lördag 24 januari 2015

Favorit... som lovar än mer.

Min favoritperenn? Blommig fredag bjuder upp till något som vid första anblicken kan verka enkelt och okomplicerat, men som sedan blir till funderingar som leder till tvivel och kval. Jag tycker inte om att välja. Nej, det där är inte riktigt sant, det är att välja bort som jag inte står ut med. Alla dessa variationer av former, färger, dofter och personligheter som perennerna bjuder. Jag försökte angripa uppgiften igår. Nu, då fredag blivit lördag, försöker jag igen genom att ställa en fråga och finna dess svar: Vilken perenn skulle absolut följa med om jag skulle "starta" en ny trädgård? Jag märker att jag framförallt lyfter fram de lågmälda, de som kanske inte är så magnifika, utan är enkla, småblommiga och alldeles... alldeles underbara. Det skulle kunna vara nävorna, aklejorna, blodtopparna, humleblomsterna, tistlarna och fler därtill. Men nu väljer jag att lyfta fram:

Fingerörter - Potentilla

Det finns en mängd olika fingerörter, se länk. Mitt lilla innehav skulle således kunna utökas väsentligt, slår det mig då ser alla möjligheter. Nåväl, bland de som fanns i trädgården förra sommaren är nog styvfingerörten - Potentilla recta sulphurea 'Citrina' - en absolut favorit. Dock jag har även Potentilla gracilis, som verkar vara förvillande lik, så det är inte helt säkert vem som är vem.

Jag har en liten krypande variant som har samma färg som fingerörten ovan. Det kan vara revfingerörten - Potentilla reptans, man skulle också kunna vara en småfingerört - Potentilla tabernaemontani. Eller någon annan.

Flera blekgula, men här finns också några rosa.

De två olika indiska fingerörterna, Potentilla nepalensis 'Helen Jane' och 'Miss Willmott', är väldigt lika. Här en som kan vara... båda.

Ännu en, eller är det samma? Nåväl, en indisk dam verkar trivas i buketten.

I mitt lilla stenparti växer den vita fingerörten - Potentilla alba.

En del medlemmar i släktet kallas inte fingerörter, utan blodrot (som jag inte har någon, än) och kråkklöver - Potentilla palustris.

Potentilla rupestris 'White Queen' är speciell med sina röda stjälkar. Enligt namnlappen heter den på svenska drottningfingerört...

...men då jag söker efter information på nätet, ser jag att den också kallas trollsmultron.
Bild lånad från länk
Visst ser det ut som smultronblommor! 

Jag läser mig till att potentillasläktet står nära smultronsläktet (Fragaria) och även nära nejlikrotssläktet (Geum). Här får jag också veta att ölandstok tidigare ingick, men nu har ett eget släkte, ett toksläkte. Låter lite som min egen släkt =o).

Jag har flerfaldigat styvfingerörten genom att dela plantorna. Här står de på tillväxt inför utplantering. 

Nästa sommar blir det till att släktforska och försöka finna de olika plantornas rätta namn. Men oavsett är de vackra som de är. Ja, och nu vet jag att det finns många fler potentillor att stifta bekantskap med. Det är fascinerande vilken mångfald, vilka variationer, som väntar på att upptäckas av alla dessa fingerörter, men också bland andra favoriter såsom nävor, aklejor, blodtoppar, humleblomster, tistlar och fler därtill. Allt det som redan bjuds... lovar samtidigt än mer.

För fler inlägg på temat, se länk.


46 kommentarer:

 1. Vilken fin (och ovanlig) favorit! Ha det skönt i helgen.

  SvaraRadera
 2. Roligt att se lite ovanligare växter! En sån där hade kunnat få flytta in hos mig. Ska googla lite mer på den. Ha en fin helg.

  kram louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, de är rätt trevliga de där potentillorna... (bland andra, bland andra... =o)
   kram
   Katarina

   Radera
 3. Roligt att du presenterar en hel familj och släktingar. Hade nog kunnat sätta en peng på att du skulle presentera blodtoppen : ) Trodde alla fingerörtar spred sig som bara den med frö.
  Faktum är att jag har en fingerört som du saknar - sammetsfingerörten. Jag kanske delar med mig till våren.

  Fortsatt trevlig helg
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag fick stålsätta mig, kände att jag inte ännu en gång kunde sjunga blodtopparnas lov, ha ha! Men ärligt talat är de ju mina absoluta favoriter, men kände att jag denna gång ville lyfta fram ett annat släkte. Sammetsfingerörten, bildgooglar... ÅH!!! Önskar du ex vis styvfingerörten 'Citrina' har jag nog någon planta över till våren, bara hojta!
   Ja, o trevlig helg!
   önskar
   Katarina

   Radera
 4. En söt liten växt som det var kul att få veta lite mer om.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 5. Jag har bara en fingerört i min trädgård och den är knallröd, passar inte så bra in men en riktig överlevare är det. Och ett minne från Danmark 1986, där jag köpte den.
  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland är det ju så... vi har någon som inte riktigt passar in, men så är det ändå inte bara en växt utan den är kopplad till minnen, platser, människor, händelser... =o)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 6. Hade ingen aning om att det fanns så många, kul att få veta mer. Fick en planta med indisk förra våren, den blommade fint och jag gillar den mycket. Får nog också hålla utkik efter fler sorter tror jag.
  Kram Kristina (som fuskade lite och inte valde bara en favorit)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Du, jag såg ditt "fusk" eller rättare sagt, din smarta lösning. Inspirerades och försökte göra likadant, men så hamnade jag ändå i dessa valet o kvalet då jag skulle välja bara en för varje månad, så det fick bli såhär.
   kram
   Katarina

   Radera
 7. Jag har en blodfingerört som jag tycker jättemycket om. Eftersom jag har svårt att komma ihåg växtnamn så säger jag ofta... den med smultronblad! Jag är alltså inte helt fel ute ;)

  Ha en fortsatt skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, du är helt rätt "på det"! =o))
   Trevlig helg!
   önskar
   Katarina

   Radera
 8. Jeg var ikke klar over at det finnes så mange potentilla. Selv har jeg Miss Willmott, og det er et godt bekjentskap:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkar finnas rätt mycket att upptäcka i detta släkte. Liksom andra släkten...=o)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 9. Hei! Gjett om jeg skal se etter potentilla. Liker så himla godt blomster med enkle kronblader.
  Når man skal finne en favoritt, velger jeg den første jeg kommer på akkurat da. Slutter å tenke for det er umulig ellers.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här, tycker mycket om de med enkla kronblad... Ja, och du gjorde absolut helt rätt, slapp "lidandet" =oP och fick till ett härligt val.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 10. En riktigt fin växt som är lite försummad.
  Jag har en sort som är riktigt mörkt röd.
  Jag får nog skaffa fler sorter nu när jag ser dina som är så fina.


  Ha en bra dag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är lite roligt med de där släktena som kanske inte alltid lyfts fram och ges plats. Hoppas din mörkt röda får sällskap av släktingar =o)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 11. Du har hittat en ny, tror inte jag sett den i det här sammanhanget. Grattis! Jag gillar också femfinger ört.
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var jag "tvungen" att googla femfingerört, och ser att den är en del av den stora potentilla-familjen den också. Detta är en upptäcksresa!
   Tack, o detsamma önskar jag dig!
   /Katarina

   Radera
 12. Så som du lyfter fram denna släkt får man ju direkt lust att rusa iväg och skaffa några!
  Din kruksamling mot husgrundens betong är så fin!

  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Roligt om min egen entusiasm smittar... =o)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 13. De rosafärgade är mycket vackra. Jag har också fått för mig, att de sprider sig ohämmat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte märkt att de sprider sig så vilt precis, kan det vara skillnad på olika sorter kanske?
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 14. Vilket fint val! Jag är så glad för jag hade ju fått frön... ..som försvann. Hittade dem nu när jag skulle titta igenom sortimentet av grönsaksfröer för våren :) Och nu har jag såjord hemma. Så det ska sås... Potentilla bland annat. Den fina kråkklövern sprang jag på i en mosse i Norge i somras. Efter din hyllning så visste jag direkt vad jag hittat. Kul! Nu är det Cirsium rivulare jag vill hitta också..

  Visst är både Potentilla och Geum fantastiska växter :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Lycka till med sådden! Ja, tycker mycket om både Potentilla och Geum. Och Cirsium rivulare och... en och annan Sanguisorba. Nu ska jag - inspirerad av dig - börja närma mig alla dessa gräs. Tänk så mycket det finns!
   kram
   Katarina

   Radera
 15. Härligt inlägg och vilken söt favorit. Nog hade även jag kunnat satsa på att det var blodtoppen du skulle välja att skriva om.
  Ha det bra!
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Hade jag inte redan hyllat blodtoppen flera gånger så hade det blivit den, var så säker. Men man vill ju inte va' tjatig, fniss...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 16. Ja det finns så mycket information att hämta om alla olika,växter, det tar aldrig slut. Jag har inte tänkt på att det finns så många fingerörter. De flesta är väl tåliga och kan växa lite varstans i trädgården antar jag. Söta är dom med sina olika färger Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det fascinerande! Det är nog så att ju fler växter jag lär känna ökar vissheten att det finns många fler att upptäcka... =o) Jag har mina i såväl soliga som halvskuggiga lägen.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 17. Fascinerande val, du lyfter fram det via andra knappt ser. Jag har bara den indiska fingerörter, den vill jag ha, för sin färg och långa blomning. Den frösår sig och jag tar vara på de nya plantorna. Jag ger bort eller säljer dem och jag framstår som duktig, men alla som har odlat fingerört vet att det inte är min förtjänst.
  Det som jag går och funderar på är att sätta jordgubbar/smultron som kantväxt i en blomsterrabatt, det måste vara en sort som inte revar sig. Det skulle bli lite fingerörtslikt.
  Längtar efter den nya säsongen, men vi har nu fått snö för första gången i år.
  Hälsar
  Marta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det låter lovande med frösådder, jag vill gärna ha fler för såväl eget som andras bruk. Härligt med jordgubbar/smultron som kantväxt, vackert och... mums!
   Nu slutet av januari, nu ska vi bara... för att sedan...
   Håll ut!
   /Katarina

   Radera
 18. Vilken rolig favorit! Jag tror aldrig jag har ägt en fingerört men nu har jag definitivt fått upp ögonen för den, tack för det!
  Kram /Lotta

  SvaraRadera
 19. Visst är de söta, de små skira fingerörterna. Hade några i min förra trädgård, men här har jag glömt bort dem helt. Tack för att du påminde mig. Ha en skön vecka/ Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, de är söta och anspråkslösa, försvinner lätt i mängden av annat som ropar med starkare uttryck.
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 20. Jättesöta, men jag tror att dom är alldeles för skira för min stora trädgård! Här behövs det nog växter som är mer iögonfallande om dom ska komma till sin rätt. Med detta sagt så kommer jag ihåg att jag faktiskt har planterat några olika fingerört, eller kanske jag ska skriva "hade". Dom verkar ha försvunnit i min ibland lite hårdhänta ogräsrensning. Jag håller numera på att frångå perenner och satsa på fler buskar och små träd, dom är tåligare för min framfart! *fniss*
  Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, så härligt att ha en stor trädgård och få plats med buskar och träd... De är ju inte heller så lätta att förväxla med ogräs, ha ha!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 21. Sååå mange fine potentilla i ulike farger og former. Jeg har blitt mer og mer glad i den og har fått flere i hagen. Nå blir det enda flere:) Takk for inspirasjonen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Roligt att känna att vi båda sjunger dess lov och kul att inspirera. Nu blir jag ju nyfiken på vilka sorter du har... =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 22. Jeg tror ikke jeg har vært innom deg før. Så fine bilder av din yndlings-staude. Jeg har også tittet på tillagingen av hagen din. Så utrolig bra!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen hit!
   Och tackar för dina vänliga ord, blir glad! =o)
   Ja, och nyfiken så jag vandrar såklart in till dig...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 23. Potentillor är väldigt söta, och samtidigt lite tuffa, de klarar det mesta, fina bilder! kram Sophia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, de är både söta och tuffa, en kombination som verkligen gillas!
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...