fredag 8 juli 2016

...solsken! (Jag saknar blått)

I onsdags: Så regnar det mest hela dagen. Solen kikar fram på kvällen, men tvekar och himlen växlar mellan blå- och gråtoner. Det är ett skådespel, där såväl regnjacka som solglasögon finns tillhands.

Fredag, morgon. Funderar på det där med blåtoner... I helgen traskade jag omkring på nordvästra Jylland. Det är mäktigt med hav som inte möter land vid horisonten, får Öresund att kännas som en... bäck. ;o)

Nästan alla båtar är målade i blått med mörkt röda inslag.

Den mörkt röda, ja, vinröda tonen, är vacker mot det blå. Jag börjar tänka trädgård (såklart) och funderar på om de mörka blodtopparna skulle kunna möta något ljust blått. Ängsnävorna har blommat över, men snart kommer...

...den ryska salvian, som också kallas himmelsspira - vilket vackert namn! På latin Perovskia atriplicifolia 'Litte Spire'. Jag finner två gamla bilder och ser nu att salvian snarare drar mot violett än blått på bilderna. (Här i möte med den vanliga blodtoppen - Sanguisorba officinalis.)

Förutom att blått saknas i panteringen som ersätter den gamla rosenhäcken (där nu flera nya blodtoppar står) ser jag att blått också skulle kunna vara med- och motspelare till den mörkt röda stjärnflockan - Astrantia '???'. (Det är en/flera namnsort/er, men då jag har blandat ihop lapparna och plantorna dessutom flyttats runt råder osäkerhet kring vem som är vem.) I bakgrunden skymtar en nyplanterad ljus blodtopp - Sanguisorba officinalis 'Pink Tanna', Syns gör också den rufsiga ligusterhäcken. Fram med saxen!

Ljusa stjärnflockor - Astrantia major - finns också här. De ger lätthet till det mörka och språkar väl med den ljusa blodtoppen.

Ny för i år är klotlöken - Allium sphaerocephalon - som blivit tung av regnet. Överhuvudtaget tenderar den att lägga sig ner, kanske behöver den mer stabila och högväxande grannar.

En annan bland strandirisens blad.

Det är en fantastiskt vacker allium, speciellt i skiftet mellan grönt och rött.

Det där med hur växter, blommor, skiftar i färg är spännande. Oftast vackert, men inte alltid. Som när den vita rosen Henry Hudson blir blaskigt skär efter regn. Men nu var det ju inte riktigt det som jag skulle fundera kring och skildra här, eller?

Fast det där med skiften är ju också en del av trädgården, skapandet och intrycken som ges. Lavendeln kändes mycket mer blå tidigare under säsongen, nu upplever jag den mer som violett. 

Riktigt blå blir stormhatten - Aconitum x cammarum. (Blivit lite osäker på dess sortnamn, men tror det är en trädgårdsstormhatt jag har.) Nu i knopp, strax i blom. Här bland den vita hängpimpinellens - Sanguisorba tenuifolia 'Stand Up Comedian' - fantastiska blad- och grenverk.

Inser att jag behöver mer blått som blommar nu. Gärna en skir blomning, som andas lätthet i mötet med det tyngre mörkt röda. Ja, och helst växter som bjuder en känsla av vildhet, som sjunger i kör med blodtoppar och annat. Sådan blå kulör som påminner om båtarna på Jylland, himmel och hav... Vilken? Vilka? Vet du?2 kommentarer:

 1. Riktigt blå och inte violetta perenner är det väl inte så gott om förutom stora Riddarsporrar då...Kommer på at mina Kinesiska Riddarsporrar är mer blå än violett :) En riktigt härligt lysande blå färg ! De har dessutom små gudomliga rosa inslag vilket skulle passa dina mörka sjärnflocka perfekt :) kommer väl lägga upp bilder snart på bloggen så kan du kolla :D Den lå färgväpplingen kanske också kan vara något ? Mina har inte börjat blomma än så jag är osäker på dess blå kulör, sådde dem förra året :) Hoppas du får lite uppslag nu ;)
  Trevlig fredag !
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 2. Bildgooglade på kinesiska riddarsporrar, så fina de är! Ja, och hamnade - såklart - på andra riddarsporrar också... Inser att jag nog kommer att gå in i en "riddarsporrefas" snart, ha ha! Blå färgväppling är ju också väldigt fin, skulle passa väl in i de lite "vildare" planteringarna... Stort tack för två riktigt bra tips!
  Ja, och tack detsamma, men nu får jag önska Trevlig lördag! ;o)
  kram
  Katarina

  SvaraRadera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...