tisdag 19 februari 2013

Geranium phaeum

Geranium pheaum, dessa småblommande nävor, som väl kallas brunnävor oavsett färg, tillhör mina favoriter. Då jag vandrade runt i mitt sökande råkade jag på en härlig tråd i AoT-forumet, där ges exempel på flera vackra, se Länk till tråd med bilder. Ja, vad ska man säga? OJ! ÅH! Såklart. Eller HU! Med tanke på ännu ett träsk att ramla ner i...

Jag skulle gärna vilja ha 'Lavender Pinwheel' som ska vara snarlik den som bilden nedan visar, det är 'Callagrapher' (som ju också gärna får flytta hit). 
Klik for større billede. Copyright © Staudefeen
Bild lånad från www.staudefeen.dk
Jag har - ännu - bara den vanliga. Vet inte namnsort. Skulle gärna vilja ha den vita och den är ju inte så svår att få tag på. Staudefeen har 'Lavender Pinweel' (och levererar till Sverige =o). Men exempelvis (från AoT-tråden) den skira 'Majus' och den sanslöst vackra 'Blue Shadow' - Var kan jag få tag på dem? Någon som vet?

Ser att Caroline Mathildestiens Plantskola (www.storkenaeb.dk) har flera olika, bland annat den ljusa 'Walküre, den vita 'Album' och den mörka 'Mourning Widow'. Tyvärr levererar de inte till Sverige, vilket är riktigt synd. Jag har handlat växter från dem (och andra) på Garden Living Show i Hilleröd. Ett evenemang som inte alltid riktigt håller måttet, enligt mig, men behållningen har varit de danska plantskolor som visat och sålt riktigt fina perenner, eller stauder, som det heter på danska. Kanske dags att göra en plantskoleutflykt till Själland...
Bild lånad från www.storkeneab.dk
Bild lånad från www.storkeneab.dk
Bild lånad från www.storkeneab.dk

Några bilder från min trädgård
Brunnävan, som är planterad bakom en låg buxbomshäck, fångar kvällssolen. I planteringen finns också allium, anagramsbräckor, stjärnflockor och en del annat. I bakgrunden en syrenhäck. Ett päronträd bildar tak.

Ljuset varierar, så också nävans färg. Ibland kallare mot lila, ibland varmare mot brunt.6 kommentarer:

 1. Blir så imponerad av alla växter du lyckats få rum med i din trädgård, som du säger är så liten.

  Hos oss finns den stora engångsblommande praktnävan och den gillar jag. Brunnävan däremot är för otydlig mot sin omgivning, så den kunde jag lika gärna vara utan.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märit, jag har ju fått välja bort en mängd växter som behöver för mycket eget utrymme och sedan samplanterar jag ju tätt, tätt... =o)
   Brunnävan... ja, den gör ju inte mycket väsen av sig, behöver nog en omgivning som lyfter den. Fast vet att många tycker den är för intetsägande och också att den är rena ogräset. Inte min mening och erfarenhet dock, men härligt att våra tyckande och trädgårdar kan vara olika.
   Bildgooglar på praktnävan... fin. Så många nävor det finns!!!
   kram

   Radera
 2. Tak for henvisningen endnu engang :-)

  Hvis du bestiller hos mig, som du skrev noget om, kan jeg grave Walküre og Album op til dig. Jeg har mange phaeum i haven.

  Den 7-8. september holder jeg sammen med Caroline Mathildestien og Anne Stine Stauder en haveweekend hos Caroline Mathildestien (www.storkenaeb.dk) på Sjælland, så måske har du lyst til at kigge forbi den weekend? Der kommer andre udstillere, og der vil være små demo'er og foredrag.

  Kh. Marlene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, så snällt! Skulle jag så gärna vilja... Ja, och beställning till dig är på gång. Ska "bara" gå igenom din katalog ordentligt... finns ju mer att kika på och inspireras av... =o)

   Den där haveweekenden låter ju helt fantastiskt!!!! Tror jag ska försöka få med mig lite trädgårdskompisar och göra en utflykt. Jag skriver upp under datum och även i kalendern...

   Ha det riktigt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Vad fint det är hos dig!! Älskar nävor!! Tycker brunnävan är så romantisk och underbar! Planterade den förra året ihop med Rodgersia och ormbunkar. Calligrapher skulle jag såå gärna vilja ha, den är så himla vacker.
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack.
   Blir nyfiken på din plantering med brunnäva, rodgerisa och ormbunkar.
   Vore härligt att se en bild...
   Ha det gott!
   Kram
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...