tisdag 30 maj 2017

Att lämna den egna trädgården för... Chelsea

Jag tvekar litegrann. Ska jag verkligen lämna trädgården nu när blåregnets alla knoppar närsomhelst slår ut? 

Det är en händelserik tid. Nyss blommande stjärnhyacinten - Camassia leichtlinii 'Caerulea' - på det mest storslagna vis.

Vid dammen brunnävor - Geranium phaeum, humleblomster - Geum rivale - och storfryle - Luzula sylvatica - tillsammans med överblommade kungsängsliljor - Fritillaria meleagris.

Nu inleder bergklinten - Centaurea montana 'Black Sprite' sin blomning. Många många knoppar, som kommer att slå ut i värmen som kommit.

Ja, och allt som behöver göras. Exempelvis de många växter som väntar på att planteras. Här nya fynd, bland annat ranunkelsippa - Anemone palmata (lutea?).

Men... såklart att jag lämnar detta. London och Chelsea väntar! Jag har bara varit på utställningen en gång förr, då en tisdag och medlemsdag. Denna gång får det bli fredagen, en öppen dag. Det kommer att bli mycket folk, tänker jag före. Det kommer också att bli varmt.

Vi gör oss redo så att vi är vid entrén redan före insläppning, dvs en stund innan klockan åtta. Det är redan en del som köar, men strax är det fler människor bakom än framför oss. Stämningen är god. Vi får rådet att börja med utställningsträdgårdarna innan det blir alltför mycket besökare. Det är ett mycket gott råd, för några timmar senare råder stor trängsel just här. Då kan vi välja att strosa i den lummigare delen med små och konstnärliga trädgårdar. Här finns också en del försäljning. Ja, och möjlighet att fika. Vi slår oss ner.

Det är skönt med skuggan i värmen. Vi dricker lemonad med en fantastisk smak av citron, fläder och inslag av enbär. Som en gin o tonic utan alkohol. Lite bitter och syrlig, perfekt. När det blir dags att göra flädersaft ska jag försöka återskapa detta. 

Utställningsträdgårdarna då? Här finns en hel del artefakter, sådant som människor byggt och skapat av sten, trä och andra "döda" material. Ibland hamnar nästan växterna i bakgrunden, men inte alltid. Jag är mest intresserad av just växterna, vilka som visas och hur de möter varandra sinsemellan. Några exempel:

Jag har ännu inte hunnit sortera alla intryck och upplevelser. I ett annat inlägg blir det än fler bilder från utställningen och London. Men som avslutning underbar grönska i...

...Hyde Park. Detta andningshål och vilorum i storstaden. Härligt! Vad vore städerna utan sina parker? Apropå det...  Det är dags för Malmö Garden Show nu i helgen! Ses vi?
12 kommentarer:

 1. Vilka vackra utställningsträdgårdar och så mycket inspiration man kan få där antar jag. Själv har jag inte varit där, verkar vara väldigt mycket besökare och trångt men säker en upplevelse. Jag har svårt att lämna trädgården den här tiden men ibland har man inget alternativ. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det finns mycket att uppleva på Chelsea. Denna gången blev det en publik dag, så rätt mycket trängsel infann sig mitt på dagen. Rätt OK under morgontimmarna. Förra gången var det en tisdag, medlemsdag och - som jag minns det - mer lagom med besökare. Men visst är det svårt att lämna den egna täppan här och nu... Så mycket som händer!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Tusen tack för vackra bilder från Chelsea. Hoppas så att jag kommer dit igen. Blåregn, härligt. Tyvärr dog mitt, hade hoppats att det fanns något liv i den, så den fick stå kvar länge, men nu är den borta. Det var nog ett misslyckat projekt från början, men provar man inte, så vet man inte.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du följde med på turen =o)) Ja, och hoppas du får tillfälle att besöka Chelsea igen. Ibland fungerar inte växterna, trivs inte på platsen. Varför? Ja, ibland vet vi. Fukten, torkan, kylan, värmen... Ibland behöver vi försöka igen och kanske lyckas...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Malmö Garden show låter spännande men inget jag planerat för. Chelsea är både lockande och olockande. Känns väldigt bra att följa besök som ditt och få vara med fast på avstånd. Härliga bilder därifrån och från din trädgård.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   MGS växer - på gott vis - år från år. Detta året besökte jag på lördagen och det var massor av folk, pust. Fredagen är nog bättre, tror jag. Nåja, idag söndag och fortfarande öppet.
   Chelsea är... Chelsea liksom. Jag tycker det är roligt att besöka, ger en del inspiration (framförallt vad gäller växter). Men än mer givande (om man nu måste jämföra o värdera) är att besöka öppna trädgårdar... (Hört att Hampton ska vara än trevligare och kanske mer lekfullt... vet inte, ej varit där.)
   kram
   /Katarina

   Radera
 4. Spännande med Chelsea! Har inte varit där. Själv ser jag fram emot Malmö Garden. Tänker ta mig dit på lördagen.

  Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jätteskoj på Chelsea...
   Hoppas du hade det härligt på MGS igår. Jag var också där. Oj, så mycket folk! Men ett härligt arrangemang som växer (på gott vis) varje år.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Åh, så avundsjuk jag blev nu. Jag vill också åka till Chelsea någon gång! Men tack för att du bjuder på så många vackra bilder. Jag suger i mig girigt. :-)
  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, så kul att hängde med "till" Chelsea ändå. Tack tack! Ja, och ska försöka lägga in fler bilder... Hoppas du får tillfälle att åka dit någon gång.
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 6. Visst tvekar man att åka ifrån den egna trädgprden så hör års. Men en utflykt till Chelsea är spännande och ger mersmak. Har inte sorterat vare sig intryck eller egna bilder ännu, men känner igen mig i de bilder du visar. En del nya växter att titta närmare på helt klart.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, svårt att lämna... men inte omöjligt ;o) Hoppas ni hade det riktigt gott! Inte heller jag har sorterat än...
   kram
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...