lördag 7 april 2012

Damm, bilder från Wisley

Nästa inlägg avseende dammen. Hur göra med kanter och växter? Här bilder från Wisley, som jag besökte i slutet av maj föra året.
Jag vill att dammen ska ha känslan av natur och inte verka tillrättalagd. Det behövs också en hel del växter för att hålla dammen frisk, då jag inte tänker ha någon pump.
Bilden till höger visar en vacker kant, men så här tydligt kantad vill jag inte att min damm ska vara. Utan mer lik de följande bilderna och kanske än mer en känsla av tjärn. Något som inte är något bombastiskt inslag i trädgården, utan rätt inbäddat. Som snarare upptäcks än pockar på uppmärksamhet.

Här bilder från Wisley, som sagt. Det som slår mig är att de här ofta använder jättedaggkåpa i dammens närhet. Dessutom vackert när det brunröda bladverket möter den blå irisen. Tänk om jag kunde få något att klättra på planket vid dammen som skiftar i sådana röda toner... Eller kanske välja en näckros vars blad går röda toner? Eller något gräs? Fundera, fundera... och leta vidare efter fler inspirationsbilder, bland annat från Chelsea. Återkommer!

Bilderna är uppklickbara!Iris sibirica 'Mountain Lake'

4 kommentarer:

 1. Mmm, snygga bilder! Åh vad jag skulle vilja ha en gunnera! Och min skunkkalla är två centimeter hög mot dom nästan meterstora bladen på dina bilder, om den ens lever...
  Jättedaggkåpa är alltid tacksam :-) Likaså Iris sibirica, hosta, japanlönnar och vivor. Rododendron tycker jag är rätt snyggt med, och strutbräken. Ja vill man ha växter gör sig ju nästan alla fint mot vatten! Särskilt olka bladformer och färger!

  SvaraRadera
 2. Åh! Så kul detta är! Jag letar i album, googlar runt osv och skulle kunna ägna hela denna helg åt detta, men det var någon som sa att det är påsk och att påsken inte helt och hållet brukar och bör handla om dammväxter! Visst är det konstigt!
  Hursomhelst, får väl ta en paus... Såg japanlönn på en av dina bilder och tar mig en funderare, för vackert att föra in något rött också...
  Men, va? Ska jag sluta nu? Lämna datorn? Alldeles nu? OK då... Ha det så gott!

  SvaraRadera
 3. Du och jag har precis samma smak i detta - som i flera tidigare projekt!

  Önskar också en damm, som ser ut som ett naturligt inslag. Till och med maken har sagt att han önskar en damm!
  Vi har plats för den också, men när man inte riktigt hinner det man redan har.
  Längtan - stilla dig!

  Du är ju på väg med dammen. Det ska bli riktigt roligt att se den!

  Kram/Märit

  SvaraRadera
 4. Märit, tack! Ja, det verkar onekligen som vi har samma smak, måste väl vara den där goda, eller hur? =oP

  Det är jätteroligt med dammen, vattenblänk tillför verkligen något, men - precis som du skriver - man ska hinna också. Du och maken har ännu ett projekt - bland era många - att se fram emot och - om säkert förverkliga.

  Fortsatt Glad Påsk!

  SvaraRadera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...