fredag 8 februari 2013

Min favoritfärg

Vandrar runt och hamnar på sidan Bland rosor och bladlöss, där det bjuds upp till Blommig fredag och idag handlar det om att visa sin favoritkulör. Den mörkt vinröda, ja, vad ska man kalla den, som visas på sidan tillhör också mina favoriter. Men det finns ju fler... Oj, svårt att välja. Och välja bort. Men så gör jag då mitt val: Den där vaniljfärgen, kallas svavel ibland, ja, finns flera benämningar. Alltså inte vitt och inte gult. Utan den där tonen däremellan... 

Några bilder visar vad jag menar. Först ut är den ljusa smörbollen - Trollius 'Alabaster'. (Denna har jag inte själv, än. (Bilden? Den är tagen på Chelsea.)

Månskensnepeta - Nepeta goviana 'Zaskar Dragon' - är en trevlig bekantskap. Jag har den i halvskuggan nere vid dammen, lyser vackert i kvällssolen.

Tyvärr dog hon, min krukade planta av Dagmar Frau Hastrup (även kallad Topaz Jewel). Ibland lyste hennes blommor mer mot ljusgult, men ibland så bjöds en mer blek variant. En vacker ros, men alltför taggig för sin plats. Stod i örtplanteringen och var så vacker mot allt det andra i lila-blå-vinröda toner. Nåväl, den där Dagmar var inte en så trevlig dam att ha i närheten när örter skulle plockas: Aj!

Den gröna helgonörten - Santolina rosmarinifolia - är en favorit, som jag återkommer till om och om igen...

I flera år har jag sått denna vackra slingerkrasse - Nasturtium (Tropaeolum majus) 'Milkmaid'. Jag hade den inte förra sommaren och den var saknad. I år? Självklart, måste ha den! En del krasse går att äta, eller hur? Undrar hur det är med denna. Någon som vet?

Åh, vad heter nu denna? Ettåring, som jag hade nere vid dammen i somras.

Jättevädd - Cephalaria gigantea - har jag haft här, men var lite för stor för platsen. Ska finnas en lägre variant, men jag har inte lyckats få tag på den. Men skulle gärna se den här.

Tulpaner!

Sockblomma - Epimedium x versicolor. 

Svavelsippan - Anemone x lipsiensis - är så söt. Här nyss hemkommen från Slottsträdgårdens plantskola.

Finns ju fler. Tidigare hade jag den fina svavelnejlikan, men den har tyvärr försvunnit. Den får gärna komma tillbaka. Den ljusgula sommarvivan står också på önskelistan. En lista som blir allt längre i en trädgård som - konstigt nog - inte blir större =oPFler inlägg på temat?
Se Blommig fredag hos Bland rosor och bladlöss


18 kommentarer:

 1. Hvilken lekker favorittfarge. Den er så varm og delikat, nesten som champagne:) Det siste bildet ditt var helt herlig, med den lille blomsten som titter ut i solen og ivrig venter på å komme i jorden:) Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 2. En riktigt fin färg.
  Och den passar så bra tillsammans med andra färger.

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 3. Tack för att du kommenterade hos mig, då kunde jag hitta hit till din fina blogg. Så härliga växter du visar. Blev riktigt betuttad i din helgonörtsbild. Och slingerkrassen i den skira färgen, underbar.
  Hej och trevlig helg.
  Törnrosa

  SvaraRadera
 4. Just den färgen är så vacker och jag försöker så få till den i min Regnbågsrabatt. Trollius 'Alabaster' har jag redan och nu fick jag tips på fler skönheter, perfekt och tack! Roligt att du hängde på!
  Ha en underbar helg!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 5. En av mine favorittfarger også, faktisk. Trollius 'Alabaster' er jeg lykkelig eier av :-)

  Lagurus ovatus, kalt haresvans på norsk, tror jeg det er.

  SvaraRadera
 6. Gillar också den här färgen - speciellt när jag lyckas får svavelpionen att blomma. Dina vackra bilder föder så mycket längtan!

  Trevlig helg och kram!

  Märit

  SvaraRadera
 7. Tack för era härliga kommentarer! Såklart färgen bör liknas vid champagne =o)
  Törnrosa - Välkommen hit! Ja, och Villrose, tack för namnet, det är en Lagurus ovatus.
  Att bläddra i album och leta bilder är roligt, men nästan smärtsamt. För nu är det en svår tid, en väntans och längtans tid. Men vill inte kika ut, för här snöar det. Kanske ringa SMHI och klaga...

  Ha en fortsatt trevlig helg!

  kram
  /Katarina

  SvaraRadera
 8. Ljuvligt. Det där blekgula, svavelgula är underbart. Jag måste få fatt i smörbollar. De lär ju dessutom vara okinkiga typer, bara man väl fått dem att etablera sig? Trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Också en ljuvlig färg att blanda till annat.Gillar den också.
  Ha en fin helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
 10. Ja ljusgult är fint, speciellt ihop med en klick blått så det riktigt lyser.

  SvaraRadera
 11. Mycket läcker färg!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 12. Ljusgult är en riktigt vacker och fräsch färg! Dina bilder är härliga!
  Ha det fint,
  Carina

  SvaraRadera
 13. En riktigt fin färg.Hade för mig att det var milkmaid jag sådde förra året men kikade tillbaka i mina inlägg och såg att det var iceage.

  Kram

  SvaraRadera
 14. Mmm, vilka vackra bilder och val! Ser ut som ekorrkorn på bilden efter krassen! Grå helgonört måste jag nog också skaffa! Ha det gott! :) Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Grå helgonört - en absolut favorit!!!
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 15. Återigen stort tack för era kommentarer! Den där besöksstatistiken får liv och "ansikten" genom detta, härligt! Ja, och jag har all anledning att vidga mina egna promenader härute bland alla trädgårdssidor.

  Vi ses!

  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 16. Sartgul må også siges at være en af mine favoritfarver - hvis ikke favoritf-a-r-v-e-n :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. =o)
   Ja, och bläddrar i din katalog och ser denna vackra färg på flera stauder... bl a Centaurea ruthenica - Oj, oj, oj....

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...