söndag 30 oktober 2011

Fröbibban

Jag skickar fröer till AoT's fröbibba. Ett fantastiskt projekt, där forumister delar fröer med varandra. I dagarna kommer frökatalogen - över 1000 frökällor! - som ska gås igenom och sedan skicka önskelista.
Mitt bidrag är blygsamt. Liten trädgård är kanske detsamma som litet bidrag, men också att en hel del av mina frögivande växter inte rättar sig efter fröbibbans deadline, utan fortsätter som om det vore tidig höst. Nåväl, ett litet bidrag är iallafall något.
Ja, och naturligtvis är det inte säkert att alla frön kommer att återspegla sin moderplanta, men, vem vet, det kanske till och med blir något ännu bättre. Jag har lämnat följande till fröbibban:

Bilderna är uppklickbara!


Penstemon Ovatus - Hjärtpenstemon
Moderplanta från Slottsträdgården i Malmö. Lätt att fröså. Jag har själv fått fram flera exemplar som återspeglat originalet väl. Jag har den lite här och var i trädgården, den nedre bilden visar några i min lavendelrundel. Det finns ytterligare frön från denna ifall någon är intresserad.

Semiaquilegia ecalcarata - Dockakleja
Också inhandlad på Slottsträdgården i Malmö. Planterade en del frön tidigare i somras och de har grott bra. Det finns ytterligare frön från denna ifall någon är intresserad.

Echinacea Purpurea Mix - Röd Rudbeckia Mix
Dessa står nära varandra i trädgården, så vet ju inte riktigt vad fröna kommer att ge... Det finns ytterligare frön från denna ifall någon är intresserad.

Iris Sibirica - Strandiris
Denna iris har en blå färg som påminner om slitna jeans. Underbart vacker. Blev endast två portioner till bibban i år, men kanske fler nästa ifall intresse finns.

Aquiegia vulgaris - Akleja (låg)
Denna låga akleja är väldigt fin i framkanten av rabatten. Aklejan fanns i trädgården när jag flyttade hit (gammal trädgård). Vet ju inte vad det blir, för i närheten finns flera andra aklejor. Det finns ytterligare frön från denna ifall någon är intresserad.

Aquiegia vulgaris - Akleja
Denna akleja (hög) är verkligen blå i färgen, dvs inte så mycket lila ton alls. Den står rätt långt ifrån andra aklejor. Det finns ytterligare frön från denna ifall någon är intresserad.

Aquiegia vulgaris - Akleja
Underbart vacker akleja (hög) som snirklar sig i min rosenrabatt. Rätt nära finns andra aklejor. Vet inte vad fröna kommer att ge... Det finns ytterligare frön från denna ifall någon är intresserad.

Tellima grandiflora - Anagramsbräcka
En favorit. Lågmäld, men ger mycket. Tyvärr har jag ingen bra bild. Det finns ytterligare frön från denna ifall någon är intresserad.

Aconitum napellus Album - Vit stormhatt
Riktigt vit i färgen. Väldigt fin. Minns inte säkert, men tror nästan att den kan vara ett resultat från frön från bibban.

Veronica Spicata L - Låg axveronica
Inköpte en planta i våras på Slottsträdgården i Malmö. Inte testat att så själv, men ska. Det finns ytterligare frön från denna ifall någon är intresserad.

2 kommentarer:

 1. Hej! Vilka vackra bilder du tar! Jag har tillbringat en god stund bland dem nu, och jag kommer titta in till dig flera gånger i vinter!
  Jag deltar också i fröbibban i år, och jag kommer säkert vara aspirant på din vita Aconitum. Nu har inte mina tidigare försök att så Aconitum varit särskilt lyckosamma, har du några tips?
  Hälsningar Maria i Torshälla

  SvaraRadera
 2. Maria i T - Tack tack =o)

  Fröbibbekatalogen kom... och precis då var jag tvungen att samla tankarna för två kursdagar i Jönköping. Men nu, hemkommen, så kan jag ju öppna den. OJ!!

  Hur sådde jag Aconitum? Hm.. minns inte något särskilt. Borde ju föra logg egentligen. Nåväl, äkta stormhatt ska (enl Impecta) sås så här: "Odling: Sås inomhus. Täck med ett tunt lager grus eller perlit. Efter en månad placeras sådden kallt (-5°C) ca en månad. Därefter utomhus i skuggläge. Kan även sås sep-nov utomhus eller i kallväxthus eller kallbänk. Täck gärna sådden med snö." Jag vet att jag ibland sår en del av fröerna inomhus på våren i pluggboxar och liknande, men att jag ibland testar att ta lite av fröna och så krukor/friland utomhus, så att de får uppleva vinter. Kan vara ett sådant frö som grott. Jag har bara lyckats få fram en planta. Än så länge. Lycka till!

  SvaraRadera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...