måndag 31 december 2012

Gott Nytt År!

Snart slut på det ena och det andra tar sin början. Så fort den går. Tiden. Nåväl, vad hände då i trädgården 2012? Bläddrar i inläggen och plockar bland bilderna. Inser att det blir svårt att välja, så försöker gå metodiskt till väga. Måste bara finna Metoden för detta. Aha! Om jag tar det sista inlägget i varje månad och så väljer jag en bild från det. Blir ju bra. Slumpen får styra urvalet. Spännande... vad kommer jag att se?

Januari
Ett inlägg om när pergolan byggdes. En återblick som får mig att minnas sommarvärmen, den gassande solen som stekte medan jag målade med grön linoljefärg. Pergolan blev nu inte riktigt som den skulle bli enligt min skiss, den blev tyngre i sin konstruktion än vad som var min avsikt. Nåväl, när det gröna täcker, tänker jag, så blir det nog ändå ett fint grönt rum.

Februari
Även denna vintermånad ägnas åt minnen från den gångna sommaren. Jag har börjat kartlägga trädgårdens olika miljöer och försöker namnge växterna. Bilden visar grusplanteringen med låg axveronica (Veronica spicata L), strandglim (Silene uniflora) - som är så fin och tacksam! - samt anas fröställningar från den skira dockaklejan (Semiaquilegia ecalcarata). 

Mars
Vårlikt med solsken och tvätt som hänger på tork. Här vill man ju gärna vara. En kopp kaffe, en filt. Fick bli två bilder. Bara hunnit till mars och har redan frångått Metoden. Hihi.. hur ska det gå?

April
I dammens närhet lyser kungsängsliljorna. Många eftertraktar de helt vita, men jag är nog mest förtjust i dessa röda med sitt vackar mönster. Metoden har ändrats, dvs utvecklats. Det är numera helt OK att välja mer än en bild per månad, bara jag håller mig inom inlägget och inte går helt överstyr. Den andra bilden visar några sippor vid uteplatsen som ligger i anslutning till dammen. Fortfarande ses varje växt, varje liten blomma, som ett mirakel. Det lilla och lågmälda kommer till sin rätt under våren.

Maj
Jag är i grusträdgården och lägger småsten för att kanta lavendelrundeln och dess möte med singelgången. Nu börjar trädgården bli frodig. Ja, och det börjar bli svårt att välja, eller rättare sagt välja bort, bilder som bland annat visar pioner, köksodling och bladverk. Nåväl, en tulpan fick komma med.


Juni
Blev riktigt glad då Metoden låter mig hamna hos purpursporren. En ny bekantskap, en ny favorit. Fullständigt namn är Linaria purpurea 'Canon J. Went' Kan hända att jag har fröer ifall någon så önskar.


Juli
Oj, ett inlägg med många bilder, hur sjutton ska jag bara välja några få bilder här. Men måste jag ju. För annars blir ju detta inlägg alltför långt och svårt att hantera. Väl? Väljer tre, nej fyra. Hade kunnat bli fler... (Rosen heter Charles de Mills ifall någon undrar.)


Augusti
Hoppas på ett inlägg som är sparsmakat och bara bjuder en, eller kanske två, bilder. Nu ska vi se... Pelargoner vid husväggen! Här finns flera bilder, men det får bli två. Närbilden visar den storblommande pelargonen Pelargonium tetragonum. En cool pelargon...


September
Lökar och planeringen av en narcissäng. Lådorna från Holland har kommit. Att lökar kan vara så tunga! I inlägget redogör jag noga för vilka sorter som levererats och de olika narcisserna. Två bilder.


Oktober
En promenad nere vid Sibbarp blev till ett inlägg med framförallt bilder på fåglar. Inte så mycket trädgård alltså, men lek med kameran.


November
En del lökar har planterats. Bara en bild så mitt val blir enkelt. Det är lökar som planterats i korgar, som ställts i köksträdgårdens pallkragar i väntan på våren. Det gröna? Grönkål.

December
Att utgå från månadens sista inlägg innebär ju att jag i detta inlägg utgår från just detta inlägg. Liksom. Om jag ska följa Metoden. Här behövs ett annorlunda angreppssätt! Jag tar istället förra årets december och dess första inlägg. Vad blir det?
Blodtopp! Sanguisorba officinalis. Vilken tur! Var ju på vippen att det blivit en "årskrönika" utan denna favorit. Hu! 

Blev då urvalet representativt för året som snart gått? Nja, inte riktigt. Men det blev ändå några bilder som får mig att minnas och att längta efter att ett nytt år tar sin början. Ett år där de första månaderna gärna går rätt fort för att sedan, då den skånska vintern behagar bjuda in våren, dra ner på tempot igen. 

Visst blev den sista bilden lite lik ett fyrverkeri? 
Så passande en dag som denna! 

GOTT NYTT ÅR!!!!4 kommentarer:

 1. Underbara bilder! Gott nytt år önskar jag dig!

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt bilder, som jag ska återvända till när jag får mera tid!

  Kram och välgångsönskningar inför det nya året!

  Märit

  SvaraRadera
 3. Åh, Linaria purpurea 'Canon J. Went var helt bedårande! Är den svår att så eller gror den lätt?
  God fortsättning!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 4. Tack tack!
  Det var roligt att låta slumpen, hm "Metoden", välja bilder. Blev som det blev. Och bilderna väcker minnen och längtan efter att ett härligt trädgårdsår tar sin början snart är stor såhär på det nya årets allra första dag.

  Purpursporren gror lätt, sprider sig en del i trädgården med småplantor, men inte farligt, tycker jag. Vet att jag har plockat frön, men är lite osäker på om de är OK efter att ha stått ute i oväder. Hélena - om jag har och du vill ha, så skickar jag gärna. Vill du att jag ska kolla? Jag gör det gärna.

  God fortsättning!

  kram
  Katarina

  SvaraRadera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...