torsdag 9 augusti 2012

Vad vore trädgården utan...

...stjärnflockor? Tom och innehållslös. Om man inte fyller den med något. Dvs, stjärnflockor... Nej, nu lånar jag ju fräckt från Hasse & Tage och deras tankar om livet och den tomma påsen, här länk till ett klipp från Gröna Hund.

Nåväl,  stjärnflockorna är för mig självklara och tacksamma. Förvisso växer den höga ljusa lite väl kraftigt ibland, men de är lätta att klippa ner. Blommar från tidig sommar till sen höst. Trivs i såväl sol som skugga. Verkar inte locka ohyra. Tacksam i buketter. Ja, lovorden flödar utan att jag behöver lägga in något bekymrande dock, men eller tyvärr. Eller? Nja, det skulle kanske vara att den ljusa frösår sig generöst, nästan ogräsvarning kan nog en del tycka. Tyvärr gör inte de mörkare röda det. Ja, så kom det ändå. Den där lilla tveksamheten. Men, i min värld, är ändå stjärnflockan en av trädgårdens främsta körsångare.

Sorter i min trädgård är den ljusa - Astrantia major, som frösått sig och nog skapat lite olika variationeroch namnsorterna 'Roma', som är rosa, och sedan de mörkare 'Claret' och 'Rubra'. Jag är lite osäker på vad den längst upp till höger på fatet är för en. Den skiljer sig en del från de andra. Kanske ännu ett av de otaliga loppisfynd jag gjort.

 Två bilder tagna igår, en av de mörka blommar en andra gång.

 Den ljusa skiftar i toner från vitt/lime till ljust rosa:

Den jag är osäker på. Kanske, som sagt, ett loppisfynd...

Rött:

Nykomligen 'Roma':

4 kommentarer:

 1. Så vackra bilder! Jag har en liten tuva, men den drabbas av mineralflugor som gör blade så fula. Har du inga problem med dem?

  SvaraRadera
 2. Tack! Åh, inte just på stjärnflockorna, dock på en del annat i trädgården. Vad kan man göra åt dem?

  SvaraRadera
 3. Har inte tänkt på att det finns så där många varianter av stjärnflockan!
  Fast när jag tittar på mina, så är det faktiskt flera ljusa, som har små olikheter i färgsättningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är rätt kul att se de små variationerna som finns bland de ljusa. Hos mig ofta spontana frösådder. Nu klippt ner flera av dem, hoppas på en blomning till i år.

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...