torsdag 26 februari 2015

Att gå en runda

På vägen hem cyklar jag förbi flera trädgårdar, blicken far medan fötterna trampar. Det går rätt långsamt, för även om det inte blåser hårt, bjuds en envis motvind. Det är som att cykla i en mycket lång uppförsbacke, fastän marken inte alls lutar. Det är kallt, men solen skiner och får tillvaron att kännas riktigt trevlig.

Jag noterar att det kommit upp krokusar på flera ställen, annars kläs de gamla trädgårdarna av vintergäck och snödroppar i stora mängder. De senare kan den egna trädgården också stoltsera med, men några krokusar har inte börjat blomma än. Strax är jag hemma och jag går genom den rätt trånga gången mellan hus och garage.

Nu vill jag ägna en stund åt en av mina favoritsysslor i trädgården: Att gå en runda. De där rundorna tar jag så gott som varje dag från tidig vår till sen höst, ja, även under vintern då och då. Rundorna vandras på olika vis, det finns ingen plan och vad som uppmärksammas eller inte beror säkert på vad sol och skugga lyfter fram eller döljer. Det är nyfikenheten i stunden som styr, men hur jag går och vad jag ser påverkas också av tidigare rundors frågor och svar. Så byggs en runda på en annan, som följs av en tredje som... Känns det igen?

Ibland tar jag med kameran, det gör jag idag. Med dess hjälp dokumenterar jag inte bara vad jag ser utan också hur jag går, tänker jag nu då jag försöker beskriva dagens runda. En av de första bilderna visar dess början, då jag möter mängder av vintergäck och ser att de öppnar sig mot världen. De som för några dagar sedan var små bollar är nu utslagna blommor.

Jag är nyfiken på hur snödropparna har det och går ner mot några ruggar. Jodå, de har också slagit ut. Överflödet lockat mig att plocka en bukett, men inte nu, nu vill jag vandra vidare och se mer. Nåväl, innan jag lämnar dem noterar jag att de efter blomning ska grävas upp så att lökarna kan spridas ut i trädgården.

Då jag backar med kameran blir det tydligt att det är dags för vårstädning. Jag ser också att de allium, som förvisso redan visade sig i förra inlägget, nu har blivit ännu kraftigare.

Strax intill finns flera kärleksörter. Jag stannar och betraktar dem en stund. Den orange-bruna tonen i det som klipptes i söndags, står vackert mot den speciella gröna färgen.

Hur går det för snöklockorna? Jag vänder steg och blick mot en annan plantering och visst har de också utvecklats sedan sist vi sågs.

Än fler har kommit upp i närheten.

Så lustig denna ser ut, blickar inte alls nedåt utan stirrar rakt in i kameran.

I närheten en julros.

Jag vänder mig om och ser ett vintergäck sticka upp bland vissna blad från strandiris med flera. Det är något speciellt när en endaste en av någon visar sig såhär. Flertalet kan dölja snarare än att lyfta fram. Ibland.

Jag går vidare mot gräsmattan och upptäcker något jag inte alls räknat med. Där lyser några krokusar minsann! Inte många, bara dessa. Men ändå... Härligt!

Jag betraktar dem länge.

Stora delar av den lilla trädgården ligger nu i skugga, jag vandrar runt och lägger märke till många lökväxter som är på gång och att en flera perenner visar grönt. Men det känns kallt utan solens värmande strålar, jag vänder om och går tillbaka. På väg mot huset fångas jag av vintergäcken igen.

Ser du vad jag såg? Ett litet blomsterbi! En "vintergäckare" av rang...

Så fick denna rundan ett slut. Svar har getts, frågor har väckts. Morgondagen väntar med... ja, vad den rundan bjuder kan jag bara ana, men inte säkert veta. Det är därför dessa upptäcksfärder i den lilla världen är en av mina favoritsysslor i trädgården.


För fler inlägg på temat, se länk.50 kommentarer:

 1. Ja men visst! Att gå en runda är ju något av det bästa som finns :-)
  Ha det bäst!
  Hélena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så tror jag det är för många av oss... =o)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Fint inlägg och så sant så. Och du nu går det fort när det väl har börjat våren alltså
  H en fin fredag
  kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Bakslag kommer säkert, men nu känns det ändå som om våren börjat på riktigt.
   Trevlig helg!
   kram
   Katarina

   Radera
 3. Tack för den fina rundan med underbara vårblommor. Att kunna ta en runda i trädgården är verkligen en favoritsyssla. Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du följde med... extra trevligt med sällskap =o)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Håller verkligen med! Att gå en runda kan man syssla med hur länge och ofta som helst!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de där rundorna får ta sin tid, ska helst inte avbrytas och kan göras om och om igen...
   kram
   Katarina

   Radera
 5. Härliga vårbilder!!
  Trevlig helg

  SvaraRadera
 6. Gårundor i trädgården tillsammans med kameran är en favoritsysselsättning. Så mycket vår du redan har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kameran gör sitt till, blir liksom ännu en runda framför datorn =o))
   Många vårtecken här i Malmö nu, men våren är i begynnelsen, SMHI lovar regn- och snöbyar till måndagen. Men det är också typisk våren, lite sådär svajig vad gäller väderlek.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 7. Så godt du har skildret hagerunden din! Akkurat slik er det, ja. Jeg og må ha disse rundene og se hva som har skjedd siden forrige runde. Så deilig å oppdage noe nytt som er på vei opp eller er i blomst. En flott og viktig syssel i hagen! Ha en fin helg! Nå går vi inn i mars måned, og da er det vår! Klem fra Anne-Kristin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja vi är nog många som behöver dessa rundor =o))
   Du har rätt, snart mars... Vååååår!
   kram
   Katarina

   Radera
 8. Åhhja.. Gå en runda. Det är fint det! och nästan nödvändigt för trädgårdssjälen!

  Ha en fin fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Virre!
   Tack för din vänliga kommentar!
   Blev nyfiken, kanske har du en blogg att besöka... Frsökte hitta dig, men fann dig inte genom att klicka på ditt namn/signatur.
   Hursomhelst, kul att du hittade hit =o)
   Allt gott!
   Katarina

   Radera
 9. Vilket härligt inlägg!
  Ha en fin helg! /Anja

  SvaraRadera
 10. Hvilken herlig beskrivelse! Ja, å gå en runde i hagen er så herlig, og en ser jo nye ting hele tiden, for hagen endrer seg hele tiden :)

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, så är det ju, trädgården ändrar sig hela tiden, bjuder nytt. En upptäcksresa utan slut.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 11. Vilken tur att jag hunnit hem när jag läser detta ;) Hemlängtan slog till så infernaliskt igår. Hemlängtan som i trädgårdslängtan. Kanske, kanske hinner jag ut idag. Du fångade något som jag älskar men som är så självklart att jag glömde bort. Mamma brukade skratta när jag kom hem förr från några dagar borta. Resväskan lämnade jag på trappen och sen en sväng direkt ut i skogen :)

  Njuter av din runda och hoppas på en egen. Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vilken tur att du hann hem! Ja, och trädgården är - om inte hela hemmet - så en stor del därav. Känner igen din mammas skratt... den förundran, ja, och lätt roade blick, som man kan möta då man absolut bara helt enkelt liksom måste ta sig en runda "i spenaten".
   Hoppas att du hann en runda (eller fler) idag o imorgon o...
   kram
   Katarina

   Radera
 12. Så poetiskt du beskriver din runda i trädgården, man blir alldeles varm i hjärtat! Och så otroligt långt våren har kommit i Malmö!?
  Här är det visserligen ganska mycket som blommar, men inte på min tomt som är alldeles för skuggig beroende på en massa onormalt höga träd (för att vara på Gotland) runt oss. Men både vintergäck och cyclamen har satt igång och det är en del annat som börjar titta upp också.....
  TREVLIG HELG
  Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Våren traskar på, men även här är det stor skillnad mellan skuggiga och soliga lägen. Den mycket tidiga våren, innan värmen egentligen kommit, behöver nog sin sol för att lockas fram...
   Tack detsamma, en riktigt trevlig helg
   önskar
   Katarina

   Radera
 13. Det ser ut som om du treffer de fleste av oss hjemme her. Det å rusle en runde i hagen hver dag er bare deilig. Takk for flotte bilder av "vår" på din runde idag.!!
  Fortsett med å nyte våren.:-))
  Eirin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkar som vi är många som delar detta med rundor.
   Tack, en hel del vårtecken här, ser fram emot vad mars har att bjuda...
   Allt gott!
   Katarina

   Radera
 14. Jag älskar också den dagliga rundan....tänk så mycket det händer från dag till dag.....=)

  Trevlig helg !

  Kram Ninni

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sant, våra trädgårdar är fulla av händelser. För oss som vet. För någon annan är det "bara" en trädgård...
   Tack detsamma, hoppas på en härlig helg!
   kram
   Katarina

   Radera
 15. Härliga bilder du visar. Kan bara hålla med om att den dagliga trädgårdsrundan är guld värd:) Ha det fint!
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Jag tror nog att dessa rundor är något som de flesta - kanske alla - trädgårderare delar...
   Allt gott!
   Katarina

   Radera
 16. Härligt att få följa med på din runda!
  Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul att du följde med, roligare med sällskap. =o)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 17. Att gå en runda! Kan det bli bättre?! Tror inte det. Att få slå sig ner och njuta, plocka en bukett på vägen och allmänt kolla in läget. Underbara bilder!
  Kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Instämmer, det är svårslaget. Precis som du skriver... göra allt det där. En stund då och då. Det är inte "bara" fantastiskt utan helt enkelt nödvändigt ibland.
   kram
   Katarina

   Radera
 18. Klockrent, att gå en runda är ju det allra bästa. Men på vintern kan jag vara väldigt begränsad av all snö och är så fortfarande. Dina bilder ger hopp om vår.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, förstår att snön inte direkt inbjuder till trädgårdsrundor... Men det ljus som sol och snö ger ändå fantastiskt, så hoppas du får sol. Sedan kan den ju också hjälpa till och smälta snön..
   kram
   Katarina

   Radera
 19. Ja at t gå en runda i trädgården är ju ett måste.
  Men här får jag nog vänta ett bra tag till innan något grönt börjar visa sig.
  Trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessa rundor verkar vara "måsten" för de flesta av oss.
   Ett avlångt land bjuder olikt... och nu har jag ju en trädgård nästan i Danmark =oP
   Trevlig helg!
   önskar
   Katarina

   Radera
 20. Det måste man absolut, spana och skåda på allt det fina, och det har du redan fått till dig. Jag får vänta ett tag till. Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, spana och skåda... Och vänta. SMHI "lovar" snöblandat regn på måndag... Den tidiga våren är nyckfull.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 21. Rundene er også min favorittgreie i hagen! Så mye vakkert du har oppdaget :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, dessa rundor... Roligt att höra att så många av oss delar denna syssla.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 22. Jamen, åh, det är väl klart att 'gå en runda' borde hamna på listan! Vad långt våren kommit nere hos dig! Här har jag fortfarande en massa snö... Ha en fortsatt trevlig helg! :) Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, våren har kommit en bit... Men regn- och ruskväder idag, fast... det är ju säkert vårregn och vårrusk, ha ha!
   Ha en härlig vecka!
   /Katarina

   Radera
 23. Det var en fin runda och så många vintergäck. Grön av avund! Jag har inte fler än att de går att räkna och det blir nio. Tredje gången jag planterat. Hoppas nu ingen käkar upp dem.
  Så fina och vårliga bilder.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Jag har MASSOR och gräver gärna upp några plantor om du vill ha. Isåfall... ja, eller hursomhelst, ska du till trädgårdsmässan i Malmö nästa helg? Vore roligt att ses! Vi kan väl höras...
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 24. Men å så härligt och härligt med rundor!
  Vårkänslor får man verkligen nu!
  Trevlig vecka, hälsningar Ewa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, visst är det härligt med dessa rundor... Det verkar som vi alla delar detta.
   Ja, o tack detsamma, en härlig vecka!
   önskar
   Katarina

   Radera
 25. Ja, att gå en runda är verkligen njutning i vardagen. Inte minst nu på våren. :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, härligt! Imorgon en runda på trädgårsmässan =o))
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...