torsdag 25 september 2014

Vårfrestelser.

Vi är inte där än. Först kommer den riktiga hösten med väder och vind. Oftast mycket vind. Halsduk och vantar. Mössa. Mörkret tilltar. Sedan kan hösten övergå till vinter, men då den skånska vintern kan vara förvillande lik den skånska hösten, blir allt ofta till en lång period av grå-, regn- och ruskväder som prövar vårt tålamod. Kanske blir det "riktig" vinter med snö. Kanske inte. Den smärtsamma längtan inträder, i mitt fall, då jul och nyår varit och vi lunkar in i ett januari som blir till februari. Februari är en kort månad som kan kännas lång. Väldigt lång. Mars kan vara vinter, men också tidig vår. April kan luras, vi kan komma att tro både det ena och det andra. Hursomhelst under den sena vintern - eller tidiga våren - frestas jag att ta fram en trädgårdsstol och slå mig ner med en kopp. Det blir inte någon lång stund, för även om solen värmer ansiktet så blir det kallt att sitta stilla. Men vilken stund!

Lite för tidigt, lite för... Jag kan inte låta sekatören ligga där och vila alltför länge. Det är kallt om händerna, men vantarna är för klumpiga för det som "måste" göras, så jag låter händerna frysa medan grenarna klipps. Förvisso tecken på galenskap, men - eller kanske och - trädgårdsglädje.

Butikerna lockar med vårblommor... Vem kan motstå? Inte jag. I våras blev det - tack och lov - mildväder, så min sol av gula penséer klarade sig och växte till och ihop. Vilken härlig känsla att plantera, smutsa händerna, dofta jorden och känna hopp. 

Alla små tecken måste synas. En blomma här, ett grönskande blad där. En liten trött insekt på bordet verkar gäspa i solen.

Dess skira vingarna bildar en vacker skugga på den slitna ytan. Det är en tid då vi noterar minsta lilla, sådant som kanske inte ens ges ett ögonkast under sommaren. 

Vi deltar i vårteckenutmaningar, letar, fotograferar och visar. Jag förundras över hur våren inleds på såväl lika som olika vis. Här nere i Skåne är vi ofta tidiga, det kan säkert fresta tålamodet hos de norröver som fortfarande kliver runt i snön.

Jag sätter ut lite möbler och en del krukor därtill. Det är som om jag inreder därute och låtsas att vi redan har lämnat kyla och mörker bakom oss. Jag låter mig luras och gör det med glädje. 

Pärlhyacinterna såg lite frusna ut först. Men så kom solen!

När våren blivit vår på riktigt. När dagarna känns ljusare och livet rentav lite lättare, då spricker trädgården upp och bjuder till fest. Nu blommar de lökar som vi frestades att köpa under den tidiga hösten och sedan mödosamt plantera. Ja, för finns det något tråkigare än att plantera blomsterlökar? Nåväl, nu leker tulpaner, narcisser, pärlhyacinter med flera därute tillsammans med andra vårblommare.

Tillbaka till nu. I hallen ligger lökarna i sina påsar. Vilka de är? Se här! Butikerna lockar med fler och då jag kikar på bilden nedan, som är tagen förra våren, frestas jag att fynda några till. 

Jag borde naturligtvis bejaka förståndet och plantera de lökar jag redan har först. Förnuftigt. Dock, att falla för en frestelse kan ibland vara det bästa valet. Att inte falla kan fresta på. Dessutom, förefaller det mig, att falla just nu borde kunna ses som en god investering i väntan på andra tider. Således: Förnuft och frestelse... i väntan på våren!


För fler inlägg på temat, se länk!

48 kommentarer:

 1. Vilket underbart inlägg, så härligt att läsa och med vackra bilder! Tack!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Sannerligen mycket att se fram emot och vintern går fortare än man tror. Två vintrar i rad med snö här så i år blir det säkert bart.
  Så älskar jag verkligen den gröna färgen på din stol! Den gör mig på gott humör. Snart måste nog jag också ha en sån.
  Kram
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Temat fick mig att plocka bland gamla bilder, och nu lockar våren... Den gröna kulören är en favorit och linoljefärg åldras vackert i mina ögon. (Dock, stolen fick en omgång färg denna sommar, för den var snustorr o sprucken.)
   kram
   Katarina

   Radera
 3. Åh, så träffande! Jag sitter nästan här och nickar, när jag upplever det närmaste halvåret i slow motion i din text :-)
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! =o)
   Precis den känslan har jag när jag bläddrar bland inlägg på denna fredags tema. Nickande igenkännande och... längtande.
   kram
   Katarina

   Radera
 4. Å vilka underbara bilder. Det tog en stund att ladda ner förstår jag. Tack för att du tog dig den tiden. Tokgillar bilden på uteplatsen under trädet. Härligt!

  Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Du, det var ingen fara, bilderna låg nerladdade i webarkivet, så de var lätta att plocka =o). Det är mysigt med en plats under ett träd... (nackdelen är väl nu alla löv och fallfrukt, men räfsan står nära till hands.)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Härligt beskrivet och härliga bilder! Jag håller med om att den skånska vintern kan fresta på, antingen blåser det så man får hålla i hatten eller så är det så dimmigt att man inte ser handen framför sig, iaf var det så på Österlen där jag bodde när jag var ung. Våren frestar på ett trevligare sätt. Ha en skön helg/ Kram Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Ja, den skånska vintern, hu! Även om temperaturen i sig inte är så låg, så gör vinden och fukten från havet det kyliga än kallare. Brrr. Men härligt att vandra omkring bland alla inläggen denna fredag och frestas av det som komma skall.
   Allt gott!
   kram
   Katarina

   Radera
 6. Jag lever mig in i din text och känner igen mig i alla faser - vi trädgårdsfantaster är nog ganska lika;) Blir nyfiken på var du redan fyndat lök på rea, kände inte igen påsarna i ditt planteringsinlägg? / Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, och känner igen mig väl då jag vandrar runt bland olika inlägg denna fredag, som du säger, vi är nog ganska lika =oP
   Platsen för fynd: Lidl. Men det var rätt utplockat när jag var där... En väninnna hade varit på Coop och de hade fina, men vet inte om de var billiga precis. Lycka till!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 7. En härlig beskrivning av alla tankar och funderingar man har med underbart illustrerade bilder.

  När tomten var ny (40 år sedan) planterade jag en del tulpanlökar i grälla färger. De har försvunnit i stort sett under åren och inte ersatts. I år har jag i alla fall planterat lite gula flocktulpaner - ska bli spännande att se i vår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! =o)
   Underbara flocktulpaner, så vackra! Hamnar på önskelistan...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 8. Tack för Härlig läsning och vackra bilder. Fastnade särskilt för bilden under trädet med dimman...så fint!!!
  Önskar dig en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv! Under trädet o dimma.. menar du kanske den grå husväggen eller ser du något jag inte ser, ha ha! Hoppas på fortsatt härligt helg!
   gör
   Katarina

   Radera
 9. Jag läser och njuter av din härliga text och fina bilder och visst sätter längtan in men jag älskar faktiskt alla årstider. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Jag vet inte om jag älskar alla årstider alla dagar, men visst är variationerna underbara.
   kram
   Katarina

   Radera
 10. Trevlig tolkning på veckans tema. Älskar din bild med dimman i bakgrunden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Dimman??? Letar, men ser ingen. Kanske den murade väggen? Spännande!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 11. Herlige bilder og tolkning! Jeg lengter allerede etter våren, og etter å ha sett bildene dine ble ikke lengselen mindre, nei...

  Er spent på hvordan vinteren blir i år...

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Ja, de senaste vintrarna har varierat stort här, så det kan bli nästan hur som helst, känns det som.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 12. Ja men hjälp, hur ska jag nu klara mig ända till våren! Vilket fint inlägg och du lyckades få mig att längta ihjäl mig efter våren. Nu måste jag nog titta på dina bilder igen och insupa känsla av vår. Önskar dig en trevlig helg! Merja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack!!! Men längta inte ihjäl dig, snälla... Längta lite lagom, fniss =oP Idag bjuds fantastisk sol och värme här i Malmö, en underbar höstdag, sådana finns ju också =oP
   Ha det riktigt gott du också!
   /Katarina

   Radera
 13. Precis så är det när våren börjar locka ut oss och den där första lilla stunden i solen den är guld värd.
  Ha en skön helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja, vi är nog många som delar känslan den där allra första stunden.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 14. Det høres veldig kjent ut det du skriver :) Våren er en herlig tid med mange forventninger og gleder (og frustrasjoner over været).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Instämmer, våren kan vara som att åka i en berg och dalbana...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 15. Så fint du skriver jag blir rörd när jag läser ditt kåseri.till dina bilder som är så fina
  Ha en skön lördag
  kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack, tack! =o))
   Detsamma, ha det riktigt gott!
   kram
   Katarina

   Radera
 16. Trevligt! Fastnar för krukbilden mot muren/väggen, vilken stämning.
  Kram

  SvaraRadera
 17. Supervackra bilder o fint inlägg!
  Man bli allt lite mera vårsugen nu med alla inlägg.
  Jag är bara inte "'hundra" redo ännu.
  Här chockade frosten i två nätter och tog slut på mycke blomning tvärt!
  Trevlig helg! Hälsningar Ewa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Ja, jag har bara hunnit kika på en del, men tänker promenera runt i helgen. Härligt!
   Hemskt med frost sådär plötsligt! Trist!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 18. Solfylt vårfølelse i bildene dine :-)

  SvaraRadera
 19. Ler när jag läser om höst med vindar och annat.. Tittar ut på trädtopparna som lutar 45 grader åt ost. Sydvästan som vanligt... Frestande bilder med vackert vårljus och längtande ord - vackert :)

  Visst frestas man till mycket under de där långa månaderna. Fröer som inte skulle has blir beställda ändå och det artificiella ljuset tänds i väntan på det riktiga. Solen tas nogsamt tillvara i stolen, tidigt, men jag tar med täcke och kudde ut. Alla de där frestelserna du beskriver görs. Alla detaljer, små förändringar noteras...

  Förresten så lurade jag dig... Jag tänkte på Marilyn och inte den eleganta damen. Fler Marilyn är inhandlade men jag borde kanske skaffa Elegant Lady också ;) Verkar som de borde passa bra ihop.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! =o))
   Ja, och under den där tiden, som kan kännas så lång, vandra runt på olika sidor, göra fröbeställningar, inspirears från andra bloggar osv. Det händer rätt mycket där i väntan på...
   Aha! Googlar och bilderna som bjuds varierar, men din Marilyn verkar mer distinkt i sina färgfält än min Elegant Lady. Spännande att se irl. Till våren, till våren...
   kram
   Katarina

   Radera
 20. Så vackert inlägg! Tack för att du tänker på oss stackare i norr också. Vi som får längta en aning för länge varje vår;)
  Trevlig helg!
  Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, jag förundras varje vår över hur ni där uppe har helt andra förutsättningar än oss här nere. Förvisso är era vintrar längre än långa, men också vackrare än våra som andas gråväder.
   Trevlig helg!
   /Katarina

   Radera
 21. Vilket fint inlägg. Som en bok...Kram

  SvaraRadera
 22. Wow! vilken vansinnigt vackert, längtansfullt inlägg! Jag var verkligen i våren för en stund...
  Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! Så härligt att höra... ja, då jag vandrade runt och letade bilder så hamnade jag också där för en stund. Och stunden fortsätter då jag promenerar runt bland alla inlägg... Vårgalenskap! =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 23. Oj, så många fina bilder! Och alla bloggare tänker lite olika. Trevligt med lite humlesurr! Då är det vår!!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, både likt och olikt, härligt!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 24. Hei! Så himla vakkert du skildrer våren. Fra det bitte lille til det store. Jeg liker så godt bildene dine og det du skriver. God høstkveld! Anne

  SvaraRadera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...