, tänker att de nog inte blir lika benägna, då platsen borde bli alltmer skuggigare ju mer pergolan blir klädd. 

På en "hylla" i pergolans vägg stod sommaren 2011 en skulptur gjord av Josefine Axelsson (länk till hennes hemsida Vet inte precis om den ska vara här, hade annars tänkt i närheten av dammen, men får se.

Sommar

Liten grusplantering
I det lilla utrymmet mellan pergolans vägg och köksträdgården har jag gjort en liten grus & stenplantering. Basen är samma singel som på gångarna, så att det - hoppas jag - ger intrycket av att planteringen och gången hänger ihop. Det som klättrar i pergolan har fått sin beskrivning i avsnittet om den. 

Längst in mot muren finns en fikonplanta. I övrigt växer här låg axveronica (Veronica spicata L), dockakleja (Semiaquilegia ecalcarata), kuddviva (eller kanske grusviva) (Androsace villosa), vit presidentsippa (Jeffersonia diphylla). Strandglim (Silene uniflora). Jag har planterat en barrpenstemon (Penstemon pinifolius 'Mersea Yellow') som såg väldigt klen ut i somras, frågan är om den kommer igen till våren. Här finns också fjälldaggkåpa (Alchemilla alpina) och en annan liten stort, med små, lite grågrönblå och ludna blad. Ska leta efter sortnamnet, men vet att den är inhandlad på Slottsträdgården här i Malmö, så eventuellt kollar jag med dem. Här finns fler växter, ska göra en ordentlig inventering till sommaren.


Tanken är att bygga en spaljé på den vita muren, så att även den blir grön. Längst med pallkragens sida har jag planterat några sticklingar från liguster, som eventuellt kan klä det mörkt grå/svartmålade att bli grönt. Funderar på om kanske liguster blir för yvigt på just den platsen och bör ersättas med något annat som kan rama in.


Här möts många vägar: En stengång leder vidare till köksträdgården medan grusgångarna dels leder till den runda gräsmattan och dels leder ut i grusträdgården. Ja, och så finns ju pergolan där också. Det kan kanske kännas lite rörigt nu, men jag tänker att när pergolans vägg blir klädd, så blir platsen lugnare.

Sommar


Vår

Som sagt, sidan är under bearbetning...


4 kommentarer:

  1. hej och tack så jättemycket för en trevlig rund-vandring i din trädgård tillsammans med Viggo! Fint upplagt och så gillar jag ditt lättsamma sätt att berätta om din trädgård. Själv ligger jag sjuk i den andra influensan för i år och ser den ljuvliga grönskan utanför. Hoppas snart vara där ute i min vilda trädgård. Ha en skön sommar! Bethan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din trevliga kommentar. Denna rundvandringssida är ju långt ifrån färdig... men roligt att du hade en trevlig tur. Synd om dig att få influensa. Denna vinter o vår verkar ha varit besvärlig för flera, suck. Hoppas du blir frisk snart! Ha det gott! /Katarina

      Radera
  2. Hej:Katarina ...
    Javisst ska jag lämna en kommentar, det är du värd.....:)
    Är nästan avundsjuk på din fina planering,men så är det ju...Har man begränsat utrymme så måste man planera....
    Min plats i livet mäter 3700 m2 minus byggnaderna och med styv lera, underjordiskt berg har det mera gällt att få jorden brukbar....
    På nästan sju år har det gått lite framåt ändå....
    Du har underbara bilder....

    Kommer tillbaks och kikar igen !
    Ha det bra

    SvaraRadera
  3. Tack för rundvandringen i din fina trädgård och härliga bilder!

    Med vänlig hälsning
    Johnny

    SvaraRadera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!