måndag 6 januari 2014

Min nyfikenhet är väckt!

Springer mellan hus och tvättstuga. Fram och tillbaka, fram och tillbaka. Solen skiner. Lägger märke till att päronträdet fått en ny gäst, en svart och vit med rött där bak. En hackspett! Med raska steg hämtar jag kameran, men då jag kommer åter gapar grenverket tomt. Blicken söker, men finner den inte. Min nyfikenhet är väckt!

Förmodligen var det en större hackspett jag såg. Bilden är lånad från fageln.se Hen var nog en hon, för jag tror inte den jag såg hade den röda fläcken i nacken. Så vacker den är! 

Den är rätt vanlig. Läser på Wildlife Garden att det finns 100.000-250.000 par av den i Sverige. Aha, räknar man dem i par! På denna sida kan man även lyssna på dess lockläte och varningsläte. 

Jag hamnar på en sida med rubriken Våra svenska hackspettar. Här finns bra bilder och information, som bekräftar att det nog var den vanliga stora hackspetten jag såg. Det var förmodligen inte den mindre, men det skulle kunna vara den mer sällsynta vitryggade också. Jag är osäker och har ju bara mina egna minnesbilder att gå på. Då såg jag bara det jag tittade efter. Med nyfunna kunskaper skulle jag - om jag åter fick chansen - skärpa blicken och leta andra tecken. Vilka?

Hos Naturskyddsföreningen lånar jag dessa teckningar.

Förmodligen var det alltså inte den vitryggade som besökte mig, men man kan ju aldrig veta. Det mindre troliga är inte alltid otroligt. Hoppas "min" hackspett kommer åter. Då ska jag lägga huvudet på sned och med kännarmin betrakta gästen. Då ska jag vända mig till Någon Förundrad och med stadga fastslå att det där, det där är en hm hm hackspett. "Du fågelskådare?", kommer den Något Förundrade att undra. "Nja, snarare hackspettskådare!", kommer jag att erkänna, vilket får den Något Förundrande att undra än mer.

6 kommentarer:

 1. Riktigt fina är de Hackspettarna! Såå härligt med alla fåglar på fågelborden nu! det bor nog en liten fågelskådare i oss all //Annica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vackra, vackra! Med trädgård kommer fåglarna... Roligt att veta lite mer om dem.
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Hackspett i trädgården klart man blir glad! Blev väldigt inspirerad när ett gäng koltrastar på några timmar åt upp alla vita rönnbär när vi fick snö. Vill så gärna ha in och mata fåglar här - och de finns här men... ..matar jag så kommer ett gäng kajor och ockuperar tomten. Andra små söta saker försvinner. Väldigt tråkigt faktiskt! /Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knepigt det där att mata eller inte. En gång då jag slängde ut gammalt bröd kom det flera fiskmåsar (eller var det kanske trutar) och härjade runt. Det var både häftigt och smått otäckt i denna lilla trädgård. Lite Hitchcock över det hela...HU! Men många gångar har det faktiskt kommit småfåglar, så det kan gå... Lycka till!
   /Katarina

   Radera
 3. Hej, vad kul att kika in här! Ser att du skrivit om samma som jag gjorde igår (16/1), jag hade också besök fast vid fågelbordet http://vidbjarsjobacken.blogspot.se/2014/01/nu-antligen.html Kika gärna om du är nyfiken.
  Ha det gott. /Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kikade in hos dig och härliga fågelbilder du visar! =o)
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...