onsdag 26 februari 2014

Nu!

Kommer hem i den sena kvällens mörker. Det är inte jättekallt, men ändå kallare än där jag var nyss. Var? London. En favorit. Lite vårkänsla infann sig med gula påskliljor i Hyde Park och visst var det grönska och blomning utanför pubar, i fönsterlådor etc. Där. Hur är det här? Kvällens mörker övergår till natt. Jag får somna undrande och det är ju inte svårt eftersom tålamod liksom är min grej. Eller inte.

Tidigt nästa morgon väcks jag av ett säkert vårtecken. Det är lite bullrigt, det verkar gå fort. Med raska och beslutsamma steg går de hit och dit. De drar det som nu dras och som sedan lyfts. För att så småningom landa på marken igen och flyttas tillbaka till sin plats. Det är årets allra första tömning av trädgårdstunnan som pågår. 

Något senare lyser solen och det har blivit dags att se vad som nu kan ses i trädgården. Har det hänt något under dessa dagar då jag inte varit här? Då var vintergäcken i knopp, en del snödroppar likaså. Då var julrosorna försiktiga. Ja, och sedan var det väl inte så mycket mer, tänker och tror jag då jag försöker minnas hur det var för några dagar sedan. 

Nu! 

Det lyser gult! Vintergäcken har öppnat sig i solen. Små buketter av vårglädje.

Under rosenbuskarnas grenverk är det julrosor och snöklockor i blom. Jag skulle gärna se att julrosorna var frodigare. Fler av dem, mer av dem. Ska jag gödsla? Med vad? Ska jag kanske göra något annat?

Snöklockorna verkar ha etablerat sig rätt bra. Fick några stycken från goda vänner med en gammal trädgård på Söderslätt. Ja, så nu är det inte bara vilka snöklockor som helst som pryder min trädgård.

Vitsippor! De växer båda enstaka här och där, förmodligen följt med vid flyttning av plantor och jord. Men mest skådas de i flock.

Mellan ligusterhäck och gång.

Skräpigt på grusgången. Överhuvudtaget en yrvaken och rufsig trädgård. Lite som jag själv alltså. Nu står ju trädgårdstunnan där och är alldeles tom. Om man inte fyller den med något, för att använda ord från Hasse & Tages Pastor Jansson. Det kliar i fingrarna och sprattlar i benen. Lusten att vara därute och röja är stor, men tyvärr är denna dag inte en trädgårdsdag utan rymmer annat. Så dumt!12 kommentarer:

 1. Kommer fler trädgårdsdagar, våren har i alla fall kommit till dig!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, du har rätt! Fler dagar och visst känns det som vår här nu. Förvisso rätt kallt idag, men ändå.
   kram
   /Katarina

   Radera
 2. Helt underbart med hav av vårblommor! Så skönt att våren kommer tidigare i år.
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så vackert därute! Ja, och förra årets nu, det var väl snö, tror jag.
   kram
   /Katarina

   Radera
 3. Ljuvligt vintergäckshav du har hos dig! Och aningens avundsjuk över din Londonresa. En favoritstad här också som jag varit i mååånga gånger. Tyvärr var det några år sen nu.

  Julrosorna - kollade boken jag har och de rekommenderar mulchning i samband med att man klipper bort bladen. Jag brukar göra det nu på senvåren innan alla grönska drar igång. Jag brukar använda gödsel men kompost och löv gick lika bra tydligen. Sen använder jag mycket benmjöl.

  Nu ska jag ut i regnet - måste ha lite frisk luft! Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vintergäcken är underbara, sådan lyskraft! London var härligt, en stad att återkomma till om och om igen. Funderar redan på nästa gång... =oP
   Julrosorna - Så har jag ju inte alls gjort! Så ska jag göra!!! Tack snälla för goda råd!
   Regn hos dig idag? Inte så här, men rätt rått nere vid Öresund, brrrr.
   kram
   /Katarina

   Radera
 4. Härligt, härligt, härligt!
  Tyvärr har jag inget knep när det gäller julrosorna, mina växer sig stora på de mest oväntade ställen och där jag gödslar och gullar med dem går det mycket sämre. Suck.
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu börjar det!
   O kanske ska jag sluta stå där och stirra på de stackars julrosorna, de kanske känner sig pressade, stressade, uttittade... =oP
   kram
   /Katarina

   Radera
 5. Härliga vårtecken och åh, vad jag blir avundsjuk på din Londonresa! Vill dit jag också! Jag brukar lägga på trädgårdskompost nu tidigt på våren vid julrosorna och de är stora och fina, så Carinas råd låter helt rätt i mina öron.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. London var härligt. Är härligt. En stad att återvänd till om och om igen...
   Tack för rådet, verkar vara rätt sätt att göra. Ser fram emot frodigare julrosor... så småningom.
   kram
   /Katarina

   Radera
 6. Jag brukar mortla (krossa i mortel) äggskal och lägga till julrosorna. Dom tycker ju om basisk jord.
  Snöklockor är såå fint! Tyvärr har jag inga här, men ska kolla på dotterns gård...
  Monica

  SvaraRadera
 7. Aha! Här äts en hel del ägg, så jag ska absolut prova med äggskal. Tack för tipset!
  Snöklockorna, de flesta härstammar från goda vänners gamla trädgård. Det tog flera år innan de etablerade sig, men nu verkar de äntligen ha kommit igång. De är underbara!
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...