Projekt

- Beskrivningar av olika projekt i trädgården. 

Innehåll:
  • Att få till en damm (2010-     )
  • Att anlägga trädgårdsgångar (2011)
  • Att förvandla en skräphörna till mysdito (2009)
  • Att bygga en pergola (2009)


Att få till en damm

En damm. Inte någon stor alls. Ja, det kan verka enkelt och snabbt gjort. Fast min första plan höll inte riktigt...

Hösten 2010: Grävde dammen i en oregelbunden form, där den ena kortsidan möter den lilla uteplatsen och den andra möter mitt pyttelilla "woodland" i halvskugga/skugga. Gropen täcktes med dammduk för att sedan vattenfyllas.

Våren 2011: Det var härligt att se hur dammens vattenblänk skapade liv i trädgården. Tulpanerna speglade sig tillsammans med fruktträdens grenar. En hoppfull tid, då jag tänker och tror att min damm i princip är klar. Ack vad jag bedrog mig, men men...

Sommaren 2011: Planen som inte blev av... Planen var att nu att färdigställa kanterna och att plantera växter kring och i dammen, men annat kom - som så ofta - emellan. Ja, och när sensommaren kom så - kanske inte fylldes, men nästintill - dammen med frukterna från äppleträdet och päronträdet som delvis skuggar dammen. Ingen rolig syn och framförallt ingen rolig odör. Urk!

Slutet april 2012: Tömning av damm  Under vintern frös dammen. Våren kom och det blev töväder. Stanken tilltog. Efter många våndor och tveksamheter tog jag då äntligen tag i det som måste göras. Igår tömdes det mesta av dammens innehåll. Efter råd på trådar i AoT-forumet fick jag veta att vattnet, löven och den övriga sörjan kunde användas som gödsling i trädgården. Ja, så det blev till att gödsla lite här och där. I dammens skapades bubblor i regnet, se inlägg här på bloggen.

Mitten av maj 2012: Dammen börjar ta form! Se inlägg här på bloggen.






Att anlägga trädgårdsgångar

Enkla trädgårdsgångar, kan ju inte vara så svårt och tidskrävande. Fast om vädergudarna bestämmer att det ska vara ihållande regn i flera dagar, ja, veckor, då är det inte helt lätt... Nåväl, nu är det klart, men det var ett projekt som tog mycket längre tid och mer kraft än jag kunde ana. Men fint blev det. 

Forma rabatter & gångar Rabatterna är rätt spontant grävda ur en gammal gräsmatta, så gångarna blev egentligen de mellanrum som råkade bli över. Nu kändes det viktigt att verkligen forma rabatterna och gångarna mer genomtänkt, så att lavendelrundeln verkligen blir rund, det som ska vara rakt blir just rakt osv. Det där tog tid! Innebar en hel del mätande och flyttande av växter.

Gräva gångar 50 cm breda och 10 cm djupa. Markduk läggs på och för att det ska hållas på plats tills nästa steg, läggs stenar på. Pga det ihållande regnvädret tvingas vi att täcka gångarna med plast, för att förhindra att jorden flyttar sig. Plasten vattenfylls... ja, och nu liknar gångarna kanaler à la Venedig. Arbetet får avbrytas och vi väntar på bättre väder. Medan vi gör det, så ägnar vi oss åt nästa steg...

Leta och beställa sten Det är inte alls lätt att hitta den typ av singel i båda kulör och storlek som jag är ute efter. Jag ringer runt till olika leverantörer. Alla har singel, men den är för stor och/eller i fel kulör. Singeln ska matcha den gamla betongen. Som tur är ringer jag till Malmö Grusterminal. Underbart trevliga och hjälpsamma. Vi sticker dit! Tar bussen från Limhamn till Jägersro. Sedan ny buss en liten bit...

Vi går i regnet ut till grusterminalen. I väskan ligger en bit av betongen från trädgården. Vi traskar runt bland berg av sten och grus, där lastbilar kör runt på en mark som nu är rena lervällingen. Vi tittar och känner, jämför med biten betong och tar prover. Vi hittar rätt kulör, men stenen är för stor...


Vid samtal på kundtjänst får vi reda på att just den kulör och storlek som jag önskar, nog kan fixas via specialleverans från en täkt utanför Ystad. Kommer att kosta något extra, men känns inte som något överpris. Underbart! Nu hem och jämföra våra prover, vänta tills de torkat och sedan ta beslut. Ja, och sedan kontrollmäta igen inför beställning. Livet leker!

Ny dag! Igår mätte jag och gjorde beräkningar. Ringde och beställde. Leverans kommer att ske i veckan. Idag kommer de att ringa besked om pris. Hoppas att allt blir OK. I eftermiddag ska vi gräva färdigt gångarna. Snälla, låt det inte regna...

Lägga grus och sten Inledde arbetet i arla morgonstund: Ingen tid att förlora! Leverans från Malmö Grusterminal (fantastiska, rekommenderas varmt) gick helt enligt plan. Först lägga så kallat bärlager på markduken. Materialet var tungt, så det var en del slit och släp.

Sedan dags för det roliga: Att lägga själva singeln! Resultatet? I mitt tycke blev det riktigt bra. Stenen matchar betongen perfekt i kulör och storleken känns också bra.


Kanter Efter mycket funderande och en hel del goda råd, så beslutade jag mig för att ha mjuka kanter, dvs nästan inga kanter alls. Detta förutom i mötet med gräsmattan, där jag nog gör en enkel övergång med stenar. Men annars så har jag endast klippt duken och hoppas att växterna sedan kommer att skapa mjuka övergångar.





Att förvandla en skräphörna till mysdito

Det gamla murkna planket doldes av frodig murgröna. Den flitiga klättraren täckte även in stora delen av den murade väggen samt marken nedanför. Marken var en liten kulle och jag förmodar att tidigare ägare använt platsen som skräphörna. Läget var halvskugga under det gamla krokiga äppleträdet.
Röja platsen Jag anlitade hjälp för att röja platsen. Murgrönan var seg och dess rötter var minst sagt svårbearbetade. Så småningom skymtade vi det som murgrönan dolt. Ingen vacker syn!
Laga murade väggar Den murade väggen, baksidan till en grannes uthus, behövde lagas. Detta gjordes.

Planket som gränsar till en annan granne behövde rivas och byggas upp på nytt. Här uppstod ett dilemma då grannen utan samråd plötsligt byggt ett plank i sin egen smak. Planket som nu stod var snickrat i omålat tryckimpregnerat trä och med rätt stora springor. "Min" snickare föreslog då att jag på min sida skulle bygga ett eget plank - naturligtvis - i samma höjd som grannens. Sagt och gjort. Planket byggdes tätt och vitmålades. Nu hängde det ihop med såväl den murade väggen och med den baksida på ett uthus som också bildar tomtgräns. 
Marken bestod, förutom av en del gammalt skräp, av jord. Det visade sig vara bra matjord som flyttades till köksträdgården. Nu hade platsen förvandlats till en plan yta och kändes mycket större. Jag ville ha en stenlagd uteplats under trädet. Jag ritade formen som dels följde väggarnas kanter och dels var rund och mjuk i gränsen mot trädet och rabatter.
Gammal smågatsten Det är ett gammalt hus och en gammal trädgård. Jag ville att stenen skulle kännas som den alltid legat just där. Letade och letade. Till slut fann jag vad jag sökte på Blocket. Så kom då - till slut - stenen på plats.
Väggarna Jag har planterat rosor, som håller på att klä de vita väggarna, som i mitt tycke lyser alltför skarpt och naket utan växtbeklädnad.
Kommentar 2012: Jag hade först tänkt bygga spaljéer, men har istället valt att med spik och snöre fästa grenarna mot mur och plank. På så vis följer jag växternas form och undviker fler linjer och rutor. Nu har  rosorna börjat klättra över från vägg till träd, så att det nästan bildats en koja.

Uggleplatsen Resultatet blev - vad som senare har kommit att kallas - Uggleplatsen, pga den lilla ugglan i trädet. En favorithörna i trädgården. Den har sedan kommit att få "sjöutsikt" mot den - ännu icke färdiggjorda dammen. 
Till platsen kommer man ifall man går genom köksträdgården eller via de trampstenar som finns i dammen.



Att bygga en pergola

Utrymmet längst med muren mellan uteplatsen under tak och köksträdgården användes nästan inte, förutom som avställningsplats för sådant som är på väg någon annanstans. Det är gammal betongplatta på marken. Stockrosor tränger upp mellan sprickorna. På andra sidan muren är ett högre flerfamiljshus. Det känns lite som det huset med dess upphöjda altan ligger mycket nära, min plats behöver mer insynskydd för att det ska kännas mysigt. En pergola, täckt med växter, skulle skapa de väggar och tak som platsen behöver.
Marken Jag tycker om den gamla betongplattan. Den löper vidare in i uteplatsen under tak och sedan till området framför huset. Jag låter det vara som det är.
Pergolan Ritningen jag gör kommer inte att stämma helt överens med vad snickaren sedan levererar. Lite irriterande, jag borde ha varit på plats. Nåväl, jag försöker bortse från detta och tänka att när den väl blir klädd med växter så kommer de där "felen" inte att synas. Pergolan snickras alltså av snickare. Tanken är att den blir en fortsättning på uteplatsen under tak, den får alltså samma djup och lutning av taket som den. Jag målar träet i grön linoljefärg. Det är varmt i solen, pust.

Hur möblera pergolan? I somras stod där - för det mesta - ett gammalt trädgårdsbord och några stolar.
Jag funderar lite på att platsbygga en bänk som löper längs med muren. Antingen mura eller snickra. Bänken skulle fungera både som sittplatser och avställning. Eventuellt förvaring under bänk, kanske en plats där jag kan ha lerkrukor? Eventuellt skulle bänken kunna löpa in även under uteplatsen under tak. Kanske göra den djupare där, liksom soffa/säng?
Jag funderar också på att platsbygga ett grövre bord, som kan stå ute hela året under pergolan. Skulle kunna vara både arbetsbord och matbord. Låta träet slitas av väder och vind.
Men frågan är: Vill jag bygga bort platsens flexibilitet?






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...