Solen lyser och det är märkbart att det är där dess strålar når som vårblomningen kommit allra längst. I trädgårdens mer skuggiga delar är tempot lägre, även om här också sker en del. Lunchtid. Söderläge. Solen värmer och jag blickar mot örtplanteringen. Det är lite kalhygge över det hela, då många av örterna nu är nedklippta. Rosmarinen ser rätt risig ut, men lever.
Blicken vandrar vidare och till min stora glädje noterar jag att den gröna helgonörten ser pigg ut.
Gamander.
Perovskian visar bara några kvistar. Än.
De lågväxande vårblommorna ses ju oftast uppifrån. Jag böjer mig ner...
En alldeles vanlig krokus, inget alls speciellt. Men solen gör den magisk.
Myntorna är nedklippta.
Knallgula krokusar bland lite trötta vintergäck. Även vitsipporna i söderläge har börjat gäspa.
Örtplanteringen ligger i söderläge. Soligt läge. Från morgon till sen eftermiddag. Vårsolen gassar. Läser om att skydda vintergröna växter från vårsolen, men börjar undra: Är det från själva solen som det ska skyddas eller handlar det om risk för uttorkning om det råder tjäle? Fast nu råder det inte tjäle... Rosmarinen, gamandern, helgonörten. Salviorna kanske också. Alltså: Vad göra?
Kan tyvärr inte ge dej några råd, men bilderna var en njutning att se! Vilka färger!!!
SvaraRaderaTack!
RaderaFrån vinterns bruna-vita-grå med få gröna inslag är plötsligt - ja, känns plötsligt - en färgglad upplevelse.
Allt gott!
/Katarina
Hej!
SvaraRaderaLustigt, jag går också och funderar på vad som är risken med vårsol när det inte råder tjäle. Kanske är det att växterna växer för mycket så att den känsliga nyväxten tar skada av senare frost (som i morse...:-( ) Men det kan ju inte gälla de vintergröna växterna särskilt, eftersom de ju per definition tål frost. Jag vet i alla fall att mina hortensior endast har blommat bra det år jag orkade svepa dem i vinterduk redan i början av vintern, fast det året var de också ganska små.
Kram
Elin
Hej,
RaderaVi verkar vara flera som funderar på detta... och - som så mycket i trädgårderandet - är svaret inte helt givet. Å ena sidan, å andra... =oP
kram
/Katarina
Man ska väl skydda växterna mot det starka solljuset, för att dom inte ska förledas att tro, att det är sommar och börja växa för mycket, för att sedan dö av nattkylan...
SvaraRaderaTror jag. Fast jag vet inte...
Någon tjäle har du väl inte i jorden i Malmö?
Vilken härlig trädgård du har!
Kram, Monica
Tack, tack!
RaderaNej, ingen tjäle här. Svalare väder på ingång enligt SMHI, men inte minusgrader då jag kollar tiodygnsprognosen...
kram
Katarina
Det är tjäle som i kombination med stark och uttorkande sol kan ge problem. Växten torkas ut av solen men kan inte suga nytt vatten ur jorden. Man kan vattna bladen/barren på det vintergröna eftersom de har förmågan att ta upp vatten. Eller skydda med lite säckväv. Men sol utan tjäle ska inte vara några problem såvitt jag vet.
SvaraRaderaKul att se att rosmarin mfl överlever vintern ute så nära mig. Här är det undantag att de gör det :) Min Perovskia får bo inne vid husfoten och klarar sig rätt bra där.
Kram, Carina
Det ska bli svalare väder och - enligt SMHI - regnväder. Ej minusgrader, vad jag kan se. Kanske vattna, kan ju inte skada...
RaderaRosmarinen: Tidigare hade jag en som var ca 140 cm hög, stod ute på friland i flera år men dog förrförra vårvintern. Ny planta planterades och har hittills klarat sig, men några 140 cm är den ju inte. Än... =oP
kram
/Katarina
Riktigt härliga vårbilder och intressant diskussion om skydd av vintergröna växter. Vad det gäller min murgröna som blir helbrun av vårsolen om jag inte täcker, trodde jag att den helt enklet blir solbränd eftersom den växer i skuggan, men på våren är ju solen extra stark och träden har inga blad som skyddar. Men då har jag lärt mig nåt nytt och naturligtvis fullkomligt logiskt.
SvaraRaderaHa det fint
/Anette
Tack!
RaderaJa, jag trodde också att de enbart var solen som skadade, dvs inte kopplat till tjälen. Men - instämmer - detta låter logiskt!
Ha det gott!
/Katarina
Hei! Jeg trodde det gjaldt å beskytte mot sola hvis det er tele. Hvis dere har hatt like lite sollys som vi har hatt, kan det jo, hende at de har blitt solbrente selv om det ikke er tele. De har fått et lyssjokk? Men i hvert fall har du tatt nydelige bilder av sola som blir reflektert gjennom kronbladene. Ha det godt! Anne
SvaraRaderaHej!
RaderaTack!
Vårens sol är ju väldigt skarp, så är då växten i vila och kanske lite torr redan så blir det ju väldigt kraftigt, en lyssjokk som du skriver.
Ha det gott!
/Katarina
Underbara bilder! Du är en duktig fotograf!
SvaraRaderaDina gula penséer kommer att bli helt ljuvliga. Så fint till ditt hus.
Kram,
Maria
Tack! O tack! =o)
RaderaJa, och längtar tills de små plantorna bildat en matta.
kram
/Katarina
Det är väl mest mot starkt sollljus du bör skydda. Städsegrönt och knoppar på vårblommande träd (som magnolia) som hotar med att slå ut för tidigt.
SvaraRaderaTimjan har jag själv problem med. (Men det är nog väldigt stora skillnader över landet på vad som kan bli problematiskt.)
Jättevackra bildet på dina krokusar.
/I.
Tack!
RaderaKanske är det både och? Dvs dels att skydda mot uttorkning i den starka solen då tjäle råder, men också att skydda mot alltför tidig tillväxt/blomning, då kylan kan slå till igen. Kanske är det så?
Allt gott!
/Katarina
Så där ja. Nu har jag lärt mig en massa nytt igen. Det är makalöst vad man lär sig på de här bloggarna!
SvaraRaderaFörövrigt har du tagit väldigt fina bilder. Älskar bilden på den ensamma krokusen i solljuset!
Ha det gott
Tack, tack!
RaderaJa, visst är det så att just precis när man själv undrar något så undrar någon annan detsamma, ställer frågan och svaren låter inte vänta på sig. Härligt!
Ha det gott!
/Katarina