torsdag 21 april 2016

Den ser ut att höra hemma här...

Det är så här det brukar se ut, eller hur? Blommor, blommor, blommor. Blad som skymtar, men det kanske ändå mest är blommorna jag (du?) lägger märke till. Ett hav av penséer och violer lockar blicken.

Men här finns ju också... Ser du?

Nu då? Just det, krukor! 

Lika och olika. Alla lerkrukor. Alla runda. Många har formats av Någons hand och flera har en känd Avsändare. Så är det med den ljusa krukan på bilden ovan, den som står lite till höger. Den är gjord av Erik Bendtsen i Köpenhamn. Några av hans krukor fick följa med mig då jag råkade gå förbi (och inom ;o)  en liten butik på Kompagnistræde, en parallellgata till Ströget.

Den lilla krukan som har vågad kant kommer från Kullabygdens Keramik. Det har med åren blivit många krukor härifrån. Inne i butiken finns det mycket som lockar, utanför står inte sällan krukor av andrasortering till priser som gör att ännu en och kanske en därtill kan hamna i den egna trädgården. Till höger står en gammal kruka fyndad på loppis. Förmodligen är den inte drejad, utan kavlad. Men jag är inte säker.

Ännu en med vågad kant jämte ett annat loppisfynd, som skiljer sig något från "loppiskrukan" ovan. Denna har en liten kant. En större kant och ett tyngre, ja, kanske rejälare, uttryck har krukan längst till höger. Den har (tillsammans med flera likadana, eller iallafall snarlika) köpts för ringa peng på växtmarknad på Alnarp för flera år sedan. 

Nej, nu hamnade ju krukan ur fokus! Nåväl, anas kan ändå en som getts namnet Köpenhamn. Det är en gammal modell, som tidigare gjordes av ett av de mindre krukmakerierna. Nu har den återupptagits av Bergs Potter och produceras hantverksmässigt i Toscana. 

Bordet har en hylla...

Framför de större krukorna från Kullabygdens Keramik står två från Bergs Potter, en gråsvart och en i ljust terracotta. Formen har en historia, en krukmakare Roberto Rosso i byn Di Bolzena inspirerades av det antika Grekland och krukan gjorde stor succé i Italien under 1800-talet. Krukorna har namnet "Helena". 

Längst bak vid väggen står helt vanliga krukor som nog inte heter något speciellt egentligen. Men de är värdefulla och vackra de också. Några jag håller högt är gränsforskrukorna, som det finns det flera av. Några skymtar längst till höger.

En enda blir till några fler. Fortfarande ett fåtal, snart ett flertal. Olikheter, skiftningar. Variationerna verkar vara oändliga. Handen, tanken, känslan. Tiden som går, det där slitaget vi kallar patina. Allt är med och leker, skapar.

Behöver du verkligen en till? Ja, vad ska man säga, vad ska jag svara? Men så står jag där i en butik i Lund. Egentligen är jag på väg till tåget, på väg hem. Men hastiga steg kan också stanna upp, blicken fångas. Går in, går ut. Kommer hem.

En liten bit vit viol grävs upp och planteras. Nu står krukan på bordet tillsammans med de andra. Den ser ut att höra hemma här... Ett svar som duger bra, eller hur?


Fler inlägg, se länk.





26 kommentarer:

  1. Jösses, vilken samling!
    Det har jag missat, hade ingen aning!
    Härligt med samlingsmani! Jag älskar vackra prylar med eller utan historia.
    Kram
    Marta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha! Ja, det har ju blivit några... Inte medvetet, utan liksom bara av sig själv ;o)
      kram
      /Katarina

      Radera
  2. Jodå.. Det finns en samling här också. För precis som du så bara råkar jag springa på. Till skillnad från stora finsystrarna, ytterkrukorna, så tycker jag att tegel funkar jämt och överallt oavsett vilken lera eller hand som skapat dem :)

    Ha en fin helg! Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så! De olika nyanser leran bjuder pratar väl med såväl växter som annat, det blir aldrig fel. =o))
      Tack detsamma: Ha det riktigt gott!
      /Katarina

      Radera
  3. Fint skrivet, fotat och "filosoferat! Kram

    SvaraRadera
  4. Där fanns det krukor i mängd.Och så många vackra.Roligt med en sån samling.Dom är ju vackra även utan blommor.
    Trevlig helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det har ju blivit några... Tycker som du, vackra i sig.
      Tack detsamma: Trevlig helg!
      önskar
      Katarina

      Radera
  5. Så vackert när man ser dom på det här sättet. Jag har ett antal som står här och där, jag måste kanske göra något åt det, jag är inte så förtjust i dom som jag har det nu. Tack för tipset. Ha en fin helg. Carita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Så stod mina tidigare också, lite här och där. Sedan skaffade jag det gamla industribord, tänkt att bli ett arbetsbord, men mestadels är det ett blomster- och krukbord ;o)
      Tack detsamma: En riktigt fin helg!
      önskar
      Katarina

      Radera
  6. Vad vackert! Inget slår terrakotta, den saken är klar. Jag har i år bestämt mig för att häva mitt köpstopp på krukor och om jag hittar några, snarare byta ut de mindre snygga som jag redan har. Eller bara ställa på hög :-)
    Kram Elin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Nej, i min värld är terrakotta oslagbart i trädgården. Så klokt att häva köpstoppet... Byta ut eller ställa på hög? Hm, det kan hursomhelst aldrig bli för många... =oD
      kram
      Katarina

      Radera
  7. Vilken underbar kruksamling, och visst behövs de.
    Ha en fin helg/Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, de behövs... =o)
      Tack detsamma: En fin helg!
      önskar
      Katarina

      Radera
  8. Fine krukker med fint innhold!

    SvaraRadera
  9. Underbara bilder med mycket fint ljus, härligt inlägg du skrivit idag. Jag blir såååå sugen på att köpa krukor. Trevlig helg! /Charlotte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack! Ljuset under morgonen, förmiddagen, faller på bordet, blommorna och... krukorna. Åh, så kul att jag lyckats "smitta" dig med "krukbacillen" =o))
      Tack detsamma: Trevlig helg!
      önskar
      Katarina

      Radera
  10. Krukor har personlighet. Det visar du tydligt.
    trevlig helg!
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Så roligt att det märktes... För de har personlighet, olika uttryck, ja, och väcker minnen till platser, människor och händelser..
      Tack detsamma: Trevlig helg!
      önskar
      Katarina

      Radera
  11. Så vakre krukker og så heldig å ha ei slik samling. Ikke noe er som leirkrukker. Jeg hadde også mange for noen år siden, men så lot jeg de stå ute over vinteren, og da var det gjort. Nå ser jeg at de har begynt å selge de igjen, så da kan man bare ønske seg nye. Nydelig med Stemorsblomstene også. Ha en fin kveld. Hilsen fra Liv

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Känner igen det där... Lät någon vinter några stå ute, nej, inte lyckat alls, de sprack då fukten i leran vidgades till is. =o( Men nu vet vi! Hoppas du finner och får dem du önskar...
      Ja, och tack detsamma: Dock ändrar kväll till morgon, till härlig söndag!
      /Katarina

      Radera
  12. Underbart, tycker om gamla krukor och köper gärna när jag hittar äldre till vettigt pris. Fatta vad svårt det var att inte köpa små tunna gamla krukor i England?! Ville ha, men de var ju så ömtåliga att forsla hem. :(
    Kram Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Åh, så svårt att avstå där i England... Frågan är om jag kunnat vara så klok, hm. Tänk att vara några stycken o ta bilen tur och retur... Framförallt värdefullt i returen, tänker jag =o))
      kram
      /Katarina

      Radera
    2. Jag hänger på bara någon annan kör bilen... ;)
      Kram Kristina

      Radera
    3. Det tror jag nog vi kan lösa, jag känner en trädgårdsnörd som kört i England förr... ;)
      kram
      /Katarina

      Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...