torsdag 17 maj 2012

Angelique

Tulpanen Angelique gör sin entré troget varje vår. Blommar frodigt och är nog vackrast när majsolens skarpa ljus silas mellan grönskan.


Till vänster rosen Henry Hudson. Till höger avslutas en ligusterhäck med en storblommig schersmin, som jag "skalat" av nertill så att grenverket syns. Den där schersminen är jag kluven till, då dess blommor förvisso är vackra, men drabbas av löss. I mängder. Annan grönska är bl a nävor och aklejor.

Bilderna nedan är tagna för några år sedan, då buskarna ännu inte fått någon höjd som skapar skugga. Såg nästan ut som det var rosens blommor, då hon omgavs av dess bladverk.


4 kommentarer:

 1. Har också haft Angelique för många år sedan, men den fick nog inte rätt vård och försvann.
  Dina ser så fina ut. Gödslar du dem något, eller klarar de sig med din lerjord?

  Märkligt, att jag aldrig sett några löss på våra två Schersminbuskar. Det verkar vara ganska många som har problem med det. Undrar om det beror på sorten?

  Kram! Märit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gödslar ju rosorna och de andra växterna på platsen, ja, så då får ju tulpanerna också. Ja, sedan tror jag ju att min lerjord inte är "av värsta sorten". Den är nog rätt uppblandad, iallafall på sina ställen i trädgården, med matjord etc, för gammal trädgård där det odlas sedan 1800-talet (och förmodligen dessförinnan).

   Schersminen, ja, visst är det tråkigt med löss! Jag har två "vanliga" schersminer som står i ett mer halvskuggigt läge, inga löss alls!

   Radera
 2. Angelique är vacker, ser nästan ut som en pion på andra bilden. Så roligt att den troget kommer åter. Jag får nog köpa några sådana till hösten (:D
  Du frågade om den brunbladiga revsugan, jag tycker nog att den blir som allra bäst i halvskugga. I full skugga drar den mer åt grönt och i full sol blir den nästan lite rostbrun har jag för mej (jag gillade inte färgen i full sol) Ajuga valfredda är också en riktig raring med smalare blad och en otrolig blomning.
  Ha det gott!
  Blomkärringen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha! Tror nämnligen att jag som nybliven trädgårsägare just planterade revsuga i soligt läge och just inte tyckte om färgen. Nu får den nog en ny chans. Annat läge dock.

   Bildgooglade på Ajuga valfreda och den är ju fantastiskt fin! Hamnar på Listan! Tack för tipset!

   Fantastiska bilder du visar i AoT-tråden! Oj oj oj!!!

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...