fredag 28 november 2014

I väntan på... advent

Häromdagen plockade jag en bukett. Igår tog jag in pelargonerna. Idag väntar jag på posten. Jag har fyndat två halmstjärnor på en auktionssajt, så här ser de ut:


Bilderna har jag lånat från Svensk hemslöjd. Ja, så nu väntar jag. Advent handlar om ankomst och väntan. Väntan på någons födelse, närmare bestämt. Nåväl, nu väntar jag alltså och hoppas att paketet kommer idag, så stjärnorna kan lysa på söndag, den första advent. Men kanske kommer paketet inte förrän på måndag eller kanske tisdag. Det kan bli onsdag... Så kan det bli. Vänta, vänta.

Det är en mörk tid, ljusen behövs. Jag läser mig till att seden med adventsstjärnor är rätt ny, den första stjärnan hängdes upp i Tyskland under 1880-talet. Sedan tog det hela femtio år innan vi i Sverige nappade på idén. Jag blir nyfiken och undrar hur de första stjärnorna såg ut. Min promenad på nätet fortsätter och jag hamnar på Nordiska museet, där jag lånar denna bild.

Jag citerar: "Överst från vänster: Herrnhutisk adventsstjärna med plats för lampa från 1943 och en adventsstjärna med lös armatur från 1971 av vitt papper och guldfolie. De övriga speglar stilspråket från 1980-talet."

På museets sida berättas mycket om adventsstjärnans historia, bland annat att det var Erling Persson, som grundade H&M, som 1941 startade massproduktion av adventsstjärnor. Hela 200.000 stjärnor tillverkades och såldes för 2,50 kr styck. 

Att jag på min vandring stöter på en blogg som helt och fullt ägnas åt adventsstjärnor är både förvånande och ändå inte. Bloggen heter Strålande adventsstjärna och berättar följande om stjärnorna av halm: "Den orange pappersstjärnan, lite försmädligt döpt till "proletärstjärnan", var inte så rumsren. Den var alldeles för banal. När även andra än proletärer ville ha en vacker stjärna i fönstret började man ta upp gamla svenska hantverkstraditioner och tillverka stjärnor i halm, spån och näver. Hemslöjdens stämningsfulla stjärnor passade bra ihop med malmstenmöblerna, ett sammanhang där en pappstjärna verkade ogedigen."

Oj! Nu är jag alltså avslöjad som varande en småborgerlig, rentav högborgerlig, person. Nu vet jag, nu vet också ni. När stjärnorna väl hängs upp kommer hela grannskapet att veta. Hm. Strunt samma, jag ser fram emot att njuta dessa stjärnor av halm. Fast kanske ska jag komplettera med några "proletärstjärnor", så att min sammansatta person kommer till utryck. Dock, det skulle kunna skapa förvirring och undran, rentav oro, hos intet ont anandes förbipasserande, som då inte tryggt kan veta vad och vem som döljer sig bakom dessa fönster.

Snart kommer väldigt många fönster vara smyckade till advent. Likt och olikt. En del väljer si, andra så. På kvällspromenaden kan vi se hur olika material, former och färger lyser i mörkret och signalerar vilka vi är. Eller vill vara.


För fler inlägg, se länk.
28 kommentarer:

 1. Intressant att läsa och se om dessa julstjärnor vi pryder fönstren med.
  Trevlig helg!
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Så spännande med lite historia!
  Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, ibland är det roligt att veta lite mer...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Vilken trevlig läsning och visst är det lite kul att spana in i alla vackra fönster som tänds nu! Trevlig helg. Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Visst är det härligt att promenera runt i mörket och se allt som lyser...
   En härlig första advent
   önskar
   Katarina

   Radera
 4. Intressant om julstjärnorna, oftast gör man väl saker av tradition och tänker inte så mycket på bakgrunden till varför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, det är mycket vi gör som vi inte riktigt vet varför... =o)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Intressant läsning.Glad att det blivit tradition att hänga upp julstjärnor .Det lyser upp så fint i våra fönster.
  Trevlig advent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Jag är också glad över denna tradition... Vi behöver ljuset!
   Ha en härlig advent!
   /Katarina

   Radera
 6. Grattis till fina stjärnor. Jag googlade faktiskt på halmstjärnor för några veckor sedan eftersom jag i år beslutat mig för att köpa nya. Minns att jag var hemma hos ett par när jag var liten som hade en jättestor stjärna i halm. Så fin. Tyvärr gick jag bet. Jag behöver stora till mina fönster och det fanns såklart inte någonstans.

  Håller tummarna för att de har kommit:)

  Intressant läsning också.

  Ha en fin advent!
  Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Åh, kan se framför mig en stor stjärna av halm.... Så fint det vore! Halmstjärnorna verkar ju tillverkas fortfarande, så kanske kolla med företaget som gör de små...
   Ja, och tack för tumhållning, men... nej, de kom aldrig under fredagen. Så jag får - tålmodigt, hm - vänta...
   En härlig advent
   önskar
   Katarina

   Radera
 7. Kul att få lite fakta om stjärnan. Har både papp näver och halm
  Gillar alla
  Ha en fin advent
  Kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Både papp, näver och halm... vittnar förmodligen om en sammansatt - och intressant - personlighet, ha ha!
   En härlig advent
   önskar
   Katarina

   Radera
 8. Intressant! Själv tvekar jag till att visa mina stjärnor, insåg redan innan jag läste ditt inlägg att de är avslöjande, haha.
  Önskar dig en trevlig första advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Mm, förstår att du tvekade, klokt av dig. Själv insåg jag inte faran... =oP
   En härlig första advent
   önskar
   Katarina

   Radera
 9. Trivelige halmstjerner!
  Vi må henge opp den gode, gamle i messing. Vet ikke hvor borgerlig den er, men det er husets tradisjon ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är de härliga!
   Mässing, hm... Det går säkert att göra en klass- och kulturanalys över den också, men vad en sådan skulle berätta vet jag inte. Nej, ibland ska nog bara traditioner njutas, ha ha!
   En härlig första advent
   önskar
   Katarina

   Radera
 10. Snygga stjärnor och trevligt inlägg om stjärnor och personlighet. Undrar vad vi ska säga om mig som kör både med utskuren hårdplast, andrahands i metall och orange proletärstjärna - en vilsen själ som inte kan bestämma sig... Som tur är, är inte mina grannar så analytiskt lagda : )
  Kramen Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, du är en gränsöverskridare, en sammansatt person som gör precis som du vill =o)). Dina grannar skulle bara ana... Ha ha!
   kram
   Katarina

   Radera
 11. Kul inlägg! Undrar vart min halmstjärna tog vägen? Har för mig att den älskade hade haft en lite för stor eller bara för varm lampa. Och morfars med elfel... hoppas jag har den kvar. Så många minnen dök upp nu :) Intressant att läsa om hur tankarna gick kring något vackert och enkelt. En påminnelse om behovet vi har att 'boxa-in' folk så vi vet var vi har oss. Ve den som lever i många boxar ;) Jag har gjort det enkelt för mig och sätter, hänger upp det jag tycker om och s.... grannarnas tyckande. Fast... grannarna har virat upp en galet ful, mångfärgad slinga längs sitt balkongräcke som inte går att undvika den verkligen lyser in i vardagsrummet. Kanske kommer någon så småningom skriva om 10-tals kitch??

  Ha en härlig adventssöndag! Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! =o)
   Ja, visst är det så att vi "boxar in" både oss själv och andra... Pluggade etnologi (för många många år sedan) och kan liksom inte låta bli att se betydelser i vilka ting vi väljer (och inte väljer) och hur vi väljer att använda dem. Vad vi trivs med, vad vi störs av. Vad gäller känslan inför det flerfärgade ljuset, är du och jag i samma box =oP
   Fortsatt go' adventstid!
   kram
   Katarina

   Radera
 12. Aj aj då, kanske får jag gömma undan proletärstjärnan nu, men iofs så matchar den volvon och de 2,1 barnen (ja, katten Sune får väl räkans in där) perfekt.... och sen får jag väl erkänna att jag längtar till första maj också.
  Vackra stjärnor du väntar på...
  Ha en fortsatt fin advent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där! Att ta utgångspunkt från adventsstjärnan leder dig vidare i en upptäcksfärd, där du finner Svaret på vem du är. Oj! Tror dock att katten Sune också hade platsat i min mer småborgerliga tillvaro... Fast nu protesterar husets tax. =oP
   Fortsatt härlig advent
   önskar
   Katarina

   Radera
 13. Sånne halmstjerner er så fine! Vi har ingen sånne her i Norge, men jeg liker de veldig godt. Kanskje jeg skulle kjøpe en sånn neste gang jeg er i Sverige :)

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Nu har jag hängt upp mina och det lyser varmt och vackert i mörkret...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 14. Vilka fina halmstjärnor du har fyndat. Kan se de lysa framför mig.
  Ha en skön kväll
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, de lyser varmt och mjukt i mörkret... Hemtrevnad i all enkelhet.
   Ha det gott du också o hoppas du inte blåser bort i det skånska blåsvädret...
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...