söndag 29 november 2015

Advent

Det regnar. Grått och... trist, kan man tycka. Mörkt och kallt, kan man känna. Men här och nu bjuds också värme och ljus, tänker jag då jag under gårdagskvällen promenerar runt i kvarteren häromring. Adventsljusstakar och stjärnor smyckar de flesta fönstren. Stilarna varierar, smaken är olika och modet växlar ju också. Allt gillas inte av alla, men alla verkar gilla något. Jag? Jag gillar... allt. Va? Alltså, jag tycker verkligen om att alla gör som de vill och smyckar efter eget behag. Min kvällspromenad blir en upptäcksfärd i former, färger och... ljus. Flera fönster följer modet, ja, är sådär stilrena som det ofta talas om. Några är medvetet retro, nej, det är ingen slump att stjärnan av metall hänger just där. Ett annat andas Disney och nu handlar det inte om ironisk distans, utan ren och kär glädje. Så finns det fönster där traditionen verkar styra. Jag anar adventsljusstakar som nog hängt med i många år, inget slit och släng här inte. Fönster efter fönster efter fönster. Mina fönster:

Stjärnor av halm, jag har flera. Mer om dessa, se inlägg. Jag låter dem möta ny teknik, då glödlamporna inte är "vanliga", utan tonade LED-lampor som sprider ett mjukt och rätt försiktigt ljus. De blir inte alls varma och kommer, enligt förpackningen, att hålla i tjugofem tusen timmar. Låt säga att lampan lyser under halva dygnet, ja, och att den lyser med början idag, under hela december och sedan får den hänga med lite in i januari. Då kommer den att hålla i... nästan femtio år. På ett ungefär sisådär. Visst är det fantastiskt.

På fönsterkarmarna trängs pelargoner, som ser rätt risiga ut och behöver ansas och - säkert - vattnas.

Nu är klockan strax tio. Solen bryter fram och får vattendropparna får fönstren att glittra vackert. Så kan också advent smyckas...


God 1:a advent!14 kommentarer:

 1. Som vanligt väldigt fina bilder! Jag är ganska obegåvad när det gäller att pynta, det ser bara stelt och konstigt ut när jag försöker men lite julprydnader blir det förstås, helst lite gammalt som bär på minnen.

  Trevlig advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! =o)
   Jag är inte någon "pyntare" av rang precis.... Men så länge vi själva trivs, så är det alldeles perfekt, eller hur? Ting som bär på minnen kan ju vara de bästa av alla, blir ju mer än just... ting.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Åh, dina fina stjärnor! Dom minns jag. Gillar dem skarpt! Härligt stämningsfulla bilder.

  Kram och ha en fin advent!
  Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, du minns!
   Ja, så glad då jag packade upp dem och hängde dem i fönstren för deras andra år här... Känns som de varit här längre än så, men så är det kanske med sådant som känns självklart med en gång...
   Fortsatt fin första advent o en fin vecka!, men attans vad det blåser, hu!
   kram
   Katarina

   Radera
 3. Visst är det mysigt att promenera runt i kvarteret och titta på adventspynt, tur att det finns!
  /Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, utomhus bjuder nu på en mängd, ja, ett överflöd av lika och lika ljusbärare...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Älskar att se de upplysta och pyntade fönstren med mera som hör till adventstiden.
  Då är mitt pynt omedvetet retro, haha, det visste jag inte.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, och visst här det härligt med allt ljus och det pyntade... Ja, och ena stunden "inne", lite lagom "retro", "stilren" eller "hopplöst ute" osv osv osv, oavsett: Lus i mörker är.... ljus i mörker =o)).
   kram
   /Katarina

   Radera
 5. Det er koselig når det blir pyntet i vinduer og hager, og vi skjønner at der kan smaken være forskjellig, men må vel si at et blinkende juletre i alle farger ( flash blinking) rett utenfor stuevinduet vårt, får oss til å vurdere gardiner....
  Men , advent er en deilig tid. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, stackars er! För det där med blinkande... Jag har mycket svårt för det och att tvingas uthärda sådant genom fönstret.... Vi talar om buller vad gäller hörsel, men kanske bör vi också tala om buller rent visuellt... Förstår att ni drar för gardinerna.
   Hoppas fortsatt god adventstid (och ett litet tekniskt "missöde" som gör att det blinkande slutar att... blinka.)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 6. Kan bara hålla med, det är vackert, snyggt och... kul att titta på adventsljus. Gillar dina stjärnor, farmor hade en sådan. Själv kör jag omedvetet retro med de ljusstakar som hängt med i många år. Huvudsaken är att de lyser... ;)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tillvaron blir annorlunda i adventstid... Utomhus ett skådespel, bara att tacka och ta emot. Så länge det inte blinkar, där går gränsen för mig. Men det är ju en smaksak... "Omedvetet retro" slår allt! =o))
   kram
   Katarina

   Radera
 7. Visst är det härligt inspirerande att titta på andras val. Jag väljer ju vad jag själv vill ta med. Men värmen och ljuset som sprids runt om oss det är bra. Funderar på vem är jag... ..den som hänger upp det jag gillar. Strunt i trender och tradition - det ska vara kärlek. Kärleken blir oftast vääldigt långvarig. Så dina ledlampor känns som ett bra komplement till mina kärlekar.

  Ha en fortsatt härlig advent!

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lik dig, tror jag. Ofta får tingen hänga med länge eller... bara en mycket liten stund. Det som känns självklart i ögon och sinne blir bärare av... just det, kärlek. Men om jag råkar välja fel, dvs blir solochvårad av något, så åker den snart ut igen. Prylar som bara blir till ting, till ingenting, skänks bort och så kanske det uppstår kärlek i ett annat hem. Medan annat får stanna kvar här, länge.
   Tack och detsamma önskar jag dig.
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...