måndag 11 maj 2015

Blommande hasselört och andra upptäckter

Hasselört - Asarum europaeum - i blom? Jag besöker bloggen Leva Grönt, ser vackra bilder som fascinerar och väcker min nyfikenhet. Blommar även mina plantor? Ger mig ut för att se med egna ögon och därunder det vackra bladverket finns ju faktiskt några små blommor. 

På en annan plats i trädgården, jodå blommor även här.

Hasselörten blommar och har säkert gjort så förr. Men jag har inte sett förrän nu. Förmodligen finns det mycket mer därute i min lilla trädgård som väntar på att upptäckas. Sådant som finns, men som bara viskar. Det gäller att spetsa öronen och skärpa blicken för att nå bortom självklarheterna.

Nu känner jag mig som en upptäcksresande och vandrar runt för att se sådant som kanske inte riktigt syns, men finns. Iallafall finns ibland, tänker jag då ljuset faller på jätteramsens Polygonatum x hybridum blad och blir till ett tydligt ljusare fält. Jag kikar mig runt, kanske är det då solens strålar strilas genom planket som... Strax ändras väderleken, bladet blir återigen ett alldeles vanligt blad.

Men precis innan solen försvinner bakom molnen hinner jag se och fotografera den verigerade ramsen Polygonatum multiflorum 'Variegatum' - som också fångar ljuset. Den är vacker denna rams, är överhuvudtaget förtjust i dem.

Olika bladverk, det är bland annat aklejor och nävor som växer här. Men också något annat. Jag undrar vad detta kan vara. Blodört - Sanguinaria canadensis? Fast tvekar. Vad tror du?

En bit bort. Den här vet jag namnet på, det är vit presidentsippa - Jeffersonia diphylla. Upptäcker att blomningen snart är slut... Ibland går det fort. För fort. Nåväl, bladen är ju speciella, som fjärilar.

Kirskålen växer bland daggkåporna. De väver in sig i annat och det är svårt att rensa. Jag plockar och plockar. Det jag med säkerhet vet är att det imorgon kommer att finnas mer att plocka. Något annat vore...

...en upptäckt av sällan skådat slag!
15 kommentarer:

 1. Visst är hasselörten en spännande växt. Som en trygg yllekofta växer den pålitlig. och kompakt, brer ut sig lite stilla, men gör inget väsen av sig, doftar möjligtvis lite diskret ibland. Men under de blanka bladen blommar den i hemlighet. Inget färgfyrverkeri precis, men stora och många. Man kanske får gissa att pollinerarna inte bryr sig om färger.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så! Det lågmälda som måste upptäckas... Något speciellt med sådana växter, ja, företeelser överhuvudtaget. Pollinerarna kanske också tycker så... en trevlig kontrast till många av vårblommornas klara färger.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Tack snälla för ditt erbjudande om scilla för ett tag sedan! Jag har samlat på mig lite andra lökar som jag tänkte plantera istället. Men som sagt, tack i alla fall.
  Hasselört hade jag tidigare och visst blommar den även om blommorna är oansenliga. Kul när man upptäcker nåt nytt.
  Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt med din lökplantering!
   Ja, det är roligt att upptäcka nytt. Speciellt då man inget anade... Att vandra runt bland bloggar leder inte sällan mig vidare i upptäckten av den egna trädgården.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Visst är det häftigt!! Och de undarbara ramsarna som vandrar runt och är just bara vackra. Väntar oroligt och lite spänt på några här. Ska dem eller ska dem inte dyka upp. Jag tvekar inte - det är helt klart en blodört där bland bladen. Ler när jag läser fjärilsvingar om Jeffersonian så tänker jag på det jag hört elefantöron. Olika storlek men lika 'sanna' båda två. Vackert är det i vart fall.

  Ha en härlig vecka! Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det väl... en blodört. Jag har enkelblommande på annan plats. Kanske detta är en dubbel? Bara att vänta... (Ett av alla dessa loppisfynd =o)
   I huvudet mitt får jag nu bilden av en elefant... där öronen flaxar likt fjärilens vingar och elefanten lyfter och flyger runt runt. Den - eller är det kanske jag? - ler. Båda, förmodligen båda.
   Ha det riktigt gott du också!
   kram
   Katarina

   Radera
 4. Upptäckte också de små oansenliga blommorna på hasselörten häromdagen. Var tvungen att läsa på, och tydligen brukar myrorna bära iväg med fröna och sprida växten på så sätt. Men vanligast är nog att frön faller strax bredvid. Jag vill gärna att min hasselört sprider sig snabbt!
  Den flerfärgade ramsen var rasande snygg! Och snygg bild också!
  Ha en härlig vecka!
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha! Det där med myrorna stämmer bra, för jag har undrat varför det dykt upp småplantor på vissa ställen.
   Tack, den flerfärgade ramsen inhandlades som en mycket oansenlig planta på en växtloppis för några år sedan. Nu har den växt till sig och jag tycker väldigt mycket om den. Dock har jag inte sett att den spridit sig "av sig själv". Vet inte om det går att plocka frön och flerfaldiga på så vis. Om så, plockar jag gärna och skickar till dig. Hojta isåfall.
   Ha det riktigt gott du också!
   /Katarina

   Radera
 5. Nydelige bilder! Blomstene på hasselurt er ikke noen jeg som regel legger merke til, for de er jo så bittesmå :) Men du har fått fanget de så fint. Vakkert bilde av den varigerte Polygonatum multiflorum! Jeg har en sånn jeg også, men vet ikke navnet på den. Det kan faktisk være den samme som din. Min har ikke kommet så langt som din enda. Jeg kjøpte nettopp J. diphylla for annen gang. Vet ikke hvorfor den blir borte her, for J. dubia trives veldig godt. De har så vakre blader ja!

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, jag har inte lagt märke till hasselörtens blommor förrän nu. Och då via en annan blogg =o)
   Nu var jag ju "tvungen" att googla J. Dubia. Så söt den är! Ännu en att välkomna i trädgården. Så småningom...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 6. Visst är de fina hasselörtsblommorna, upptäckte dem mest av en slump när jag flyttade på en tuva nyligen. Myror... Ja, det förklarar ju onekligen varför jag får hasselört typ överallt... ;)
  Har en kruka med vipprams här till dig vid tillfälle. Så har du en rams till i samlingen. Gillar verkligen detta släkte. Vackra ljusbilder du visar, tänk vad lite sol kan göra skillnad?!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Lite sol gör så mycket... Igår gråväder, men idag - denna tidiga morgon - bjuder solen upp till dans igen. =o))
   Ramsen är ett härligt släkte. Spännande med vipprams... googlade, aha! Tror inte jag sett den tidigare och blir jätteglad att få den. Tack, tack, tack! (Ska du kanske till Malmö Garden Show? Kanske kunde vi ses där isf. Kanska en liten bloggträff till och med =oP)
   kram
   Katarina

   Radera
  2. Vet inte än om jag kan åka till MGS, men hör av mig i så fall. Och är ni några som ska träffas, så hör av er så jag vet dag och tid, så får vi se om det funkar.
   Kram Kristina

   Radera
  3. Vi ser... Jag hör av mig om det blir några som träffas!
   kram
   Katarina

   Radera
  4. Jättebra, tack
   Kram Kristina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...