fredag 7 oktober 2016

Ordrupgaard

I utkanten av Köpenhamn, i storstadens vackraste (och säkert inte så billiga) kvarter ligger Odrupgaard, ett konstmuseum som kanske hamnat lite i skuggan av stora och välkända Lousiana. Odrupgaard är mindre, det är rätt skönt. Men på samma vis bjuds upplevelser både inom- och utomhus. 

Huvudbyggnaden är ståtlig. Nu i ett hav av vita höstanemoner. Vackert!

Med ryggen vänd mot det äldre huset blickar jag mot entrén och caféet. Det senare bjuder underbara smörrebröd, favoriten är nog (för svårt att välja är det ju) osten som möter det söta päronet och så rostade och krispiga hasselnötter strödda därpå. 

Tillbyggnaden är i sig ett konstverk, skapad av Zaha Hadid 2005.

Ljussättningen under byggnaden ger en illusion av att huset lyfter från marken.

På baksidan eller är det framsidan? Ja, kanske allra vackrast här. Speglingarna, linjerna. De senare störs lite - i mina ögon - av lamporna (eller är det kanske kameror?), som likt insekter sitter på byggnaden. Men förstår att de behöver vara här.

Stannar utomhus ett tag. Vandrar runt bland skulpturerna i parken. Denna glaslabyrint - Semicircular Mirror Labyrinth II av Jeppe Hein - väcker leklusten.

Ett streck blir till en cirkel blir till en... Det är rätt fascinerande att vandra runt en cirkel som denna och se dess olika former, uttryck. Dessutom förändras dess innehåll. Rama in, stänga ute. Kanske något att inspireras av i den egna trädgården. 

Vi stannar här rätt länge. Väntar på att något ska ske. För det ska komma ånga - vattenånga? - från skulpturen. Vi väntar och väntar. Det är blött och lerigt på marken, tecken på att något nyss skett och kanske sker igen. Vänta, vänta. När ska man ge upp? Det är knepigt för känslan av att bli lurad infinner sig. Den kommer säkert att "ånga på" precis när vi gått, eller hur? Så vi väntar lite till. Men sedan går vi. Fast... vi vänder oss om flera gånger. Vore ju synd att missa något. Men vi missar inget. Bestämmer vi oss för att tro.

I skrivandets stund har jag kikat runt på webben för att se hur denna skulptur "agerar". Verket heter "Vaer i vejret" och är gjord av Olafur Eliasson. Det måste vara en upplevelse att se "på riktigt" Ännu en anledning att återvända.

Att det blev ett besök på Ordrupgaard häromdagen beror till stor de på utställningen "Monet. Ud av impressionismen", som pågår nu. Den är väl värd ett besök. Några kameraklick:

De har tömt en av salarna på vägghängd konst och skapat en Monets Trädgård. Här kan barn (och vuxna) vandra, hoppa och skutta runt. Gå över bron och där på andra sidan mötas av en pergola fylld med blåregn och andra blommor gjorda av olika konstmaterial. Besökarna bjuds in att skapa.

Vi ombeds att ta av oss skorna innan vi går in i "trädgården". Så gör vi. Så gör också en mamma med ett barn. De går först på de gröna ytorna, men så vill mamman att de ska gå över blå fält, så att de kan nå vad som nu kan nås. Flickan vägrar. Hon böjer sig beslutsamt ner och tar av sig... strumporna. Såklart! Barns förmåga, min oförmåga. 

Draperiet, som hänger framför en koja, är gjort av snören, kablar. Ja, jag vet inte riktigt vad det är för något man använt här, men idén inspirerar. Att kanske göra något liknande i den egna trädgården, skapa en vägg som kan röra sig i vinden... Eller som draperi i köksdörrens öppning, hindrar kanske insekter, men blir också till något vackert i sig. 

Sen eftermiddag. Nästan kväll. Buss till Klampenborgs station och strax kommer ett tåg i rätt riktning.

Till Kastrup. Passkontroll. Nej, mitt inlägg ska inte handla om det. Vi har tur, ett Öresundståg står på perrongen. Vi springer. Hinner. Känslan av att komma hem efter härlig utflykt... En hunds otåliga blick. Var är kopplet?


Länk till Ordrupgaards hemsida, se HÄR!


14 kommentarer:

 1. Den utställningen hade jag velat se. En gång för väääldigt många år sedan såg jag en utställning med Monets näckrostavlor på Lousiana. Bilder kan inte göra dem rättvisa, att se dem i verkligheten är speciellt. Och konstmuseet du besökte var ju klart annorlunda och värt ett besök bara för arkitekturen.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett vackert museum väl värt ett besök "bara" för deras ordinarie samlingar, miljöer, café osv.
   Monets tavlor irl, speciellt. Ja och också speciellt på specialutställning, då de lyckats samla flera liknande, dvs man kunde se variationer i "samma".
   kram
   Katarina

   Radera
 2. Mmm... känslan av snuvad har varit med om den. Den är... svårhanterad. Annars underbara bilder och ett härligt tips. Hade ingen aning om det här stället så det lägger jag gärna till på besöks-önske-listan.

  Har inte hunnit öppna posten från de gångna veckorna men jag tror det är dig jag ska tacka - så det gör jag, på förhand :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, väl värt ett besök. Jag ska absolut dit igen och då ska jag försöka få till att se den där ringen ånga... ;o)

   Nej, det är inte mig du ska tacka. Dina fröer (vit stormhatt) ligger här o väntar på ett kuvert. Ska kolla andra o se om jag kan packa några fler...

   kram
   /Katarina

   Radera
 3. Wow vilket spännande ställe. Jag gillar dom där glasdraperierna/speglarna mycket. Med lite fantasi kan man säkert skapa något eget sånt i trädgården fast i mindre skala. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ett fantastiskt ställe. Speglarna, som byggts som en labyrint, väckte leklusten. Tänker också att man borde kunna - om inte göra samma - så låta sig inspireras i den egna trädgården...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Vad trevligt det verkar, måste åka dit!
  Hälsar
  Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut värt ett besök. Trevliga omgivningar också...
   Inte svårt för oss som bor här i södern att låta det bli en dagsutflykt =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Oj så fint! Det här tipset noterar jag...tusen tack!
  Härliga bilder du bjuder på också, jättefint.
  Ha en finfin helg,
  Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Roligt att tipsa om detta ställe, perfekt för en utflykt!
   Nu en annan helg, oj! Tiden går fort! Ha det riktigt gott!
   /Katarina

   Radera
 6. Skulle vi redan åka hem! Jag ville stanna längre och se mer, vilket ställe! Speglarna så effektfulla och roliga. Såg ju någon på insta, men bloggar läser jag helst på stationära datorn och då blir formatet så mycket trevligare och tydligare.
  Barns logik är ju underbar och jag kommer att tänka på när jag tittade på hällristningar i Tanumshede med bonusdottern som inte var gammal. Vissa ristningar var svårtydda, men för dottern var det glasklart och när hon tolkat kändes symboliken glasklar.
  Tack för Köpenhamnsturen, Monet och annat trevligt
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du följde med! =o)) Ja, och Ordrupgaard är en sådan där upplevelse som - i mitt tycke - inte blir alltför mycket, utan man vill stanna kvar/återvända snart.
   Kan se framför mig flickans tvärsäkra tolkningar, underbart! =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 7. Det här ser verkligen spännande ut, tack för tipset! Vi är urdåliga på att uppleva kultur med barnen, men detta kanske kan vara något (de överlevde faktiskt Louisiana förra hösten :-)
  Kram Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att kunna tipsa! Tror det kan vara ett ställe som barn också kan uppskatta... Sedan är utställningarna inte gigantiskt stora, vilket också kan passa barn (och vuxna) rätt bra. Lousiana är ju annars svårslaget, deras pedagogiska verksamhet kan också vara riktigt rolig. Brukar "kidnappa" någon unge så vi vuxna kan få hänga med på ett hörn och pyssla med ditt och datt =o)))
   kram
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...