söndag 31 augusti 2014

Vän kan bli fiende

Det är ju bara vatten... En god vän, en så många gånger hett efterlängtad vän. Tillbedd och besjungen ja, kanske även tagit ett och annat danssteg för att locka den att komma. Men ihållande åska och kraftiga skurar gör den där vännen till ovän, rentav fiende. Det är en balansgång, där vi längtar efter lagom, men där lagom inte alltid bjuds. Störtskurar som när duschen är fullt påslagen och så lite till ändå. Vattnet hinner inte sjunka ner i marken, marken kan inte ta emot sådana mängder i sådan fart. En snabbrunda i trädgården nyss visade mig viss förödelse, men i jämförelse med vad som rapporteras inser jag att jag är lyckligt lottad. Men inte är det vackert därute, nej, det är det inte. Och regnet fortsätter. Mullret har dämpats, men finns där i bakgrunden.

Det som möter mig först på trappen är hinken med några päron däri. Det har blivit en liten sjö, då hålen i botten inte släpper ut vatten i samma höga takt som det regnar.

Trädgårdsmöbler målades häromdagen och skulle torka för nästa strykning. Just det.

 Vattnet gör att fatets rost lyser.

Bladen samlar vatten.

Varje fågelbad, skål, hink, ja, allt fylls till brädden av... vatten. Medan växterna lutar sig, tunga och kanske slagna i det kraftiga regnet.

Här den vita hängpimpinellen som annars vajar högt ovanför våra huvud. Den ser inte glad ut. 

Vandrar neråt i trädgården och ser hur dammen svämmar över. Undrar, ja, fasar för, hur det kommer att se ut när en del vatten hunnit sjunka undan. Den lilla dammen bjuder vanligtvis lugn och stillhet. Nu är det rörelse, ytan förändras då vattendropparna slår ner med kraft och fart. Hela dammen stormar.

Stenläggningar, grusgångar och andra ytor är täckta av vatten, regndropparna studsar mot markens blöta.

Regnet pågår med kraft. Olika uttryck bjuds där det annars råder torrläge.

Jag ger upp. Det regnar mycket kraftigt och jag vill inte att kameran tar skada av denna blöta. På väg tillbaka mot kökstrappan ser jag hur vattenslangen ligger där på marken som ett orange utropstecken i gråvädret. Jag fnyser.

Regnet fortsätter. Och fortsätter. Trädgården är tilltufsad och ser hemsk ut. Det är inte roligt det här. Nåväl, jag har sett ovädersbilder från andra trädgårdar, så jag ska kanske inte klaga, sucka och stöna. Men tillåter mig ändå en och annan klagan, någon liten suck i sällskap med ett stön. För det är inte roligt när vännen blir till ovän och lierar sig med den listige och baksluge åskan, som fortfarande mullrar därute. Vatten, bara vanligt vatten. Nej, inte alltid.


6 kommentarer:

 1. Hei! Vann kan være så ødeleggende. Og man kan ikke gjøre annet enn å se på. Har sett på nyheten at Sverige og Danmark har fått mer enn nok. Synes det er skremmende.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 2. Hej,
  Ja, vi är väldigt små när vädret skrämmer med för mycket eller lite av vatten, vind, snö, torka eller vad det nu kan vara. Ska snart ta en runda därute, men solen skiner iallafall idag, så hoppas att det torkar upp.
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 3. Jag har hört talas om regnovädret i Sverige. Här i Wales har vi kommit undan hittills. Lite regn igår,men sol idag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett riktigt oväder, hu! Ja, skönt att ni slapp. Idag lite sol och trädgården torkar så sakteliga. Men jag behöver nog inte vattna på ett bra tag...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Var ju liksom lite på kanten av ert oväder. Var i valet och kvalet vilken väg jag skulle köra hem. Det var ju helt vansinnigt, galet mycket regn som kom över er. Tur att du och trädgården ändå verkar ha klarat er från bestående skador. Vi hade en del regn men långt ifrån så mycket som prognosen sagt. Så ibland kan jag glädjas åt även en grå och regntung himmel som väljer att hålla på sig :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, allt är relativt och upplevs i jämförelse med... Nu så glad för torrväder, men så kommer glömskan och strax kommer väl jag att böna och be om regn... Fast inte på ett tag =oP
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...