tisdag 14 februari 2017

Vinterdräkt

Trädgården behåller sin vinterdräkt. En del av snön ligger kvar i det rätt kyliga vädret, som också bjuder sol. Förvisso vårlängtan, men när vintern är så här är den inte så dum. Luften är klar, vinden mestadels stilla. Ljuset är närvarande, vilken lyx det är!

Den vita julrosen - Helleborus niger - i blom. Lite tilltufsad, men (och) vacker.

Bland örterna, som växer rätt nära huset, har nästan all snö smält. Jag kan inte låta bli... Det kliar i fingrarna, så jag klipper en del av det döda och inte så ömtåliga. Årets "trädgårdsstädning" inleds med myntorna. Strax åker vantarna av och visst blir det lite kallt, men känslan är ändå... Känslan! Jag tror du förstår. Det där med att komma nära växterna och marken. Med sekatören i handen blottläggs vintergäck och snödroppar.

Solen värmer. Lille Viggo har drabbats av diskbråck, stackarn. Som väl är av enklare natur, inflammationen ska läka genom medicin och stillhet. Det första är lätt, det andra svårare. Nåväl, han gör mig sällskap ute i solen en stund. Lager på lager... Strax somnar han.

Det märks att det blivit ljusare. Trädgårdsrunda igår under sen eftermiddag, ett klockslag som nyligen var detsamma som mörker. Solen bjuder guld och koppar. Blåtonerna är magiska, uppstår för att strax försvinna. 

Kopparstarr - Carex buchananii

Anissiop - Agastache foeniculum

Styvfingerört - Potentilla recta sulphurea 'Citrina'

Nu ser det ut som en enda röra, men snart klipps strandirisen (i förgrunden) ner. Bakom dem en gång, som nu är täckt av snö. Sedan fler perenner och den nyplanterade ligusterhäcken. Gräsmatta. På den... en tax. Snön verkar bära många intressanta dofter, tecken som tyds och berättar massor. Om man är hund.

Hur Viggo mår? Jodå, allt bättre. Nu är det OK att gå runt vårt lilla kvarter. Men inte längre. Än. Veterinären har sagt 3-5 veckor. Det har gått... två.

Det är kallt och jag går in. Vänder mig om på kökstrappan och klickar ännu en gång med kameran. Stockrosornas fröställningar glöder i solen.

Vi har dagar med sol och nätter som är riktigt kalla. Trädgård i vinterdräkt, det får gärna vara såhär tills våren kommer...


4 kommentarer:

 1. Hei. Ja, Det er skjønt at det er blitt lysere, og at vi går mot vår. Her i Kristiandsand er det bitende kaldt. Får gjøre som Viggo, pakke meg inn i tepper. Ønsker deg en fin dag. Hilsen Hanne-Lise.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det skönt!. Idag en regnig dag, riktigt grått. Inte så kallt, men utomhus lockar inte. Hoppas nu kylan släpper taget och våren tar några kliv framåt...
   Tack detsamma: Ha det riktigt gott!
   önskar
   Katarina

   Radera
 2. Nämen stackars Viggo. :-( Inte kul med diskbråck. Hoppas han snart är bättre.
  Tack för vackra bilder! Alltid så vackert ljus.
  Må så gott
  /E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Viggo mår redan mycket bättre, så inflammationen verkar ha dämpats rejält. Men fortfarande ska han ta det lugnt, svårt för en lite tax att riktigt begripa just det ;o)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...