söndag 2 augusti 2015

Färg, form och storlek. Olika strukturer.

För nästan exakt ett år sedan sken solen och det var mycket varmt. Det åtråvärda lite vilda uttrycket hade bara blivit till en enda röra där under äppelträdet. Jag stod inte ut längre, så det blev en dag då hit flyttades dit. Bloggen blir en dagbok som gör det möjligt att minnas, se inlägg. Nu, ett år senare, ser jag hur blad och blommor dansar i den tidiga kvällssolen som strilar genom trädets blad- och grenverk. Många bilder. Jättemånga.

Alla visar ännu inte blommor, men en del gör.

Vattendroppar är inte alltid regndroppar... En orange slang är inget moln, men gör jobbet. Marken under hostorna dricker glupskt.

Bladen varierar i färg, form och storlek. Olika strukturer. Sortnamn? De flesta är - för mig - okända, fyndade på loppisar. Ibland har krukan haft en skylt där höjd och färg angetts, men inte mycket mer. Minns en där det stod Mycket fin hosta, ja, och den plantan köpte jag såklart. Undrar vilken den är, för beskrivningen stämmer ju på flera... =o))

Var jag är? Här! Planteringen mellan den runda gräsmattan och den lilla uteplatsen. Utanför bild, till höger, ligger dammen. Hostorna dominerar, men kikar du noga kan bladen från en blåsippa och en sockblomma anas där framme till vänster.

Marken är belagd med smågatsten. Här är en del mindre hostor planterade (syns här tillsammans med sippornas blad).

 En är jätteliten. Snart kommer den att blomma.

Här växer också japansk starr - Carex morrowii - som nästan trängs ut av hostorna.

Det mörka ormskägget - Ophiopogon planiscapus 'Niger' - visar blommor. De är oansenliga de där blommorna, men lockar ändå - eller kanske därför - mig att kika länga och ta många bilder.

Kanske detsamma med hostorna, vars blommor inte alltid lovsjungs, men som jag tycker är vackra där de sträcker sig över de olika bladen. De fångar ljuset. Eller är det tvärtom.

Så gör även stenen som jag lägger vid lyktan. De varierar också i färg, form och storlek. Olika strukturer likaså. Möjligheterna är oändliga.

Jag pysslar lite efter att ha sopat den stenlagda platsen. Vattnar. Sensommarkvällen bjuder kanske ingen riktig värme, men ändå en sol som gäspar så smått. Vindstilla. Inget regn. Jag vill inte riktigt gå in. Än. Hämtar koftan.









19 kommentarer:

  1. Så mange vakre hosta du har! Det er er herlig plante å ha i hagen. Jeg har mange hosta, men er ikke veldig glad i blomstene, det må jeg innrømme. Men har lært meg å sette pris på de også, og spesielt de som har rent hvite blomster.
    Fine bilder av de!

    Ha det godt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Ja, hostorna har vi väl framförallt för bladen... Fast nu väntar jag spänt på de som ännu inte visat blommor vad de ska bjuda, kanske någon helt vit. Kanske inte.
      Allt gott!
      /Katarina

      Radera
  2. Håller med Marit. Är inte heller så glad i Hostans blommor. Men humlorna verkar gilla dem, därför får de sitta kvar till en tid. Här behöver vi nog inte vattna på överskådlig tid. Vi har fått mellan 20 och 45 mm regn varje dag hela sommaren. Igår var det uppehåll hela dagen, helt underbart. Vackra bilder/ Kram Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Ja, jag vet... många gillar inte blommorna, men då får väl jag och humlorna ge dem vårt stöd =o)
      Det var varit kallt och grått här, men nog inte så mycket regn egentligen. Marken känns torr.
      Vilken underbar dag! Äntligen!!!
      kram
      Katarina

      Radera
  3. Va? Det ser ut som om du inte hade några sniglar eller glupska snäckor i dina hostaodlingar?! Det ser alldeles ljuvligt ut hos dig. Och, du kan då sätta ord för dina stämningar och känslor. Så fint!
    /Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! =o)
      Jag har inga spanjorer (bara ett fåtal har setts, försöker ha koll). Än. Dock, mängder av snäckor och åkersniglar. Framförallt de senare är glupska typer och inte helt lätta att se. Nåväl, för två år sedan förklarade jag krig och sedan dess har jag plockat och spridit gift. Området med hostorna prioriterades, såg förfärligt ut tidigare. Häromdagen lyfte jag på flocknävan och i fukten därunder, massor av åkersniglar, gggrrrrr. Det är "bara" att fortsätta. (Nu har jag ju en liten trädgård som inte heller har öppna gränser/övergångar till annan mark, vilket underlättar.)
      Allt gott!
      /Katarina

      Radera
  4. Så vackert du har det och jag förstår att du verkligen inte ville gå in. Dina hostor är så fina i kvällsljuset och du har fångat dem så vackert. Jag skulle fota mina igår men deras blommor hade redan börjat vissna så det blev inte många bilder. Allt gott! /Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Ja, så är det ibland... En del blomning är som ögonblick som måste fångas. Strax över. Ibland hinner man inte med, tänker jag då fröställningar på gång vittnar om det som var nyss.
      Allt gott!
      /Katarina

      Radera
  5. Hej! Tittar in som hastigast och njuter av både text och bilder. Du målar med båda penslarna!

    Kram Märit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Så kul att du kikar in! Tack, tack för din snälla kommentar!
      Ja, och hoppas allt är väl med er båda.
      kram
      Katarina

      Radera
  6. Så många vackra hostor du har. Jag tycker inte namnet är så viktigt på hostor, det finns så många som liknar varandra. Skyltarna man en gång haft har en förmåga att försvinna och sen är det omöjligt att kunna se vilken man hade när man börjar leta i kataloger och föröker hitta namnet. Jag har i alla fall gett upp. Ha det fint. Carita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Instämmer, det där med namnen får man ibland bortse från. Just hostorna är svårbestämbara och namnlapparna får lätt fötter. Ja, så jag vet någons namn, en de flesta är "bara"... hostor.
      Allt gott!
      /Katarina

      Radera
  7. Så härligt det låter att gå runt, titta, fota, vattna, sopa... Drömmer om det i en framtid :) Hostor är så läckra med eller utan namn. Den lilla som står i storebrors skyddande famn - så söt. Jag gillar blomningen hos en del hostor väldigt mycket. Andra... tja lite mindre.t
    Men du, en lite tråkig kommentar... Det finns ett hostavirus som är väldigt allvarligt. Och alla hostor med synbara tecken bör förstöras pga att det sprider sig och är obotligt. Den gulbladiga med de kraftiga gröna fläckarna/ådrorna som blöder in i bladet... Kolla upp den och kolla på hosta virus X. Jag hade äntligen satt en Sum and Substance som förra sommaren var jättefin till juli... Sen kom fläckarna och de stämde på pricken. Så den skulle upp och brännas men tiden räckte inte. Men så i år kom den ännu bättre och snyggare så jag väntade, fast nu kommer fläckarna igen. I år blir det ingen pardon. Mest funderingar på hur jag får upp den utan att överföra till andra...

    Rekommendationen idag är att enbart köpa hostor via de stora Hostaplantskolorna som regelbundet testar sina Hostor.

    Visst är det tråkigt :(

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. SKJUT INTE BUDBÄRAREN!!! =o))
      Den kan absolut ha virus! Jag ska kolla lite till... men kanske blir det spade...
      Men hur får jag upp den utan att överföra till andra???

      Ja, och visst är det tråkigt, men så är det nu ibland. Nu viktigast att andra inte smittas... Så TACK FÖR VARNINGEN!!! Jag är så tacksam ska du veta!

      kram
      Katarina

      Radera
  8. Glömde länken... http://www.hostalibrary.org/firstlook/HVX.htm

    SvaraRadera
  9. Underbart! Hostorna, blommorna, ljuset... Jag gillar ju blommorna, en del är så vackra.
    Kram Kristina (som haft internetpaus och nu läser i kapp)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Kul att du är tillbaka! Ibland skönt med en paus från datorn, hoppas du haft en skön sådan.
      kram
      Katarina

      Radera
    2. Jätteskön. Jag har tittat på trädgårdar, besökt plantskolor och umgåtts med familjen. :)
      Kram!

      Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...