söndag 27 november 2016

Ljus i mörker

Ljus i mörker. Levande ibland, men allt oftare dessa fantastiska LED-lampor. De verkar vara i evigheter, dessutom blir de inte varma. Ingen risk för överhettning och brand. Så blir möjligheterna många till ringa kostnad. Utbudet är stort, vi väljer både likt och olikt. Jag fyller lyktan med en ljusslinga. 

Jag vet inte om jag ska ställa fler ting på bordet. Inte mer ljus, mörkret behövs. Men tomrummen är också viktiga, annars ingen plats för skuggor och speglingar att leka. Nedan en bild tagen en regnig dag.

I den sneda skålen av rostigt järn finns en variegerad murgröna planterad. Här behövs mossa, granris och annat. I dagsljus behövs det gröna för att såväl lyfta som binda samman. 

Ljus och mörker. Tyvärr är de flesta ljusslingor och annat inte speciellt vackra att skåda under dagtid. Så kommer mörkret och med mörkret magin. En alldeles egen "stjärnhimmel"...

Jag har stuckit in lampor i jalusin. I förgrunden blodtopp och perovskia, som fångats av kamerans blixt. Annars ligger de och det mesta av trädgården i mörker. Som här:

Är det för mycket att begära att grannarna ska släcka sina lampor? ;o)

Att fotografera ljus i mörker är - för mig - inte helt enkelt. Ljuset vandrar o blir till diffusa fält, som på bilden ovan. Eller som runda "ploppar" eller vad de nu kan kallas.

Nåväl, en bild som visar hur lamporna sitter på (i) jalusin

Sladdarna göms där bakom, vilket låter sig göras då den lilla platsen under vintern bara fungerar som tillhåll för cyklar och annat. Nej, någon vacker syn "bakom kulisserna" är det inte. Överhuvudtaget kan det vackra i natten vara rätt fult under dagen. Det ser bara plastigt och trist ut. Jag försöker gömma undan, ibland går det rätt bra. Som i lyktan, som jag visade på första bilden.

Den transparenta sladden konkurrerar inte med det vackra mönstret. En likadan ljusslinga har jag placerat i en kruka med murgröna. Det blir vackert när bladen belyses underifrån. Slingan syns knappast, men visst kan den anas om man tittar noga.

Krukan står på trappan mot gatan. Lyser lite diskret med den gröna dörren och husets tegel som bakgrund. Känns lugnt. Inget iögonenfallande - i ögonen fallande - precis. Jag väljer varmtonade lampor, ett mjukt ljus. Men här vet jag att vi kan tycka olika, många väljer ett isblått sken. Runtom i kvarteret smyckas det här och där i olika kulörer, som kan kännas rätt glatt. Speciellt om det är stora lampor à la klassiska glödlampor, då blir det lite Disney över det hela. Även figurer av allehanda slag kan ses och ibland väcka förundran, undran. Men allt är trevligt så länge lamporna inte... blinkar. Då vänder jag blicken åt ett annat håll, stegen i en annan riktning. Ja, den där "Blinka lilla stjärna" borde ju naturligtvis sjungas ungefär såhär:

Stilla stilla ljusen där
så att natten stilla är
Vilar blicken, tanken med
Låt mig njuta lampans LED
Stilla stilla ljusen där
så att natten stilla är


Glad 1:a Advent!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...