torsdag 15 oktober 2015

Allt det skönaste på en och samma gång

Veckan har gått fort. Torsdag morgon, jag kikar in till Blommig fredag och läser att temat är Sommarens skönaste....  Nu, då det precis blivit kväll och jag återvänder, ser jag att temat är annorlunda. Läste jag fel tidigare? Missförstod jag? Så kan det vara... Hursomhelst, jag ändrar inte det som redan påbörjats. Alltså, sommarens skönaste... Skönaste vaddå? Det känns som jag behöver lägga till något. Då jag leker med orden och därmed tankarna - och tvärtom - så blir det skönaste lite olikt beroende på vad och vem som följer härnäst.  Några försök:

Sommarens skönaste... växt, plantering eller vy. Vad har varit vackrast? Jag strosar runt i bildarkivet och väljer några bland många. Det skönaste är...

...försommarens skira grönska tillsammans med solbadande blommor. Som här tulpanerna bland strandirisens (Iris sibirica) blad och brunnävan (Geranium phaeum L. ) framför lavendeln.

...då det gröna klär trädgården. Det som nyss var några blad och inte mycket mer än så, blir snart lummig grönska. Nere vid dammen täcks marken och jag hoppas att även planket kläs så småningom. Ja, gärna tidigare än så.

...att se hur växterna tillsammans blir till en väv, där den ena omfamnar den andra utan att någon av dem döljs. Grönskan vid dammen och lundhörnan är tät och här blir leken mellan ljus och skugga viktig för att lyfta olika nyanser och former. I grusträdgården är uttrycket annorlunda, växterna är även här körsångare, men av ett annat slag. Tillsammans skapar de ett nästan textilt uttryck.

...att få följa, följa med. Som bondpionens resa från knopp till blomma.

...också när blomningen är över och något annat bjuds. Rosen Charles de Mills fortsätter att vara njutbar, i mina ögon. 

...inte bara synintryck, det skulle kunna vara växternas dofter. Som nyklippt gräs. Blunda och känn. Eller varför inte luften i trädgården efter regn? Andas in. Andas ut. Magiskt, eller hur?

Sommarens skönaste... stund, morgon eller kväll. När var det mest behagligt att vara? Den tidiga morgonens ljus väcker mig. Kvarteret är tyst och det råder en stillhet som annars inte är stadens signum. Då är det skönt att vara. Här. Medan kaffet bryggs, fortfarande iklädd nattens kläder och frisyr, går jag ner mot gräsmattan och hälsar på trädgårdens växter och djur. Fåglarna närvaro både hörs och syns, några bor här. De kikar på mig som om det är jag som besöker dem och inte tvärtom. De har rätt, det vet jag. Här en av grannskapets katter... Även de "äger".

Det kan också vara en skön kväll, som på bilden nedan. Tulpanerna i köksträdgårdens pallkragar ser ut som karameller. Eller kanske är det skönaste en ljummen natt, som får oss att vilja vara kvar utomhus länge. Min trädgård bjuder då ett mörker som omfamnar, bara någon enstaka ljuskälla och sedan stearinljus därtill. Jag vill ha det så. Låta det bli så mörkt som det nu går här i staden. 

Sommarens skönaste...stol, fåtölj eller säng? Vad var mest bekvämt att sitta eller ligga på? Vara i?Det beror på... I trädgården finns flera möjligheter. Bland dem gräsmattan, som bjuder både sol och skugga. Jag kan flytta runt allt efter behag. Ibland är det en filt och kudde som lockar, men oftast väljer jag den auktionsfyndade fällstolen. Ett fotbad för trötta och smutsiga trädgårdsfötter därtill. Livet är enkelt. Ibland.

Sommarens skönaste...lirare, kompis eller vän? Sommaren har bjudit många härliga möten. Såväl gamla som nya bekantskaper leder vidare i gemenskaper. Inte sällan delas intresse för trädgård och allt som hör till och är besläktat därmed. Några exempel som får mig att minnas dig, där och då.

Ibland handlar det om andra än just människor och denna sommarens mest otippade - och mycket uppskattade - nya bekantskap får nog tillskrivas den groda som plötsligt dök upp i trädgården. Vilken skön lirare! Jag letar bland bilderna... Fast det är klart, jag visade grodan förra fredagen, det är kanske inte är så lyckat att upprepa motivet även om kameran klickats vid andra tillfällen. Medan jag funderar, tvekar och tvivlar, märker jag att Någon tittar på mig och ger mig en bekräftande blick: Precis! Fler bilder på grodan vore väldigt tjatigt, folk blir uttråkade! Dessutom skulle inlägget bli för långt. Jag tror faktiskt...


...att de som kikar in här skulle uppskatta en kort och träffsäker sammanfattning, som också rundar av och avslutar, eller hur? Något, eller kanske hellre någon, som är Allt det Skönaste på en och samma gång. Som är vacker, fager, vän, älsklig, snygg, välskapt, stilig, tjusig, grann, söt, nätt, härlig, ljuvlig, underbar, angenäm, bekväm, bra, behaglig, mysig, myspysig, komfortabel, njutbar och ljuv. Allt i ett, hm, en...

Ja, och vem kan motstå en tax som tagit Synonymordboken till hjälp? En som letat bland orden och funnit än fler. Och bland dem sig själv. Jag fortsätter att söka bland bilderna, nu med ett annat fokus. Så hittar jag några från juli i år. Viggo ser mycket nöjd ut där han ligger på den mjuka mattan av vit strandglim (Silene uniflora 'Whitecup'). En vän som njuter, snart somnar han. Allt det skönaste på en och samma gång, så självklart... att jag behövde bli påmind.


För fler inlägg, klicka här!


35 kommentarer:

 1. Vilket härligt inlägg och vackra bilder . Det är svårt att välja vilket som är den största och vackraste under sommaren så det bästa är ju att ta med allt. Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Det är kanske just det som är det bästa, att det finns variationer och att det ena övergår i ett annat...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Underbart inlägg! Har man en vacker trädgård och en liten tax-vän så kan man inte annat än njuta. Fast jag hade inte haft något emot en liten bild till på den snygga grodprinsen:-)
  Trevlig helg!
  Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Du, den där grodan... Förmodligen den mest fotograferade grodan i... Ja, jag vet inte, men det jag vet är att det nog blir några bilder visade i inlägg som kommer. (Vid akut behov se: http://www.engronsida.blogspot.se/2015/08/i-min-damm-i-staden-oj.html =oP)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Sommarens skönaste, absolut. Vilken blick!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Jo, den blicken vet vad den vill... =oP
   Trevlig helg!
   önskar
   Katarina

   Radera
 4. Så fint skildrat i bilder och text.
  Trevlig helg!
  /Anette

  SvaraRadera
 5. Innlegget ditt var en ren nytelse, både i ord og bilder! Du vet å nyte hele sesongen i hagen din. God helg!
  Jannicke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Kanske är det just det vi njuter allra mest, att det är en säsong med många skiftningar, inslag och möjligheter =o).
   O tack detsamma: En god helg!
   önskar
   Katarina

   Radera
 6. Svar
  1. Tack! Nu när du säger det... ljuset är nog den största njutningen ändå...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 7. Vad fint du beskriver hela den underbara sommaren och dess njutning.I bild och text
  Ha det gott i helgen
  Kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! =o)
   Hoppas på en härlig helg, helst med mildväder...
   kram
   /Katarina

   Radera
 8. Det var en härlig beskrivning av det skönaste i din trädgård ur olika vinklar. Rena poesin. Klart Viggo ska vara med då.
  Önskar trevlig helg, förhoppningsvis med fler sköna stunder.
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! =o))
   Ja, och såväl tvåbenta som fyrbenta tillför ju trädgården och njutningen av (i) den Liv på ett annat vis än växterna...
   Fler sköna stunder, det hoppas vi på!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 9. Ja jösses vad sommaren är ljuvlig! Och som bonus har du en underbar liten mandelögd vän där också :)

  Ha en skön helg!

  //Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sommaren är verkligen underbar, tänker jag då jag vandrar runt bland egna bilder och andras bidrag...
   Viggos mandelögon, jodå, han vet precis vilken blick han ska ge... för att få som han vill =oP
   Ha det gott du med!
   /Katarina

   Radera
 10. Oh, vad jag gillar de vissnade rosorna - sådär fina blir inte mina när de tacklar av.
  Kram Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Du, så fina brukar det inte bli... Det var efter en tid av kyla och gråväder, som jag plötsligt såg att de vissnande rosorna liksom stelnat till något väldigt vackert. Som skulpturer.
   kram
   /Katarina

   Radera
 11. Tror du fick med allt under sommaren som är precis som tema säger:)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 12. Underbara bilder och en härlig text till.....tack för underhållningen....=)

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 13. Ditt inlägg täcker in det mesta om njutning i trädgården. T o m fotbadet!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Fotbadet är magiskt, aktivitet och vila på samma gång... =o))
   kram
   /Katarina

   Radera
 14. Sikkert er det, at sommernytelsene er lysspill, stillhet, lyder og lukter. Og møter med dyr og mennesker ute i grønne omgivelser :)
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt det. Och kanske mer därtill... =o)
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 15. Nickar och håller med. Sköna sommarstunder, vackra blommor i varierande grad av förfall och så en fin liten Viggo på det. Kan inte bli skönare än så.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Sköna sommarstunder...
   Hoppas du ser bilden hämtad från din egen vackra trädgård... =o))
   kram
   /Katairna

   Radera
  2. Japp. Den är orange numera. :)

   Radera
 16. Fint inlägg och många vackra bilder!
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Och... tack detsamma! Hoppas du njuter en härlig söndag gör...
   Katarina

   Radera
 17. Så härligt inlägg och fina bilder! Man känner sommar! Ha der gott och trevlig vecka! Kram Ewa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Mm, sommaren var ju nyss här. Nu höst "på riktigt".
   O tack detsamma: Ha en härlig vecka du med!
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...