söndag 16 oktober 2016

"Aldrig hört talas om, hur ser bladverket ut på den?"

Jag visar en bild på instagram. Strax ställs frågan om hur bladen ser ut. Jag förstår denna undran, bilden visar ju "bara" blommorna. De är vackra och tillhör lönnalunroten - Heuchera villosa 'Feldt Bomm'. Såhär såg den ut i början av oktober.

Det är fantastiskt hur ljuset leker med blomstänglarna. I bakgrunden en häck, som ibland kan kännas som "bara" svart bakgrund, men här kan grönskan anas.

Ibland når solstrålarna också ligustern.

Det är en grusgång mellan alunroten och ligustern. Så också mellan alunroten och strandirisarna (Iris sibirica), vars blad syns i förgrunden. Blomstänglar har blivit högre än jag trodde, nu lutar de sig mot varandra, andra och över gångarna.

Till vänster står den gamla och täta häcken och den rätt nyplanterade ligustern där bakom de vita blomstänglarna. Så småningom - förhoppningsvis snart - ska dessa plantor bli till en tät och lugn vägg mellan gräsmatta och "grusträdgård". Men ännu inte alls sådär som det ska bli. Sedan. (På bilden kan alunrotens bladverk anas, men inte riktigt ses...)

Från ett annat håll och i ett annat ljus. Mitt på dagen. På hög höjd är det olika sanguisorbor med flera som bildar en portal. I bakgrunden syns lavendelrundel och kärleksörter.

Tidigare under säsongen var blomstänglarna mer upprättstående.

Kikar bland bilder från sensommaren, det är väldigt många bilder på alunroten. Men nästan bara på dess blommor. Som om jag alls inte ser bladen. 

En bild som visar den tillsammans med stjärnflockor - Astrantia -  av olika slag.

Men bladen då? Man skulle kunna tro att det är väldigt fula eller oansenliga, inga att bry sig om och  lägga märke till. Det regnar ute. Förvisso bara duggregn, men ändå. Sådana regn kan vara blötare än man tror. Jag stannar inne och letar bland bilder, där förvisso fokus legat på andra, men där alunrotens blad ändå finns med.

Vilken vacker blodtopp! Den heter Sanguisorba tenuifolia 'Rosea'. De ljust gröna i bakgrunden? Just det!

Bladen i förgrunden. Där bakom bergklinten - Centaurea montana 'Black Sprite' - och brudbrödet - Filipendula vulgaris.

Här syns bladen lite tydigare. Men visst, även här ligger fokus på annat, annan... ;o)

Men hur ser de då ut nu? Det sägs att nöden inte har någon lag, än värre står det till med nyfikenheten. Ja, så jag ger mig ut. Klick, klick. Bilder från alldeles nyss.

Tillsammans med andras blad: Akleja, fänrikshjärta och vissnande blodtopp.

På bilderna ovan ser bladen nästan lite blanka ut i/av vätan. Egentligen är bladen lite ludna, den heter också hairy alumroot på engelska. En bild från förra året, i mitten av september då den fortfarande stod i kruka.

Så ser alltså bladen ut. Jag har två plantor och platsen där de växer gjordes om förra vintern. Där rosenhäcken tidigare stod hamnade flera växter. En del blev rätt, men inte allt. Jag ska gräva om, flytta runt. Det blir då läge att kolla rotklumparna på dessa och se om det är dags att dela och flerfaldiga. Eller får de kanske växa till sig ännu en säsong. Jag vet inte om och hur den kommer att fröså sig "av-sig-själv" eller ens om fröna ger plantor likadana som de här. Vet du?
12 kommentarer:

 1. Heuchera har både flotte blomster og blader synes jeg. Det er jo så mange fine sorter avde. Vakre blomster på den du viser.

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, det finns många vackra och uppskattas speciellt såhär på hösten.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Jättevacker alunrot, den har jag inte sett tidigare, Verkar vara blomvillig och passar bar ihop med andra perenner. Snyggt. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, den är verkligen blomvillig och trevlig tillsammans med andra perenner som andas lite vildhet.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Vakker alunrot, den er fin som bunndekker og deilig at den blomstrer nå :-)
  Ha en fortsatt fin høst.
  Eirin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jättefin som marktäckare... Härligt friska gröna blad!
   Tack detsamma: Njut hösten!
   hoppas
   /Katarina

   Radera
 4. Vilken vacker alunrot med så vackra blommor, och blad. Har aldrig sett den tidigare så vet tyvärr inget om den men ska lägga den på minnet inför framtiden. Ursnygg!
  Allt gott!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Den verkar - än så länge - väldigt trevlig. Första säsongen här i trädgården, ska bli spännande att se hur den utvecklar sig.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Vacker alundrot och säkert jättefin i buketter och tillsammans med alla möjliga perenner. Ger ett så skirt och lätt intryck.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Inte provat den i bukett, men kan tänka mig att den blir fin... Skir, lite vild i sitt uttryck.
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 6. Vacker och lite mer kompakt men ändå hög blomspira. Ser ut som en fantastisk växt i ett lite skuggigare läge. Heuchera tål ju väldigt mycket så om du ändå ska starta en flyttcirkus varför inte dela med en gång ;)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kan nog bli fin i skuggigare lägen... Om jag delar (ja, och varför inte, precis som du skriver... ;o) så kanske jag provar någon planta och ser hur det blir...
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...