lördag 23 augusti 2014

Ögonblick

Det är en annan luft nu, ett annat ljus nu. Men det som är varar inte länge, strax växlar sol med moln, plötsliga regnskurar ersätts med stunder då solglasögonen tas på igen. För att en stund senare känna vindens kyla och sträcka mig efter en jacka. Himlen bjuder än fler droppar och jag är glad att de nymålade borden står under tak. Mindre glad blir jag då jag nu på morgonen noterar att en av de gamla korgstolarna med kuddar och allt stått ute under nattens åska och regn. Morgonkaffe, jag bläddrar bland bilder.

Häromdagen, delar av trädgården ligger plötsligt i ett magiskt skimmer medan annat vilar i mörker. En vit anisisop  - Agastache foeniculum - lyser tillsammans med salviorna bland örterna. 

Ljuset vandrar och låter nu rosenflockeln - Eupatorium 'Atropurpureum' - framför ligusterhäcken vara med i leken tillsammans med den rosa blodtoppen - Sanguisorba officinalis 'Blackthorn'.

En annan vinkel, ett annat ögonblick. Lavendelrundeln, som nyss mestadels låg i skugga, skimrar nu. I förgrunden den mörkt vinröda blodtoppen - Sanguisorba officinalis. I bakgrunden klättrar kaprifolen i rosenhäcken.

Varde ljus! Jag ser hur den vita hängpimpinellen - Sanguisorba tenuifolia 'Stand Up Comedian' dansar på hög höjd. Enligt uppgift ska den bli sisådär mellan en och en halv meter till två i höjd. Min når nog tre meter nu. I förgrunden den ryska salvian - Perovskia atriplicifolia 'Litte Spire'. Fortfarande ligger det mesta av rosenhäcken och det som döljer sig där bakom i mörk skugga.

Det bjuds skiftande väderlek, de vita molnen ersätts snart av grå. Det börjar mullra så smått.

Fånga dagen blir till fånga stunden, eller snarare stunderna. De där ögonblicken vi bjuds på, för strax flyger duvan sin väg och jag rusar in för att ta skydd mot regnet.
15 kommentarer:

 1. Fint det är i din trädgård nu,gillar speciellt alla dina Sanguisorber. Mellan regnskurarna förstås:-) kram Sophia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, som du vet... sanguisorborna återkommer jag till och om och om igen.. =o)
   kram
   Katarina

   Radera
 2. Jeg kjenner på høsten selv om det ennå er august og formelt sett sommer. Den flotte sommeren har gjort at nærmest all blomstring er over hos meg, så nå er det tid for å spa opp stauder, dele og fjerne rotugress. Merkelig å begynne å planlegge neste vår så tidlig, men litt fint også. Skal i hvertfall planlegge mer høstblomstring! Nydelig hos deg!
  hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Den soliga och varma sommaren vi haft gör kanske att dessa lägre temperaturer känns som höst, även om - som du skriver - vi är i sommarmånaden augusti. Även mina tankar går till nästa säsong, förändringar väntar på ett spadtag, kompletteringar ska göras... Vilken sommar vi har haft (och har =oP) !
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. De ovärderliga ögonblicken när en halvt anonym vän i landet plötsligt hamnar i rampljuset och får stråla några minuter innan solen vandrar vidare. De är minuter som gör så gott i bröstet och ligger kvar som en värmande boll hela vintern.
  Dina blodtoppar är fantastiskt vackra. Är så glad för den jag fick av dig. Den har vuxit sig stor i perennlisten runt köksträdgården väl skyddad från vassa små hönsnäbbar och sprättglada fötter. Står lite för skuggigt men ska få ett bättre utrymme snart.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så! Plötsligt lyste anisisopen, en självsådd som hamnat fel, men just i stunden så rätt... Roligt att blodtoppen växt till sig. Tyvärr verkar inte de andra sorterna vara lika lätta att flerfaldiga, men ska försöka i år igen. Kanske, kanske...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Tack för inspirationen! Vilken tur att du skrivit så mycket om Sanguisorba, tack vare det är det nu flera olika planterade här hemma. Små i år, men förhoppningsvis större nästa år.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, roligt att kunna inspirera.
   Ja, och spännande att följa utvecklingen av dina, har säkert hänt en del nästa år.
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...