måndag 29 juni 2015

Fläder... saft, kaka och tårta

Det är här inte en receptblogg. Fast nu gör jag ett litet avsteg, men är kanske ändå inte helt vilse ändå, för det handlar om... fläder. Fläder är rätt vanligt i trädgårdar häromkring och den växer också vilt lite här och var. Som nere vid fiskehoddorna i Sibbarp, där jag igår plockade blomklasar.

Fläderblomssaft
Jag följer, eller låter mig inspireras av, Monika Ahlbergs recept, som jag provade förra sommaren med lyckat resultat. Nu tar jag ut svängarna lite mer, kör på en höft och hoppas på tur...

Jag tvättar en del av de fläderblomsklasar som har löss på sig, men i övrigt får de vara som de är Betraktar "fångsten" och uppskattar dem att räcka till en dubbel sats. (I receptet behövs 30 klasar för en sats.) 3 stora citroner per sats, jag tar 5 små. Ekologiska, så jag behöver endast tvätta dem lite lätt. Enligt receptet ska de skäras tunt, men min slöa kniv visar sig vara lika slö som jag är lat, så det blev lite grovt. Nåväl, hade jag varit Ernst skulle jag nog fått till något vackert att säga om det jag också, där jag - faktiskt - står barfota i köket.

1,5 liter vatten och, enligt recpetet, 1,5 kg socker per sats. Nu försöker jag göra saften mindre söt och tar ett sockerpaket (2 kg) och det som var resten i ett redan öppnat paket (uppskattningsvis ett halvt kg). Mindre socker och ingen citronsyra, vilket bör fungera då jag tänker frysa saften.

Jag kokar upp socker och vatten, rör då och då så att sockret löser sig. Slår av värmen och varvar fläder med citron. Undrar om det kommer att få plats, men det gör det då blommorna strax sjunker ihop i det varma badet. Betraktar det hela nöjt. (Det står inte i receptet att man ska göra det, men jag tror att Monika Ahlberg nog menar att det där är underförstått, eller hur?)

Lyfter ut den varma kastrullen på kökstrappan för att där svalna. Strax intill i en nätkorg växter remonterande jordgubbar, som nu börjar visa rött. Plantorna har jag fått av en snäll trädgårderare, som gillar såväl rost som rädisor...

Inne i köket igen ser jag små små, ja, yttepyttesmå, fläderblommor överallt. Nyss var de...

...här.

Så fort kastrullen har svalnat ställer jag den i kylen. Sedan vänta i tre dygn och då fördela saften i små plastlådor som förvaras i frysen. Så gjorde jag förra året och det visade sig vara ett bra sätt, då jag enkelt kan ta fram en "saftistärning" och direkt lägga i en karaff, servera den fryst som sorbet eller kanske ta fram en lagom portion för att göra en fläderkaka...

Fläderkaka
Receptet på fläderkakan (som är utsökt god) har jag fått av en god vän, Kersti. En saftig kaka som håller sig länge och räcker till många.
175 g mjukt smör
2,5 dl strösocker3 ägg

3,75 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron
3/4 dl outspädd flädersaft
Ugn 175 grader
1. Rör smör o socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör kraftigt. 
2. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner mjölblandningen, citronskal och flädersaft i äggsmeten. Blanda till en jämn smet.
3. Häll smeten i en välsmord bröad form. Grädda i mitten av ugnen 40-45 min, känn med sticka. Stjälp upp kakan o låt den svalna med formen som lock.

Inför ett släktkalas i början av maj gjorde jag en "hittepåtårta", där förra sommarens flädersaft kom till användning på två vis...


Flädertårta
Tårtbottnar: Jag utgick från kakreceptet ovan då jag gjorde tårtbottnar. (Här fick jag göra mer än en sats, då vi var många som skulle äta. Dessutom gjorde jag kakan som just bottnar, dvs i runda formar och inte så höga, vilket innebar att jag justerade tiden i ugn.)
Fläderkräm: Inspirerad av att tidigare lagat lemoncurd då jag gjort Per Mobergs pavlova (fantastisk, rekommenderas), tänkte jag att nog kan man väl göra en "flädercurd" enligt samma principer. Fläderkrämen gjordes lite på måfå, men följde receptet på ett ungefär. Krämen fick stå till sig i kylen över natten och på morgonen pressade jag den genom en sil, då det bildats en del klumpar. 
Tårtan: Fläderkräm mellan tårtbottnar. Visprädde runt omkring och ovanpå, en extra skål till svågern som älskar vispgrädde. Massor av jordgubbar (även extra i skålar). Citronmelissblad, mest för syns skull.

Har du någon specialare som du brukar göra med fläder? Vore roligt att få ta del av.








12 kommentarer:

  1. Mums, fläderblomssaft som är så gott! Din tårta ser ljuvligt god ut...oj så sugen jag blev på gofika nu. Vi har ingen fläder här i närheten, så det har inte blivit någon saft på länge nu.
    Spännande med fröna, måste nog googla lite, så jag lyckas få dem att gro./ Kram Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland är det ju läge för gofika =o))
      Fröna, ska försöka posta idag... inte blivit av, tiden har bara rusat... Tror de ska stratifieras, ja, du får kolla o se.
      kram
      Katarina

      Radera
  2. Takk for flotte oppskrifter! Jeg har rødhyll og svarthyll her. De røde vokser vilt her og den andre med svarte blader er plantet. Vet du hva den du bruker heter på latin? Rødhyll som vokser vilt her heter Sambucus racemosa. Er det den du bruker?

    Flott kake med jordbær på!

    Ha det godt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! =o)

      Den "vanliga" flädern som växer här, ja, vad kan den heta? Denna växer vilt här lite här och var. Men tror också att en del sorter, speciellt de "skolade" kan vara giftiga, så viktigt att veta var man ska plocka och inte.
      Då jag googlar, läser jag, se här: http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caprifolia/sambu/sambrac.html att Sambucus racemosa är giftig!. Mer om fläder, se http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caprifolia/sambu/sambnig.html.
      Allt gott!
      /Katarina

      Radera
  3. Slörp. Går mina små promenader till min fläder dagligdags. Än är den för liten för att skattas på blommor tycker jag. Men vänta bara. . . Nästa år?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas till nästa år... Ja, och kolla att du har rätt sort, för läste nyss in mig på att det finns giftiga också. Men du vet säkert, men annars se http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caprifolia/sambu/sambnig.html
      Allt gott!
      /Katarina

      Radera
  4. Mums! Har också gjort en sats fläder på Monicas recept, och "borde" göra en till men kommer nog inte att hinna. Vill bara flagga för att jag i fjol gjorde en sats utan citronsyra men den blev inte alls lika god (och fick bakläxa av maken...). Tror att citronsyran påverkar smaken minst lika mycket som dess eventuella konserverande effekt!
    Kram
    Elin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah! Tror jag skippade citronsyran förra sommaren också... o den blev god. Dock, nu har jag ju inte jämfört med saft MED citronsyra, så kanske förlorar saften i smak. Kanske lägga i lite citronsyra i en del av min saft som står och "gosar" sig... Sedan blindtest såklart... =oP
      kram
      Katarina

      Radera
  5. Så underbart du skriver och jag är övertygad om att du har snyggare fötter än Ernst! Roligt att gubbarna sköter sig. Här är de bara i kart än så länge, men många blommor.
    Flädersaft är ett måste. Mitt recept är ungefär som ditt men ibland byter jag ut hälften av sockret mot brunt. Ger en fylligare och knäckigare smak.
    Ha det så gott och kram
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Du, mina fötter är... trädgårdsfötter!!!
      Spännande med brunt socker, kan tänka mig att det blir jättegott. Nu blir jag så sugen på att sätta en liten sats och prova det också... Tack för tipset!
      kram
      Katarina

      Radera
  6. Mums med fläder! Det står en omgång saft i min kyl också just nu. :) Och jag använder den mest som saft och inget annat. Men kakreceptet blir jag sugen på att pröva.
    Kram Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt! Ja, mest använder jag den som helt vanlig saft jag också. Så gott och svalkande! Åh, nu funderar jag på att sätta en sats till, för just ett glas sommar kan behövas då andra tider råder...
      kram
      Katarina

      Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...