söndag 4 september 2011

Topp toppitoppi topp topp...

Nja, riktigt så gick väl inte Thore Skogmans låt, men hade han mött en Blodtopp, så hade han nog skrivit en hyllningssång. Tror jag.

Blodtopp & Pimpinell - Favoriter i trädgården! Bekantskapen inleddes med den vanliga Sanguisorba Officinalis - Blodtoppen - för flera år sedan. Mötte den på Åbergs och föll handlöst. Fortsätter att falla än. Nu är plantan stor och dominerar i slutet av sommaren en del av örtagården. Frösådda plantor har getts plats på olika ställen i trädgården och även blivit gåvor till andra. Jag har även en lägre variant av denna vanliga. Den är mer kompakt i växtsättet. Vet inte namnet på den låga.
Sanguisorba Officinalis 
Sanguisorba Officinalis
Blodtoppen möter andra växter med självklarhet. I augusti och september är dess storhetstid. Då lyser det mörkt röda i mötet med såväl himmel som annat växande i örtagården och andra planteringar. Olika väderlek ger olika intryck. Blev många bilder. =o)
Full sol i örtagården
Mulet
Blåsigt
Möte med Perovskia
Möte med Eucaplytus
Möte med Rosa Glauca
Senare under hösten blir den varmt brun. Småfåglarna gungar medan de äter de mogna fröna. Tyvärr ingen bild på fröställningarna, men hoppas bilden visar hur vackert det varmt bruna är mot det svalt grågröna...
Senhöst
Nya i trädgården är Sanguisorba Officinalis 'Blackthorn', Sanguisorba Tenuifolia 'Stand Up Comedian',  Sanguisorba Obtusa och Sanguisorba Menziesii. Här har jag lånat bilder från andra, då mina plantor än så länge inte är riktigt etablerade.
Sanguisorba Menziesii
Bild hämtad från www.mathildestien.dk
Sanuisorba Officinalis 'Blackthorn'
Bild hämtad från www.mathildestien.dk
Sanguisorba Tenuifolia 'Stand Up Comedian'
Bild hämtad från www.mathildestien.dk
Sanguisorba obtusa
Bild hämtad från Wikipedia
Det finns ju flera sorter. Hade så gärna besökt Caroline Mathildestiens Staudeplantskole någon gång. Mött (och handlat av =o) henne på Garden Living i Hilleröd, och hon har ett lockande sortiment (och även inspirerande bilder). Tyvärr skickar hon inte till Sverige. Men hon sa att hon gärna öppnar plantskolan efter överenskommelse. Ja, så om vi samlar ihop oss några stycken, så borde vi väl kunna förverkliga detta!

Apropå rubriken.. ja, varför inte lite Dag Vag?  MUSIK!7 kommentarer:

 1. Jag älskar den jag med! Har den i min höstrabatt med flox, echinacea, rosenflockel mm mm. Satte rosa Sanguisorbia i den rabatten fast på ett annat ställe idag faktiskt, och så har jag en vit, nyköpt den med. Undrar föresten om inte den kompaktare blodtoppen heter Tanna eller ngt liknande.
  /Harvey

  SvaraRadera
 2. Vad heter den rosa och vita du har? Ja, och jag känner igen det där med Tanna, stor säkerhet att det är sådan jag har. Har även rosenflockel och echinacea som sällskap. Flox.. intressant! Vilken? (Har inte en enda! Lider alltså av floxbrist, och det är nog allvarligt.. =o)

  SvaraRadera
 3. Gissa vad jag köpte i Alnarp idag!?
  Just precis - två blodtoppar. =0)

  SvaraRadera
 4. Pernilla - Så härligt! Gratulerar till verkliga fynd!!! Ja, välkommen till "the topp toppitoppi topp-topp club" =o)

  SvaraRadera
 5. Gode billeder.
  Mange smukke blomster.
  Tak for kigget.

  SvaraRadera
 6. Jag har en del men den där Sanuisorba Officinalis 'Blackthorn' väckte liite ha-begär:)Sanguisorba Tenuifolia 'Stand Up Comedian'köpte jag av Owe J i sommar.
  Ha det gott!!

  SvaraRadera
 7. Tack för era kommentarer! Härligt att inte "prata på" alldeles ensam. =o)

  SvaraRadera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...