söndag 18 mars 2012

Min jakt på iris

I AoT's forum lockar Lotta (m fl) med vackra irisar, framförallt sibiricor. Tycker de är de vackraste, mer gracila och lågmälda än exempelvis trädgårdsirisarna. Hursomhelst, trädgårdens behov av fler irisar uppdagas. Inser ju att det är stort, kanske inte akut, men nästintill. Dags att inventera och sedan börja kolla runt.

Vad har jag idag?

Tidig vår

Häromdagen slog några regnbågsirisar ut, närmare bestämt Iris Reticulata 'Katharine Hodgkin'. De kan tyckas bleka och intetsägande så där i den skarpa vårsolen och kanske speciellt mot den bruna marken. Nu placerad nära den ofärdiga dammkanten, de skulle nog vinna på en annan bakgrund, kanske något grönt eller sten. Kanske något skuggigare läge? Skulle den trivas med det?
 
Då jag ändå är i området vid dammen, här en bild på små blå våririsar Iris retigulata, som snart kommer att slå ut nedanför päronträdet.
De är något mildare än den rätt skarpt - och nästan självlysande - blå våririsen som finns i grusplanteringen och som slog ut för några dagar sedan.


Tidig sommar

Jag har en trädgårdsiris, Iris Germanica, som blommar i slutet av maj. Jag är inte helt "såld" på de stora irisarna och tyckte att denna blev för bombastisk där den tidigare stod. Nu flyttad till ett annat läge, ja, så får väl se...
Nu till favoriterna, strandirisarna, Iris sibirica. Några blå, som i visst ljus går över mot det lila hållet, inhandlade på växtloppisar.
Sedan den jeansblå fantastiskt vackra, som jag först trodde var ett loppisfynd, men nu är jag nästan säker på att det är ett reafynd från Plantagen. Letar febrilt efter namnlappen... Har några stycken av den och har tagit frön, ska bli kul att se om det blir något liknande ifall nu sådden lyckas.
Iris Sanguinea 'Snow Queen' - Violiris, är också reafynd från Plantagen. 

Tror det är det hela, att jag inte glömt något. Men vet inte säkert, ska inventera mer noga när de behagar visa sig. Nu är strand- och violirisarna fortfarande gömda därunder marken. Så också trädgårdsirisen.


Vad önskar jag? Köpställen?

Dags att börja sammanställa den där listan där jag önskar, sedan beställa och - om jag har tur - så småningom plantera =o). Jag kollar i AoT-trådar och går in på köpställen såsom Tamberg, Eurobulb, Pionexperten och nu nyss - helt oemotståndliga - Cayeux. Jag antecknar och sparar en del länkar under avsnittet om irisar på min sida om växter, se länken min växtsida. Det får ta lite tid, för det handlar såväl om att välja som att välja bort. Trädgården är liten. Likaså har plånboken sina begränsningar. Där är några jag så gärna skulle vilja ha, exempelvis Mrs Rowe och Harmony Hill. Finns fler...

Har ni tips på köpställen, goda och/eller mindre goda erfarenheter, annat värdefullt i min "jakt på iris" - jag tar tacksamt emot.

2 kommentarer:

 1. Gillar också irisar. De där blå var stiliga!

  Tänk en sådan plånbok har jag också råkat köpa!
  Man kunde ju ha valt en som var mera flexibel!
  ;-D

  SvaraRadera
 2. Åh, en till som råkat köpa fel! Tror att vi är många... =oP

  SvaraRadera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...