måndag 28 september 2015

Jag vill annorlunda - från ord...

Ibland blir något inte som det var tänkt... Jag tampas återigen med den alltför starkväxande rosen Geschwinds Nordlandsrose, som vill ta plats och nå höjd. Det var ju inte så här det skulle bli. Den allra första sommaren med trädgård, tanken var en någorlunda modest buskros som, tillsammans med andra, bildar vägg som delar trädgården i två olika rum, se inlägg. I den stora busken slingrar sig en honungsros, även den tar för sig och vill bli stor. För att ytterligare bejaka växtglädjen finns här också en klematis. En bit bort står en kaprifol, som kastar sina långa lianer och är på väg upp i päronträdet.  Det är mycket, för mycket. Det är stort, alltför stort. Gångarna blir nästan omöjliga att använda, gräsmattan skuggas av rosor som vill ta plats. Inte som det var tänkt då... Men dessutom är tanken inte densamma nu. Jag har förändrats, jag vill annorlunda.

Bilder från i år, först från grusträdgården sett:

Från gräsmattan sett:

Att bara ha sådant som jag verkligen tycker om, som dessutom trivs och passar platsen... Ska det va' så svårt? Geschwinds Nordlandsrose är för stor och skulle kunna flytta till en större trädgård. Charles de Mills är inte lika starkväxande, men dess grenar är veka och blommorna nickar ofta. Men vacker är den, här får jag fundera en stund. Honungsrosen kan följa med flytten till någon annanstans, medan den lilla gröna rosen - Rosa chinensis var. viridiflora 'Green Rose' - får stanna kvar här i trädgården. Kaprifolen och klematisen slingrar sig i grenverket.


Jag vill annorlunda. Saker och ting är ju vad man gör det till, sägs det. En stol kan bli ett tak, men bara om man både vill och gör. Att vilja och inte vela, att gå från ord till...

...handling. För i skrivandets skull har en del hänt. Mer om det...

...i nästa inlägg.12 kommentarer:

 1. Hvor er det en smuk have du har!
  Alle billederne ser så dejlige ud og hvor er det frodigt. Men nogen gange har man lyst til at der skal ske noget nyt og noget andet. Jeg er spændt på at se hvad du finder på ;)
  Mange hilsner
  Vibeke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Det råder stor växtvilja i trädgården... O i den lilla lilla, nej, ibland blir det för mycket. Nu ska vi se vad det kan bli av det här, spännande med nyordning ibland.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Det ser frodig og deilig ut i hagen din nå, men vi kjenner oss igjen i det at ting vokser seg litt større enn det vi hadde trodd. Så det blir endel flytting...Og vi holder stadig på :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Härligt att höra att vi är flera som är med om detta... Nu har jag ju inte så mycket plats att flytta storväxare till... Men "filialerna" i andras trädgårdar är inte så dumma =oP
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Trevligt när det växer, men jobbigt när det blir för stort. Ibland får man helt enkelt ta till drastiska metoder, säga hejdå och tacka för tiden som varit. Säkert blir plantorna utmärkta nånannastans, kommer till sin rätt och glädjer.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just precis så, säga tack o hejdå! Ibland är det befriande att göra just det...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Flotte bilder og spennende lysning i skogen.
  Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, och visst känns det som en skog, ha ha!
   (Ska vandra in till dig och din sida... spännande =o)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Så vackra vyer från din trädgård. Ja, ibland blir det inte som man tänkt, det växer för mycket eller för lite, Då får man göra om och kanske klippa ner. Ha en solig vecka. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Visst är det så, för mycket, för lite. Det där "lagom" är inte alltid självklart enkelt...
   O tack detsamma: Hoppas vi får mycket sol!
   /Katarina

   Radera
 6. Starkväxande rosor i en liten trädgård, jag har samma problem som du. Någon/några ska bort och andra beskäras, sen får vi se om jag lyckas hålla storleken rimlig. Och visst ändrar man sig, sedan krävs ork och lust för nya idéerna, men du är tydligen redan igång.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har tagit lång tid för mig att skrida till handling... Ibland behöver det nog vara så. Så skred jag då plötsligt till handling, god hjälp var att rosorna får plats hos goda vänner som behöver plantera dem nu i höst. En tidsgräns infann sig, den behövdes. För mig, som annars lätt låter funderingar stanna vid att just vara sådana.
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...