fredag 24 februari 2017

Vårvinter !?!?! ...

Häromdagen: Regndropparna torkar på fönsterrutorna. Det ser lovande ut, de grå molnen blir vita och lämnar öppningar för en blå himmel...

...och sol. Stundom sol. Tillvaron andas vår, jag måste lämna skrivbordet och gå ut. Från nytta till onytta? Nej då, jag passar på att klippa ner örterna och känner mig duktig även om jag vet att jag smitit från det "riktiga jobbet" en stund. Men att kunna prioritera på olika vis är en konst, eller hur? Dessutom inslag av träning i balans och smidighet, då jag försöker undvika att trampa på de skira vårblommorna. Vintergäck och snödroppar. Ett fåtal har nu blivit många.

Viggo i blomsterhavet.

Igår förmiddag. Våren känns, om ej självklar, så... stadig. Snart iväg, men en liten runda hinns med. Åh, nu ser jag ju att några snöklockor - Leocojum vernum - kikar upp! En bit bort... Jag tappar nästan andan då jag förundrat betraktar den lilla irisen 'Katharine Hodgkin'. Åh! Du! Här! Nu! Alla utropstecken bär inslag av frågetecken: Va? Är det sant? Jodå, det är sant, men jag hinner inte riktigt landa i min förundran, utan måste rusa till bussen.

Eftermiddagen blir kväll och då jag åter möter utomhus är det i mörker och regn. Är det snö?!?! Jovisst är det snö och ovädret tilltar. Jag kommer hem till en vinterträdgård, som känns osannolik. Förvisso vackert, men oron dominerar: Hur går det med våren nu? För de små, de sköra, de som vaknat alldeles nyss...

Fredag morgon. Snön ligger kvar, men temperaturen känns rätt mild och solskenet kommer nog att göra sitt. Tänker och hoppas jag då jag betraktar snödropparna - Galanthus nivalis - bland det vita.

Något senare, vintergäcken - Eranthis hyemalis - sträcker sig mot solen.

Fågelkvitter.

Strax har solhatten förlorat sin vita mössa... ;o)

Julros - Helleborus niger - är vacker där den står i snön.

Snöklockan verkar ganska oberörd.

Hur irisen mår idag? Den verkar ha klarat sig väl. Står nästan snöfri i skydd av ligusterhäcken. Blomman har öppnats upp lite grann, en knopp strax intill. Som om den plötsliga vintern var långt härifrån och inte någon meter bort.

Dripp dropp från det gamla taket. 

Så blir vinter till vår till vinter till vår till vinter... till vår. Men nu i ett läge av både och, vinter med smak av vår, vår av vinter. Vårvinter i februari. Kanske också mars. Om detta vet vi intet nu. Men vi anar och hoppas. Förundras och förskräcks. För att landa i en känsla av såväl utrops- som frågetecken. Och kanske vila i punkt punkt punkt. Det blir som det blir.

Fler inlägg, se länk.

12 kommentarer:

 1. Säga vad man vill om den förhatliga snön som kom; du fick helt fantastiska foton! Alla gula små solar i den vita snön och snöklockan som verkligen gör skäl för sitt namn!
  Men nu har vi sett snön, nu kan den få försvinna, eller hur!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Vi har ett, vad ska man kalla det, varierande klimat??? Hi hi...ömsom vin, ömsom vatten!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 3. Din vintergäcksmatta är fullkomligt underbar och så fina bilder! Du har vår med vintertecken och jag har vinter med vårtecken.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Stadig vår var ett fint uttryck. Det vågar jag inte se eller tro på här ännu... Din vintergäcksmatta är underbar i både vitt och i brunt.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 5. Det serutsom om våren har kommet omtrent likt hos oss. Mine første Katherine Hepburn har også sprunget ut, de er så vakre med sitt lyseblå og gule mønster. Det er godt når solen varmer og snøen som kommer raskt smelter bort, så blomstrene kan vise seg! Ha en fin lørdag! Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
 6. Helt fantastiska bilder, av vår, vårvinter, och vinter.
  Här är det vinter, med en värmande sol.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 7. Helt underbara bilder med både vinter och vårkänsla. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 8. Vilka härliga bilder! Som att titta i en saga.
  Ha en fin helg
  /Anja

  SvaraRadera
 9. Bilden med Vintergäcksmattan i snön är helt super!
  Sen är ju inte snön direkt super utan den kan försvinna nu och komma tillbax till jul, tycker jag!

  //Veronica SandaCottage

  SvaraRadera
 10. Herlige bilder, som glimrende beskriver den pågående kampen mellom vinter og vår! Liker spesielt godt regndråpene med himmelen i bakgrunnen.
  Ha en fin uke!

  SvaraRadera
 11. Mmm, ljuvliga vårtecken mitt i snö och is. Vårvintern i ett nötskal.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 12. Underbara bilder! Förra året fick jag njuta av Katherine Hodgkins i en dag - sen kom rådjuren och tuggade i sig precis varenda en!! Jag tror det var årets största besvikelse. Nu står jag redo med hönsnätet!
  Ha en fortsatt fin vecka /Lotta

  SvaraRadera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...