onsdag 12 mars 2014

Örterna: Vad göra?

Solen lyser och det är märkbart att det är där dess strålar når som vårblomningen kommit allra längst. I trädgårdens mer skuggiga delar är tempot lägre, även om här också sker en del. Lunchtid. Söderläge. Solen värmer och jag blickar mot örtplanteringen. Det är lite kalhygge över det hela, då många av örterna nu är nedklippta. Rosmarinen ser rätt risig ut, men lever. 

Blicken vandrar vidare och till min stora glädje noterar jag att den gröna helgonörten ser pigg ut. 

Gamander.

Perovskian visar bara några kvistar. Än.

De lågväxande vårblommorna ses ju oftast uppifrån. Jag  böjer mig ner...

En alldeles vanlig krokus, inget alls speciellt. Men solen gör den magisk.

 Myntorna är nedklippta.

Knallgula krokusar bland lite trötta vintergäck. Även vitsipporna i söderläge har börjat gäspa.

Örtplanteringen ligger i söderläge. Soligt läge. Från morgon till sen eftermiddag. Vårsolen gassar. Läser om att skydda vintergröna växter från vårsolen, men börjar undra: Är det från själva solen som det ska skyddas eller handlar det om risk för uttorkning om det råder tjäle? Fast nu råder det inte tjäle... Rosmarinen, gamandern, helgonörten. Salviorna kanske också. Alltså: Vad göra?


18 kommentarer:

 1. Kan tyvärr inte ge dej några råd, men bilderna var en njutning att se! Vilka färger!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Från vinterns bruna-vita-grå med få gröna inslag är plötsligt - ja, känns plötsligt - en färgglad upplevelse.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Hej!
  Lustigt, jag går också och funderar på vad som är risken med vårsol när det inte råder tjäle. Kanske är det att växterna växer för mycket så att den känsliga nyväxten tar skada av senare frost (som i morse...:-( ) Men det kan ju inte gälla de vintergröna växterna särskilt, eftersom de ju per definition tål frost. Jag vet i alla fall att mina hortensior endast har blommat bra det år jag orkade svepa dem i vinterduk redan i början av vintern, fast det året var de också ganska små.
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Vi verkar vara flera som funderar på detta... och - som så mycket i trädgårderandet - är svaret inte helt givet. Å ena sidan, å andra... =oP
   kram
   /Katarina

   Radera
 3. Man ska väl skydda växterna mot det starka solljuset, för att dom inte ska förledas att tro, att det är sommar och börja växa för mycket, för att sedan dö av nattkylan...
  Tror jag. Fast jag vet inte...
  Någon tjäle har du väl inte i jorden i Malmö?
  Vilken härlig trädgård du har!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Nej, ingen tjäle här. Svalare väder på ingång enligt SMHI, men inte minusgrader då jag kollar tiodygnsprognosen...
   kram
   Katarina

   Radera
 4. Det är tjäle som i kombination med stark och uttorkande sol kan ge problem. Växten torkas ut av solen men kan inte suga nytt vatten ur jorden. Man kan vattna bladen/barren på det vintergröna eftersom de har förmågan att ta upp vatten. Eller skydda med lite säckväv. Men sol utan tjäle ska inte vara några problem såvitt jag vet.

  Kul att se att rosmarin mfl överlever vintern ute så nära mig. Här är det undantag att de gör det :) Min Perovskia får bo inne vid husfoten och klarar sig rätt bra där.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli svalare väder och - enligt SMHI - regnväder. Ej minusgrader, vad jag kan se. Kanske vattna, kan ju inte skada...
   Rosmarinen: Tidigare hade jag en som var ca 140 cm hög, stod ute på friland i flera år men dog förrförra vårvintern. Ny planta planterades och har hittills klarat sig, men några 140 cm är den ju inte. Än... =oP
   kram
   /Katarina

   Radera
 5. Riktigt härliga vårbilder och intressant diskussion om skydd av vintergröna växter. Vad det gäller min murgröna som blir helbrun av vårsolen om jag inte täcker, trodde jag att den helt enklet blir solbränd eftersom den växer i skuggan, men på våren är ju solen extra stark och träden har inga blad som skyddar. Men då har jag lärt mig nåt nytt och naturligtvis fullkomligt logiskt.

  Ha det fint
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, jag trodde också att de enbart var solen som skadade, dvs inte kopplat till tjälen. Men - instämmer - detta låter logiskt!
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 6. Hei! Jeg trodde det gjaldt å beskytte mot sola hvis det er tele. Hvis dere har hatt like lite sollys som vi har hatt, kan det jo, hende at de har blitt solbrente selv om det ikke er tele. De har fått et lyssjokk? Men i hvert fall har du tatt nydelige bilder av sola som blir reflektert gjennom kronbladene. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack!
   Vårens sol är ju väldigt skarp, så är då växten i vila och kanske lite torr redan så blir det ju väldigt kraftigt, en lyssjokk som du skriver.
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 7. Underbara bilder! Du är en duktig fotograf!

  Dina gula penséer kommer att bli helt ljuvliga. Så fint till ditt hus.

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! O tack! =o)
   Ja, och längtar tills de små plantorna bildat en matta.
   kram
   /Katarina

   Radera
 8. Det är väl mest mot starkt sollljus du bör skydda. Städsegrönt och knoppar på vårblommande träd (som magnolia) som hotar med att slå ut för tidigt.
  Timjan har jag själv problem med. (Men det är nog väldigt stora skillnader över landet på vad som kan bli problematiskt.)
  Jättevackra bildet på dina krokusar.
  /I.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Kanske är det både och? Dvs dels att skydda mot uttorkning i den starka solen då tjäle råder, men också att skydda mot alltför tidig tillväxt/blomning, då kylan kan slå till igen. Kanske är det så?
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 9. Så där ja. Nu har jag lärt mig en massa nytt igen. Det är makalöst vad man lär sig på de här bloggarna!
  Förövrigt har du tagit väldigt fina bilder. Älskar bilden på den ensamma krokusen i solljuset!
  Ha det gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Ja, visst är det så att just precis när man själv undrar något så undrar någon annan detsamma, ställer frågan och svaren låter inte vänta på sig. Härligt!
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...