onsdag 25 januari 2017

Gråväder. Stundom sol.

Gråväder. Stundom sol. Mildväder, även om det kan vara ruggigt kallt ibland. Fuktig kyla är annorlunda än torr. Häromdagen nere på Sibbarp. Kaffe utomhus är annorlunda än inomhus. Gråväder, som sagt.

Igår. Nu på Ribban, en annan del av Malmö. Också hav, Öresund. En liten stund av ljus. Inte sken, men ändå något som lät stråna bli till guld. Det är vackert när det varma och kalla möts. Toner av grått, blått och kanske grönt tillsammans det brända. Det tunga tillsammans med det lätta.

Jag vill gärna se mer sådant i min egen trädgård. Här dansar blodtoppen - Sanguisorba officinalis - i januarisolen.

Lavendeln. Så glad att jag låter den stå hela hösten och vintern. Klipper inte förrän under våren.

Jag rensar bort vinterlandskapet, som prytt det runda bordet. Bär ut krukan - den låga urnan (när blir en kruka en urna och tvärtom?) från tvättstugan. Vill inte att keramiken ska frysa sönder, men så länge temperaturerna är så här bör den kunna stå ute. Den rostiga korgen får fortsätta att fungera som skyddande bur mot fåglarnas ivriga fötter och näbbar som rör runt. Vattnar. Det är första gången jag vattnar utomhus i år. En syssla som kan suckas över under högsommaren. Nu glädjerik.

Tanken - förhoppningen - är att kattfoten ska täcka ytan och bli till en liten matta. Minns inte om det är röd eller vit kattfot jag planterat, men tror att det blir röda blommar. Alltså Antennaria dioica 'Rubra'.

Det är roligt att se hur korgen skapar mönster och möter såväl krukans innehåll som husets tegelvägg. Keramikens yta språkar väl med de grå bladen och korgens rost. Varmt och kallt. Tungt och lätt.

Fortfarande bara januari. Är det vår? Flera tecken på det visar sig nu. På fälten nere vid havet kläs gräsmattorna med malen tång (och annat?). Använder du tång som material för gödning? (Jodå, det är Turning Torso som skymtar där i bakgrunden.)

I trädgården visar kärleksörter och aklejor grönt.

 En av julrosorna har kommit längre än andra, den står skyddat i ett av trädgårdens hörn.

Det är härligt med alla vårtecken. Men också oroande: Tänk om kylan kommer?!?! Ja, och tänk om kylan inte kommer... Om vintern uteblir, om vi inte får den där riktiga kölden som håller en del skadedjur och annat i schack. Rent globalt... Glädje blandas med oro. Bara januari än. Kanske blir februari en vintermånad? Jag vet inte. Ingen vet. 

Vintergäcken lyser gula, de blir allt fler...

Den endaste ena, den unika i sitt slag. Sensationen övergår att bli en självklarhet. Märkligt. Nåväl, just vintergäcken klarar det mesta av väderlek. Detta är skönt att veta, tro, i en tid som rymmer mycket undran. Förundran.6 kommentarer:

 1. Helt makalöst att vintergäcken lyser upp tillvaron alla redan hos dig. Här räknar jag med att det kommer att bli rejäl vinter innan man vågar hoppas på vår. Vi kan ha värsta vargavintern in i mars.
  Som alltid så fina bilder och tittar jag ordentligt på stenarna ser jag hela regnbågen representerad, bara lite dovare.
  Bra idé att sätta kattfot i urna. Det gillar den säkert om det inte blir för blött. Här växer den mellan gatstenarna på solsidan och det är jag så glad för.
  Allt gott och kram
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack!
   Vintergäcken brukar komma i skiftet januari-februari, så lite tidigare än vanligt, men ändå inte osannolikt... Går tillbaka till stenarna, nu ser jag också, tack! Ja, och kattfoten, har en del "på markplan också". Mjukt att ligga på, tycker Viggo...
   Ha det gott!
   kram
   /Katarina

   Radera
 2. Tänk att vårtecknen redan är så många hos dig! Blir glad att se små gula solar på bild. :)
  Räknar med minst en släng vinter till innan det blir vår...
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst blir man glad av de små gula... Lyser även i gråväder, som idag.
   Tror också det blir mer av vinter innan våren kommer "på riktigt"... Så ber växterna att vänta, men vet inte om de lyssnar.
   kram
   /Katarina

   Radera
 3. Härliga små vårtecken! Jo det blir väl en köldknäpp till i februari, förstås...
  Vackra bilder du bjuder på, önskar dig en skön fredag!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Tror också på en köldknäpp... Men hoppas att mars blir en riktig vårmånad, men sådant kan man aldrig veta.
   Så blev fredag söndag... Ha det riktigt gott!
   kram
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...