torsdag 3 augusti 2017

En månad flög förbi

Den där tiden, som flyger. Jag återkommer ständigt till den upplevelsen. För så känns det när våren blir till försommar blir till sommar blir till augusti. Fortfarande sommar. Men hur har då alla dessa dagar varit? Kyla har varvats med mer sommarlika temperaturer, men ännu har vi här inte haft en sammanhängande period av varma dagar och ljumma kväller. Så det har ofta handlat om att fånga stunderna mellan... andra stunder. Ja, och precis när jag skriver de orden så börjar det regna. Måste ut och rädda sittdynorna från dropparna som faller.

Tillbaka. Tunga droppar, inget lättsamt duggande. Ljudet på fönsterrutorna. Rätt mysigt att vara inomhus under regn, samtidigt hade jag hoppats på en trädgårdsdag. Kanske bara en skur. Eller ihållande. Sommar, sommar, sommar.

Bilder av trädgården i juli. Ditt och datt. Inget tema, ja, förutom här och då. Stundom nyss.

Den lilla stenlagda platsen vid dammen. En solstol.

Om jag vänder mig om ser jag köksträdgården. Det är sen kväll. Gången leder vidare mot grusträdgården, pergolan osv. Längs muren pallkragarna. Armeringsnätet ska, så småningom, bli en grön vägg av murgröna. 

I pallkragarna... Sallad, persilja, stridolo - Silene vulgaris - osv. Bönor och spenat klättrar på kvistarna från förra årets vildfänkål.

En trasig stol. Den uppstammade vinbärsbusken behöver stöd, krukan en sittplats. Jag målar träet med linoljefärg i egenblandad kulör. Det är en rolig lek, där jag lyckas ibland. Men bara ibland. Ändå ibland.

Köksträdgården under dagen. Gurkört - Borago officinalis.

En trollslända kommer flygandes. Sätter sig på blodtoppen. Sitter stilla rätt länge, men vill inte riktigt fälla ut vingarna så att jag kan fånga dem på bild.

Trädgårdsliv är insektsliv. En del mer välkomna än andra. Trädgårdsstormatten - Aconitum napellus - lockar...

...liksom stockrosorna. Här en riktig livsnjutare, som får mig att le.

Häromdagen på solhatten - Echinacea purpurea 'Magnus'.

Jag plockar luktärter - Lathyrus odoratus. Först bjuds bara några få, jag plockar dem. Sedan fler... Ju mer jag plockar desto mer skapas. Det är märkvärdigt, eller hur?

Vilken lyx det är att plocka in och sätta i glas och vas. Ibland flera av olika, där möten uppstår. Men...

...inte sällan "bara" samma. Som dagliljan, blodtoppen, rosen (Henry Hudson) och myntorna.

Eller kanske olikt ton i ton. Daggkåpa - Alchemilla mollis - och styvfingerört - Potentilla recta sulphurea 'Citrina'.

Under juli bjuder stockrosorna härlig blomglädje såväl utom- som inomhus.

I trädgården. Likhet och lugn vad gäller blomfärg kan få dess andra olikheter att träda fram. Här lundgamander - Teucrium scorodonia - i möte med stjärnflocka. (Astrantia, dock inget sortnamn då det är en spontansådd.)

Stjärnflockor i mängd. Namnsorter blandade med andra.

Blommors "baksidor"... Vi ser ju dem hela tiden "live", men de fotograferas rätt sällan. Tror jag. Brunnäva - Geranium phaeum.

Ljus morgon. Spaden väntar på handlingskraft. Väntar fortfarande. (Jag också.)

De som dansar på bilden ovan? Det är den vackra gräsfibblan - Catananche caerulea. En del blommor är fyllda, andra enkla. Knopparna är fantastiska.

En annan dans.

Blodtoppen - Sanguisorba officinalis 'Pink Tanna'.

Slår mig ner i soffan. (Det visade sig - se förra inlägget -  att den inte var lackad utan oljad. Så bra! Nu behövde det inte göras en massa förarbete, utan bara några drag med sandpapper och sedan på med olja anpassad för utomhusbruk.)

Så har det blivit augusti. Några grannar undrar om jag vill ha. Det vill jag gärna, tack tack. Snart är det dags för mig att dela mitt överflöd av päron. Ett givande och tagande. Trädgårdsglädje och gemenskap.

De är söta och goda. Konsistensen är alls inte mjölig utan spänstig. Dessutom vackra där de pryder det gamla keramikfatet på bordet.

Regnet fortsätter. Och fortsätter. Noterade dess början, anar inte dess slut. Men det kommer ju. Så småningom. Men innan dess måste hunden ut, vilket innebär att jag också måste... Han vill inte, inte jag heller. Så låt oss vänta en liten stund till.


20 kommentarer:

 1. Härligt inlägg med text som får mig att le, och ljuvliga bilder. Humlan är en riktig livsnjutare. Ljuvliga stockrosor, i år har jag bara en, men nästa år blir det fler. Din bild med daggkåpan är så fin, mina såg lite torra och skruttiga ut i år. Beror nog på torkan.
  Härligt med goda grannar, vi brukar också få både plommon och äpplen.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack!
   Daggkåporna blir lätt skruttiga, jag brukar klippa ner dem och så bjuder de oftast en andra blomning.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Du är så duktig på att fånga stunderna och expert på att få med dem på bild. Alltså, styvfingerört och daggkåpa, vilken fullträff!
  Jag älskar varje tung droppe som faller efter förra sommarens torka när mannen körde 200 kubikmeter vatten från sjön för att rädda grönsakerna och nysatta perenner. Vi bor desseutom i en sandbacke där allt rinner igenom. Jag njuter av det lite kyliga som nästan nyper i huden om man sitter still, men är lagom varmt när man jobbar. Luft som är lätt att andas och växter som inte genast blivit bruna.
  Bloddroppen jag fick är nu en jättebuske och började slå ut igår. Förstår inte hur jag klarat mig hela livet utan bloddroppe tidigare. Den är fantastisk både där den står och i buketter och så tänker jag på dig när jag ser den.
  Trevlig helg och kram
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack!
   Ja, och visst är dropparna välkomna. Men skulle ändå vilja... Fick nyss springa in igen då det kom en skur. Nu sol. Omväxlande väderlek ;o) Ja, och apropå droppar, bloddropparna, som du kallar dem. Vackert namn, vackrare än det gängse blodtopp, så är de ju favoriter här också. Så roligt att du tycker om den och att den trivs. Det är alltid roligt när gåvor vandrar mellan trädgårdar, något speciellt att veta att den finns hos dig och här frodas jordgubbsplantor i amplar =o))
   Ha det riktigt gott!
   kram
   /Katarina

   Radera
 3. Vilket härligt inlägg...jag bara vandrar med bland blommor, blad och vackra bilder:)
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 4. Vilken underbar betraktelse av en månad som flög förbi och bilderna är otroligt vackra. Jag blir helt lyrisk. Ha en fin dag. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla! Ja, och nu flyger strax augusti sin kos....
   Ha det riktigt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. good topic thanks for post for sharing on website ..
  ก็อตซิลล่า 2015

  SvaraRadera
 6. افضل شركة تنظيف بالقطيف تقدم خدمات نظافة متكاملة علي اعلي مستوي بدقة وجودة ومواصفات قياسية واسعار تنافسية فتعد الشركة الاولي بالقطيف لتقديم خدماتالتنظيف بجودة وسعر مثالييينفهي خير مثال لراغبي الحصول علي نظافة شاملة مع التعقيم وباسعار مناسبة

  شركة تنظيف بالقطيف
  شركة تنظيف منازل بالقطيف

  SvaraRadera
 7. هل تعانون من الحشرات وكثرتها واضرارها البالغة نقدم لكم افضل شركة لابادة جميع انواع الحشرات بالضمان وهي شركة المثالية لمكافحة الحشرات حيث تقدم اليوم افضل العروض والخدمات بارخص الاسعار بخصم 50% لفترة محدودة

  شركة المثالية لمكافحة الحشرات
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالدمام
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالخبر
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالقطيف
  ______________________________________________________________________________________________________________
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالاحساء
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالجبيل
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بجدة

  SvaraRadera
 8. شركة المثالية للتنظيف افضل شركة تنظيف بالمنطقة الشرقية تخصصت في تقديم كافة الاعمال المنزية من نظافة ومكافحة حشرات بالمنطقة فلديها افضل الخدماتبافضل جودة واوبارخص الاسعار التي لا تتوفر الا معها كافضل وارخص شركة تنظيف بالاضافة الي خدمتا مكافحة الحشرات ورش المبيدات الامنة والفعالة علي الحشرات بجميع انواعها .. تقدم لكم اليوم افضل العروض والخدمات بخصومات هائلة يمكنكم الحصول عليها من خلال الروابط التالية

  شركة المثالية للتنظيف
  شركة المثالية للنظافة
  شركة المثالية للتنظيف بالدمام
  شركة المثالية للتنظيف بالخبر
  شركة المثالية للتنظيف بالقطيف

  SvaraRadera
 9. شركة امست للتنظيف افضل شركة لتنظيف المنازل والشقق والفللوالبيوت والمجالس والكنب والمفروشات والخزانات بالقطيف والمنطقة الشرقية لديها عمالة مدربة وخصومات هائلة طما توفر خدمات مكافحة الحشرات ورش المبيدات بالقطيف باسعار رخيصة ومناسبة وخصومات هائلة

  شركة امست للتنظيف
  امست للنظافة القطيف
  شركة امست لمكافحة الحشرات
  شركة امست لرش المبيدات

  SvaraRadera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...