måndag 20 april 2015

En bråkdel... o så kommer en humla!

Jag pysslar, fixar och donar. Den där "att göra-listan" är längre än lång och under en dag hinns förvisso en del, men långt ifrån allt. En bråkdel. Konstigt ord! Att räkna med bråk, utan att kivas, liksom. Den stora summan blir till delar, där en hel del påbörjas och något till och med blir klart. Denna trädgårdssöndag, som bjuder på sol och värme, blir till såväl aktivitet som vila. 

Blicken landar på de blå hyacinterna som står i en zinkbalja. Det känns inte rätt. Något är fel. Men vad? Så kommer en humla...

...och berättar för mig det jag inte tidigare visste. Omplantering till lerkrukor. En hamnade på kökstrappan, där man nu möts av väldoft. En stark doft, som känns bra utomhus. Inomhus skulle det bli för mycket. Tror jag.

Jag krukar plantor som övervintrat i pallkragar. Det tar tid. En del hamnar på hyllorna i mitt lilla "trädgårdsskafferi".

På bilden ovan anas självsådder av sanguisorbor. Kanske är det den vanliga blodtoppen som flerfaldigat sig, men det skulle ju kunna vara någon av de andra. Det är bara att vänta. Och se. Här står också en okänd planta med långa mjuka blad. Då jag frågar efter namn, svarar den inte. Men den verkar trivas. Vad kan det vara för någon? Vet du?

Bland de övervintrade blir jag glad då jag ser att mina plantor av bäcktistel - Cirsium rivulare 'Atropurpureum - ser välmående ut.

De ska plantera ut. Jag går och kollar läget på platsen. Den svarta nysroten - Veratrum nigrum - visar sina speciella blad. Vackert! Noterar också att murgrönan, som ska klä planket, kan behöva lite hjälp på traven genom att bindas upp. En till punkt på listan. Jojo.

Jag går runt med en del plantor, provar mig fram. Kanske här, kanske där. Här är det ormögat - Omphalodes vena - det gäller. Kanske plantera nära dammen bland scillorna...

Vilken fantastisk fångare av ljus den är! Såväl blommor som blad lyser.

Det går fort nu. För någon dag sedan inte utslagna. Nu lyser det rött!

Narcissen 'Thalia' visar flera blommor.

Under fänrikshjärtans vackra bladverk anas rosa.

Akleja. På gång.

I kvällen ser jag hur balkansipporna - Anemone blanda - fångar ljuset.

Söndag blir till måndag. Gårdagen känns i kroppen, musklerna är fortfarande yrvakna och smått medtagna efter "trädgårdsgympan". En skön trötthet, som inte skulle hindra fortsatt aktivitet om nu bara kalendern tillåtit. Men idag är, som sagt, måndag. En dag för annat. Fast det finns ju en stund här, ett ögonblick där. Små delar av helheten... En del bråk kan bli till möjligheter!


10 kommentarer:

 1. Så mycket fint du har omkring dig. Och bilderna är jättefina. Så fulla av ljus!
  Hoppas allt är bra med dig och att du har fina dagar i våren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det bjuds ett underbart ljus därute... Och fågelkvitter: Oj, vad de sjunger!
   Allt väl här, hoppas detsamma med dig.
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Hei! Det er så himla deilig med all frodigheten. Vakkert er det. Du har en humle jeg ikke har sett før. Din har en brun ende og har mye brunt i seg. Her har veldig mange en hvit ende. Det er visst mange forskjellige sorter.
  Ha det så godt! Klem Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, nu börjar grönskan klä trädgården, det är härligt.
   Humlan, ja, oftast har de nog en vit ända. Kanske något svart inslag. Börjar googla på humlor och ser att det här är en helt ny värld med variationer att lära känna... Oj!
   Hoppas du njuter vårväder!
   kram
   Katarina

   Radera
 3. Njuter av dina fina formuleringar och bilder. Min vårlängtan är stark, försöker stanna upp i stunden och andas in dofterna och ta in färgerna när allt mer spricker ut.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Vi är nog många som delar denna längtan, försöker fånga alla dessa ögonblick, som hastar iväg... Det går fort nu.
   kram
   Katarina

   Radera
 4. Nydelige vårbilder ! Kjenner meg igjen med en liste som stadig blir lengre og lengre.
  Det er utrolig deilig grønt nå.
  Fredag skal vi i Botaniske tregården i Gøteborg. Vi gleder oss !!
  Nyt det vårgrønne :-))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, den där listan... oj oj oj.
   Så roligt med Botaniska i Göteborg. Jag har aldrig varit där, bara vandrat omkring bland andras bilder. Så fint, mycket att se och uppleva.
   En riktigt god tur!
   önskar
   Katarina

   Radera
 5. Du har det så mysigt i din täppa och det ser så spännande ut i ditt trädgårdsskafferi. Trädgårdsgympa - bra ord. Har gott ner två kg redan och hoppas på fler.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Trädgårdsskafferiet är nu fullt... och detta INNAN årets växtmarknader på Alnarp etc... HA HA!
   Träningsvärk och trötta muskler där jag inte trodde muskler fanns... =o))
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...