onsdag 26 augusti 2015

I fokus, ur fokus

Var tar din trädgårdsrunda sin början? Ibland börjar min redan inomhus, tänker jag där jag står vid det öppna fönstret och inte bara blickar, utan lockas ut. Men jag får stanna kvar här inne en liten stund til och passa det som puttrar på spisen. Precis utanför det öppna fönstret står stockrosorna, som nu mestadels visar fröställningar till småfåglarnas förtjusning. Trädgården, som kan anas där bakom, blir till diffusa färgfält då de hamnat utanför kamerans fokus.

Men fokus kan ändras. Nu syns det att den - ja, vad kallas färgen? - fläcken är blodtoppar - Sanguisorba officinalis 'Pink Tanna', som klätt sig i sensommardräkt. Det ljust violetta är myntornas blomning. Men i förgrunden blir stockrosen till något vagt som kanske stör det vi vill se. Är det kanske så att ur fokus oftast fungerar - och upplevs - som bakgrund och inte något som tar plats i framkant precis. Vad gäller bilder, men kanske också i livet självt? Som när någon eller något stör det eller den vi är och vill vara fokuserade på. Ur fokus i förgrund. Rubbar vår balans. Kanske.

Fast kan kanske också tillföra något... Jag letar bland nytagna bilder, finner en. Ett samspel mellan i och ur fokus. Så kan det vara, så kanske det alltid är.

I fokus, ur fokus. Kameran fångar ögonblicket, men bilden som skapas motsvarar inte riktigt det jag såg alldeles nyss. Det är konstigt det där. Det egna ögonen, eller är det kanske upplevelsen av vad ögonen ser, gör inte samma distinktioner mellan i och ur fokus, tänker och tror jag då jag kikar på bilderna. Förstår du vad jag menar? Den egna upplevelsen blir att allt som ligger inom blickfånget, fångas av blicken - det är spännande med ord! - också ligger i fokus samtidigt. Så motsvarar då bilden inte upplevelsen av ett ögonblick - ord, ord, ord... - i bokstavlig bemärkelse, utan snarare ett... kameraklick.

Det är fascinerande med växter som bjuder såväl knoppar och blommor som fröställningar på samma gång. Som stockrosorna nu gör.

Utanför kamerans fokus, men knappast mitt, ligger Viggo där ute. Den orange vattenslangen - ständigt närvarande för såväl ögats blick som fotens snubbel - anas också.

Ändrat fokus. Nu syns också de ledsna bladen på stockrosen, de hade gärna fått fortsätta vara diffusa färgfält. Skärpa är inte alltid bra. Ja, och ibland är det skönt att ibland få vara ur andras (och kanske eget) fokus, vara lite diffus i konturerna och bara vara ifred. I fred. 

Stockrosorna ser rätt tråkiga ut nu, jag ska klippa bort bladen, men låta fröställningarna vara kvar. Det börjar regna, jag stänger fönstren. Genom glaset ser jag hur småfåglarna gungar i vinden och duggregnet, som inte alls verkar störa dem i deras jakt på frön. Jag står länge och tittar, klickar med kameran och försöker fånga dem genom det smutsiga fönsterglaset...

I och ur fokus. En stund står jag där. Men så ringer telefonen, jag samtalar medan jag rör i grytan på spisen. En tanke kommer flygande, jag tar en penna och skriver ner. Öppnar kylen, fixar och donar. Pratar, lyssnar med sleven i hand och en blick som vandrar. Fokus? Som fotografi är inte mycket i fokus, det är rätt diffust i såväl för- som bakgrund. Skärpan skulle kunna ligga på den blanka kastrullen, där utomhus kliver in genom fönstret och speglar sig. För nu lyser solen igen och jag öppnar köksdörren. Dags för en trädgårdsrunda "på riktigt".


18 kommentarer:

 1. Fokus ja... ögonen är väl med hjärnans hjälp så mycket klokare och fokuserar mer och mindre fast de fokuserar. Ibland fascineras jag av bilden kameran ger och hur mycket ögonen/hjärnan rensat bort som oväsentligt. Allt det där visar kameran, orange vattenslang till exempel.

  Funderar på om jag vågar flytta mina gula, perenna stockrosor nu... Vill ju inte förlora dem men dem står fel. Vet du?

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sant, hjärnan är klok. Ibland. För ibland visar fotot något jag alls inte såg, exempelvis en insekt. Förvisso oväsentligt, gör inget att jag inte såg "på riktigt", men ändå kul sedan. Men vattenslangen, den vattenslangen. Ständigt närvarande utan att jag alls ser den (men snubblar på den, jo jo)

   Perenna stockrosor: Jag vet inte! Men, om jag ska spekulera så tänker jag att det kan vara bättre att flytta nu så de hinner etablera sig innan vintern än att flytta senare eller först till våren, då de är yrvakna och vädret kan ställa till det. Ja, så jag skulle flytta nu. Men, som sagt, vet inte. Oavsett, hoppas att du lyckas!

   kram
   Katarina

   Radera
 2. Bilden på blodtoppen är magisk ! Jag har ju bara mobilen och fotar med här i trädgården så de flesta av mina bilder blir nog ur fokus allihop ! hahahaha....men önskar mig en kamera av tomten i år ! För han finns väl?

  Ha det så bra !
  Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Vet en som tar fantastiska bilder med sin mobil.... Förmodligen har hon bara tur, för jag lyckas sällan =o))
   Jodå, tomten finns! Men bara om man tror... =oP
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Vakre bilder alle sammen! Ja, det er dessverre sånn at som regel klarer ikke kamera å fange helt det samme som øyet. Jeg tenker mange ganger på det når jeg ser på mine egne bilder. Det var jo ikke sånn jeg så det... ;)

  Blodtoppen har du virkelig fanget i fokus!

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Blodtopparna är tacksamma, låter sig gärna fångas... =o)
   Ja, och kamerans bild är inte ögonens, ibland till det sämre... men inte sällan till det bättre.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Som vanligt njuter jag av dina inlägg som alltid får mig fokuserad. Datorn inklusive bloggandet har för mig varit ur fokus i sommar men har återigen hamnat i fokus. Igenkännande ser jag dina bilder och läser din text. Tänk ibland när autofokus bestämmer sig för att "fokusera fel" och lägga skärpan på bakgrunden. Så tittar jag på bilden och ser att den kanske blev rätt. Fokus hamnade på något som jag kanske inte annars hade fokuserat på. Kamerans autofokus visste bättre än jag. Kanske har vi också ett autofokus i våra hjärnor som får oss att fokusera rätt. Vem vet ...

  Efter detta filosoferande kan jag bara konstatera att det ska bli härligt att vara tillbaka och följa dina inlägg.

  Ha en fortsatt bra vecka!
  Anita

  PS! Vilka härliga blodtoppar du har!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! Vilken härlig kommentar, blir alldeles varm! =o)
   Visst är det spännande det där med fokus...
   Autofokus i kameran kan överrraska, få oss att plötsligt se något som vi inte tidigare sett.
   Autofokus i hjärnan... På gott och ont, tänker jag. Vi upplever "av gammal vana", ser det som tidigare setts, blir bekräftade i det. Ungefär som att vi har EN karta över en terräng som egentligen bjuder så mycket mer än vad kartan berättar. Men vi behöver alla åtminstone en karta för att inte gå vilse... (Inte jag som har hittat på det där med karta och terräng, forskare o författare heter Liv Gjems.)

   Kul att du är tillbaka både här då och då, men också att jag får tillfälle att följa dig.

   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Trädgårdsrundor är alltid lika härliga, antingen det är en digital sådan eller en verklig. Jag har märkt att man ser fler detaljer när man tittar på bilder än i verkligheten, när så mycket distraherar. Söta bilder på tax, fåglar och blomster/ Kram Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! =o)
   Ja, och visst är det så... Kameran fångar något som vi inte alltid upplever, sedan framför datorn ser vi detaljer som annars gått oss förbi. Det är spännande att uppleva trädgården på olika vis. Om och om igen, för vi tröttnar aldrig =oP
   kram
   Katarina

   Radera
 6. Hei!
  Hva kameraet "ser" og hva jeg ser, kan være veldig forskjellig. Ser noe og vil ta bilde, og så blir jeg oppmerksom på noe annet. Fokuset skifter. For å se, må mye være ut av fokus. Man kan ikke ta inn alt. Da er det deilig med to sett øyne.
  Vakre å stemningsfulle bilder/øyne.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Precis, fokus skiftar... Och för att se något behöver annat vara ur fokus. Om allt vore i fokus skulle vi förmodligen bli sjuka, tror jag. Men intressant att fundera kring vad och varför en del hamnar i och annat/andra ur fokus...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 7. Hej

  Härligt härligt med besök i trädgården.

  Hade varit kul att ses och jag kan berätta mycket om snigeljakt.
  Fast vi har inte gjort så häftigt som utställningen i våras utan nu är det fokus på kunskap.
  Kom gärna förbi och prata trädgård det är ju så kul.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, underbart med fåglarna... Som jag tror upplever det som att jag besöker dem snarare än tvärtom. =o)

   Förmodligen en tur till Sofiero på söndag, om planerna håller och SMHI levererar. Kommer inom, ska bli så roligt att träffas och jag behöver kunskap för mina pallkragar... Hm, låter dem vara ur fokus en stund..
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 8. Så fine frøstander på stokkrosene og så flott at fuglene liker. Min første stokkrose har nettopp begynt å blomstre, og jeg gleder meg over hver eneste blomst som springer ut.
  Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Grattis till första stockrosblomningen! Förstår känslan, den allra första... magiskt!
   Nu ska jag promenera in till din blogg, ser fram emot det!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 9. Ur fokus, i fokus... Känner igen mig. Både i verkliga livet och i trädgården. Själv fastnar jag för dina underbara bilder på matjagande småfåglar, underbar fokusering där!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Småfåglarna är fokuserade... och mitt fokus hamnar på dem, för de sjuder av liv och lust, små akrobater därute i vinden. Jag står där och kikar länge, ett fokus att vila i.
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...