måndag 29 augusti 2016

Sista sommarkvällen, sommarnatten?

Sommarens sista? Kanske... Fredagsnatten var nästan tropiskt varm, hur kommer lördagen att bli? Den svenska sommaren kan överraska och det är inte alltid - om någonsin - förutsägbart hur tillvaron kommer att te sig. Men, jag chansar. Fånga dagen eller kvällen och natten, som det handlar om i denna stund. Bord flyttas och ställs upp, nu inträder en ny undran: Får vi plats? Jo, om den ställs där och den andra här. På något vis går det. Ett bord kläs i gula och vita toner. Duken är inhandlad på loppis, som ofta kan rymma riktiga fynd. De ligger där nästintill osynliga bland mycket. Men om man lyfter, vänder och vrider ser man ofta det som annars inte syns.

Jag plockar blommor till några små buketter. Inget högt, som stör samtalet. Inget stort och yvigt, som tar plats där ingen finns.  Här några blå, det är blågull - Polemonium caeruleum 'Humile', gräsfibbla - Catananche caerulea, rysk salvia - Perovskia atriplicifolia 'Little Spire - och anisiop - Agastache foeniculum.

På de två andra borden läggs dukar från Afroart. Tyget, som är handgjort i batik, är från Bangladesh och utlovas vara fairtrade. Nu ser jag att keramiklyktan fått några stänk av vitgrå målarfärg på sig. Man kan ju - man vill - förstå det som om dessa prickar matchar tygets... ;o) Den vita rosen Henry Hudson är vacker, även om bladen ser lite trötta ut.

Jag är svag för toner som vandrar mellan vitt och gult, plockar en bukett med luktärt, vars doft förför, och månskensnepeta - Nepeta goviana 'Zaskar Dragon', som tar plats genom sin distinkta form. I vasen finns också två olika fingerörter: Den lite gulare styvfingerörten - Potentilla recta sulphurea 'Citrina' och den mer cremefärgade - Potentilla 'Vouge'.

Bordet är rätt stort, det behövs en bukett till. Några olika blodtoppar och pimpineller - Sanguisorba - klipps kvickt och hamnar i vas. 

Stolar placeras ut. Det blir trångt, men inte alltför trångt. Sol och skugga leker på duken, nu syns pergolans rutmönster tillsammans med blåregnets gren- och bladverk. Det är ett vackert ljus, ett sensommarljus.

Men jag vet att kvällen blir mörk och natten svart. Ljusslingorna som ger ett mjukt sken visar sig vara slutkörda, den enda som återstår lyser i vitt som nästan går mot blått. Nej, det blir inte bra. Stearinljusen kommer inte att räcka. Tänka, tänka. Sluta tänka. Så kommer lösningen, så självklar... Eller hur?

Advents, hm, skördestjärnorna i halm hängs upp. De tänds under den sena kvällen och fungerar sedan såväl som smycken som ljusbärare tills natten blir sen.

Eftermiddag blir kväll blir natt. Under den tidiga morgonen väcks jag av åska och ösregn. Stolar, halmstjärnor och annat som inte egentligen är för utomhusbruk har plockats in. Vilken tur att detta inte glömdes! 

Söndag, diskmaskinen körs om och om igen. Rester av gazpacho och annat blir både till lunch, middag, matlådor osv. Blommorna ser onekligen lite medtagna ut, men kanske också sådär nöjda som man kan vara efter en härlig stund i goda vänners lag. 

Sista sommarkvällen, sommarnatten? Kanske, kanske inte. Hursomhelst ett härligt sommarminne att bära med sig länge.

8 kommentarer:

 1. Siste sommerkveld eller ikke...Du har laget de nydeligste buketter av sommerens siste. Et vakkert syn.
  God uke.
  Jannicke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Små buketter i all enkelhet. En fröjd att kunna gå runt och plocka, samla och sätta i vas.
   O tack detsamma: Ha en riktigt härlig vecka du också!
   önskar
   /Katarina

   Radera
  2. Hei!
   Så stemningsfullt dette var. Det er vemodig at dette kanskje er sommerens siste sommernatt. Vakkert har du gjort det.
   Ha det godt! Anne

   Radera
  3. Tack! Ja, visst kan det kännas lite vemodigt. Nu verkar det som om september bjuder upp till sensommardans, så vi får passa på att njuta...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Tänk så fort man glömmer... Veckan har rasat på i förunderlig fart men nu så kom minnet av torsdagkvällen tillbaka. Ja för hos mig var det torsdagkvällen, fredagen som skulle bli så fantastisk och varm drog det in en kall dimbank precis lagom till middagsnjutning.

  Så vackert och stämningsfullt du gjort. Tänker att den lilla hörnan är som gjord för kalas :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det är en bra plats... Ibland för kalas, men också - som härom eftermiddagen - fika och samtal i lugn o ro.
   Visst går tiden fort, glömskan - jo, känner igen det. Synd med dimbanken, hoppas helgen "levererar" sensommar.
   kram
   /Katarina

   Radera
 3. Fint inlägg! Sommaren fortsatte av bara farten? Vi njuter vidare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, och verkar fortsätta än... Fantastiskt!!!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...