onsdag 13 november 2013

Att tala är silver...

November. En hel del gråvädersdagar med regn och rusk, men också soliga dagar, som idag. Trädgården är lite rufsig och tagen av den senaste tidens oväder. Vad fångar min blick? Vad välja som månadens favorit i november?

Jag kan ju inte välja desamma som jag valde förra månaden. Och förra. Nej, hur skulle det se ut? Ni skulle förmodligen sucka och stöna, himla med ögonen och tänka att den här gröna sidan är en sida att fortsättningsvis undvika. Detta vill jag ju inte riskera. Jag väljer således inte det jag tidigare valt, utan väljer något annat. Just det. Nu är det bestämt.

Kikar runt i trädgården och stannar upp en stund. Bläddrar bland de bilder jag tog tidigare idag och i måndags. Då sken solen. Jag fångas av allt som glittrar i silver, det är kalla toner av grått och grönt. Kanske med lite blått ibland. Om nu att tala är silver så är ju dessa verkligen några som talar både med varandra och andra. De liksom sjunger i kör, så svårt att välja den ena framför den andra. Nej, jag väljer helt enkelt att november månads favorit/er är de bland örterna som glittrar i:

Silver

Om nu någon tycker att jag inte följer reglerna så kan det ju stämma. Men det är isåfall inte mitt fel, utan reglernas. För att tillgodose den som kanske ändå tänker och tycker så, låt mig börja med en endaste en och så säger vi - om ni nu vill det - att just denna är den där enda växten som valts. Jag väljer: Salvia officinalis - Salvia.

Det är den vanliga salvian, inga konstigheter. Vad jag förstår kallas den också trädgårdssalvia, kryddsalvia och äkta salvia. Bland annat. Den ser frodig ut där den står där i kryddlandet, kräver inte mycket pyssel och är generös i sitt sätt.

Nu kan du sluta läsa! Du som vill att endaste en skulle väljas. Vi säger adjö nu. Hej då! På återseende! Ja, och skriv gärna en snäll kommentar, så blir jag glad.

Nu kan du fortsätta läsa! Du som är lite som jag och tänker att valet kan omfatta flera samlade utifrån något gemensamt. Här handlar det om silver, vilka fler glittrar därute nu? Min blick kan inte undgå Perovskia atriplicifolia 'Little Spire' - Rysk salvia:

Strax intill står den underbara Teucrium betonicum - Madeira Gamander (Madeira Sage Gamander) fortfarande i sin kruka. Den ska snart flytta in i tvättstugan, men får stå ute så länge vädret är milt. Hur den ser ut tidigare under säsongen? Se här. Den har verkligen växt i år efter att ha flyttat hit som en rätt liten planta fyndad på växtloppis på Alnarp. Det var förra året i september. Övervintrade i tvättstugan, planterade den i större kruka i våras och så fick den flytta ut till sitt nya hem i örtagården. Det är ett vackert bladverk som ser ut så här nu:

Lavendelrundeln står strax intill örtplanteringen. Det är nu inget lila kvar här, utan allt är silver och grågrönt.

Men det där är ju inte riktigt sant. Bland allt silver finns det bruna och brända med och leker. Ibland bara som några löv.

Ibland är det annat som står för de varma tonerna...

Här är det framförallt Sanguisorba officinalis - Blodtoppen som står för det varma.

De är ju vackra de där, men jag har ju bestämt mig för att inte lyfta fram dem här. Det vore lite pinsamt om jag skulle återkomma till dem när jag nu sjungit dess lov både i september och oktober. Kan ju verka lite trångsynt och fantasilöst. Dessutom har jag i detta inläggs början beslutat att.. Nej! Jag kan ju verka vara totalt utan karaktär och principer, som jag vore helt gränsöverskridande och smått galen. Eller kanske förändringsbenägen, flexibel och något annat lite fint. Eller inte. Eller... Att tala är silver, att tiga är guld. En bild säger mer än tusen ord. En talande tystnad ljuder...

Förlåt!


För fler inlägg på temat Månadens favoritväxt i november, klicka HÄR!
4 kommentarer:

 1. Så mycket fint i din novemberträdgård. Tänk att det finns så mycket fint fortfarande att det är svårt att välja.

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, fortfarande mildväder, t o m en del blommande därute. Känns inte som mitten av november.
   kram
   /Katarina

   Radera
 2. Du är förlåten.
  Jag tänkte för mig själv. Snart kommer nog blodtoppen. Och det gjorde den ju! Haha - du är rolig :)

  Och perovskia. Vad säger man annat än wow? Jag köpte en planta förr-förra-året. Blev kär. Nu har den frösått sig och jag har många småplantor. Så många att de faktiskt räckte till en plantering jag gjorde nu i höstas. En "häck" på husets framsida. Ska bli kul att se hur det tar sig.

  Ha det fint i din guldgruva!
  Kram Tamara

  SvaraRadera
  Svar
  1. TACK!
   Det behövde jag... förlåtelsen. Visste ju att jag gick över flera gränser, tjatig som få och var allmänt ja.. kanske inte som man ska helt enkelt.
   Perovskian är underbar. Min är något mindre o kompaktare än "den vanliga". Låter helt fantastiskt med en "häck", blir som ett blå-lila-silvrigt hav...
   Ha det gott du också!
   kram
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...