söndag 4 oktober 2015

Vänta. Och se.

Från sen morgon till tidig kväll går timmarna fort ibland. Som igår. Jag gräver upp rosorna som finns kvar och rensar bort nävor och annat. Olika lökar, som följer med spadtagen, flyttas runt. De är rätt anonyma, nästan inget - om ens något - avslöjar vem som är vem. Hur vårblomningen blir vet bara de nu. Jag får vänta och se.

Trädgården bjuder upptäckter, plötsligt skymtar något litet vitt där i grusplanteringen: Hej!

Jag får inte till någon skärpa i bilderna, men det som fångar min blick är en liten höstsnöklocka - Acis autumnalis. Den inhandlades på växtmarknad på Alnarp i september 2012, läser jag mig till i detta inlägg. Sedan nämns den inte i bloggen, den har nog inte visat sig tidigare. Visste inte att jag väntat på den... Förrän nu.

Ett växtstöd har frigjorts från slingrande grenar. Den knalliga - och i mina ögon hemska - gröna färgen är sliten, kanske kan jag skrapa av resterande och få fram rosten. Att bara låta tiden ha sin gång känns inte alltid fort nog.

Jag plockar frön. Här är det den... Jag kommer inte på namnet! Det är ju... Nej, det går inte. Jag går ut i köket och fyller på kaffemuggen. Digitalis, just det! Det är en liten fingerborgsblomma - Digitalis lutea. Ibland handlar det om att sluta tänka, utan vänta en stund.

Fröna ska sås. Jag hoppas på flera plantor av den mjukt vita fingerborgsblomman, som kommer att språka väl med sina grannar. De står fortfarande i krukor och väntar på att planteras där rosenhäcken tidigare stod. 

Stockrosornas frön blir till fågelmat. Men inte alla, en del flyger med vinden och gör som de vill. Nya platser, nya versioner visar sig när dags är.

Tomatplantor i blom. Förmodligen slår kylan till innan väntan är över.

Några grässtrån i mungipan, huvudet på sned...

...bollen är inte långt borta. Den väntar. Han med.
10 kommentarer:

 1. Som vanligt helt underbara bilder. Den lilla vita klockan är jättesöt! Tänk vad man kan få syn på om gräver ner näsan i markhöjd. :-)
  Ha en fin söndag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! En liten bagatell, men visst är den söt...
   Ha en härlig vecka!
   önskar
   Katarina

   Radera
 2. Flotte,flotte bilder fra din hage! Så fint å samle frø til nye og enda flere planter:)
  Såååå fin han er din hund....:)
  Fin kveld til deg:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! Jag är inte någon hejare på frösådder, men ska försöka flerfaldiga en del som jag gärna skulle se många av här. Viggo, en ständig följeslagare, en riktig trädgårdstax =oP
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Så jättefina bilder och den lilla snöklockan är jättesöt. Lökarna man har i jorden byter plats många gånger när man gräver så det blir spännande varje år att se var dom hamnat. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Det där med lökarna, detsamma gäller kirskålen också (även om jag försöker vara noga och plocka bort allt jag ser)... =oP
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Så söt liten klocka! Vilken tur du fick syn på den.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den söt! Ibland är den egna täppan en upptäcksfärd =o))
   kram
   Katarina

   Radera
 5. Vilken söt liten vit överraskning! Och söt hund, som så gärna vill leka☺
  Kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är den söt den lilla klockan.
   Då jag tar fram kameran kommer alltid Viggo fram och vill bli fotograferad han också. Ett "arv" sedan det ständigt klickandet då han var valp... =oP
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...